2012.
november
07. 08:33

Barack Obama marad az amerikai elnök

Címkék:
Barack Obama Mivel a republikánus Mitt Romney nagy hátrányt hozott be az elnökválasztás napjáig, nem lehetett teljesen biztosra venni a demokrata Barack Obama győzelmét - mondta Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Balogh István elmondta, Obama néhány hónappal korábban jobban állt, Romney azonban ledolgozta hátrányát, így sikerült megszorongatnia az elnököt. Az elmúlt napok közvélemény-kutatásai azt mutatták, hogy Obamának mind országosan, mind pedig az úgynevezett billegő államokban volt egy "halovány előnye", de éppen azért, mert Romney behozta korábbi hátrányát, nem lehetett teljesen biztosra venni a végeredményt - hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, hogy az eredmény a billegő Ohióban akkor lehet döntő, ha országosan nagyon kicsi a különbség a jelöltek között, egyébként nem annyira számít, ki győz az államban. A legutóbbi adatok alapján Obama nagy előnnyel vezet Romney előtt, tehát a demokrata jelölt valószínűleg az ohiói elektorok nélkül is meglehetősen jól állna, így nincs értelme fellebbezniük a republikánusoknak az itteni eredmények miatt - vélekedett Balogh István.

A múlt héten az Egyesült Államok keleti partján pusztító Sandy hurrikánnal kapcsolatban úgy fogalmazott, annak ellenére, hogy az érintett területeken nehezen tudtak elmenni az emberek szavazni, sokan voksoltak. Ez elsősorban Obamának jelent sikert - jegyezte meg.

Böszörményi Nagy Gergely kampányszakértő a műsorban kiemelte, az amerikai elnökválasztási kampányok mindig drágák, de a leghatékonyabb eszköznek ezúttal is a "személyes mozgósítás" bizonyult, azaz amikor barátok és ismerősök mondják el, hogy véleményük szerint kire lenne érdemes voksolni. Ezért nemcsak a pénzről szólt a kampány - mutatott rá.

Úgy vélte, idén eredményesebb volt a kampány a közösségi médiák tekintetében, ezek révén ugyanis a jelölteknek sikerült többet megtudniuk a szavazókról, így célzottabban szólíthatták meg őket.

A Washingtonban tartózkodó szakértő megjegyezte, a városban nyugodtan várják az emberek az eredményeket, de az élet nem állt meg, itt "nem szól minden" a politikáról.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART