2011.
október
15. 07:14

Befagyasztják a nyugdíj értékét

Matolcsy György A jövőben csak az inflációtól tenné függővé a kormány a mindenkori éves nyugdíjemelés mértékét. A parlament honlapjára felkerült a 2012. évi költségvetést megalapozó salátatörvény, amiben számos törvényt módosítanak. Ezek egy jó része a bírságok megállapításával foglalkozik.

E csomag részeként nyúlnak hozzá a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényhez oly módon, hogy a hatályos jogszabályból kikerülnek a bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó részek. Mai állapot szerint a nyugdíjemelés mértéke attól függ, hogy mekkora az ország GDP-je. Amennyiben a tervezett növekedés nem éri el a három százalékot, kizárólag a fogyasztóiár-növekedést veszik alapul. Ennél magasabb növekedés esetén változó súllyal veszik figyelembe a fogyasztóiár-növekedést, illetve az országos nettó átlagkereset-növekedést.

Három és négy százalék közötti GDP esetén például az infláció 80,míg az átlagkereset emelkedésének 20 százalékos súlyából adódik a nyugdíj növekedésének mértéke. Onnantól, hogy a gazdasági bővülés üteme eléri az öt százalékot, rögzülnek a súlyok, ötvenötven százalékban.

Ezt a rendszert iktatná ki a kormány oly módon, hogy csak az inflációt kellene figyelni a nyugdíjak esetében. Mivel jövőre 4,2 százalékos inflációval számol a kormány, a módosítás értelmében ekkora ütemben nőhetnek a nyugdíjak is. Ez a mérték szerepel egyébként a nemrég benyújtott költségvetési törvényjavaslatban is.

Mi lesz 2012 után?

A további évekre szóló kitekintés azonban hiányzik ebből a dokumentumból. A tavasszal készült konvergenciaprogram sem ad elég támaszt, abban ugyanis 2012-re még 3,4 százalékos infl ációs prognózis szerepel, a rákövetkező három évre pedig végig 3 százalékkal számolt még a kormány. Szeptemberi infl ációs jelentésében a jövő évre valamivel kisebb, 3,9 százalékos fogyasztói árindexszel számolt a jegybank, de ők még nem tudtak minden kormányzati intézkedést figyelembe venni. Ennél messzebb ők sem tekintenek, az elemzői felmérésekből az derül ki, hogy valahol 3–3,5 százalék között lehet az infláció 2013-ban.

Annak okát nem árulta el a salátatörvényben a kormány, hogymiértmódosít a nyugdíjemelésmódján. Kétségtelenül egyszerűbbé válik a számítás, ha csak a tervezett inflációt kell figyelembe venni. Talán annak a beismerését is jelenti a változtatás, hogy a közeljövőben úgysem érné el azt a szintet (három százalékot) a növekedés mértéke, amikortól már nem csak a fogyasztóiár-növekedés határozza meg a nyugdíjemelést.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2011.
október
12. 09:06

Eltűnhetnek a korhatár alatti nyugdíjak - Újabb részletek

Eltűnhetnek a korhatár alatti nyugdíjak - Újabb részletek Csak a korhatár feletti öregségi ellátások számítanak nyugdíjnak 2012 januárjától, így a korhatár alattiak szociális ellátássá alakulnak. Ezekre ugyanakkor nem vonatkoznak a nyugdíjemelési vagy a nyugdíjakat védő szabályok – írja a Napi Gazdaság. Az ehhez szükséges törvénymódosítások napokon belül a parlament elé kerülnek.
Tovább
2011.
október
10. 11:06

Megmarad a nyugdíjasok utazási kedvezménye

Megmarad a nyugdíjasok utazási kedvezménye A diákok és az öregségi nyugdíjasok utazási kedvezménye is megmarad Völner Pál infrastrukturális államtitkár szerint. A törvénytervezet és a márciusi konvergenciaprogram szerint valószínű, hogy a kedvezménnyel utazók számára a fizetendő ár emelkedni fog jövőre - írja az origo.hu.
Tovább
2011.
október
11. 14:31

Orbán Viktor a nyugdíjakról is beszélt az új érdekegyeztetési fórum alakuló ülésén

Orbán Viktor a nyugdíjakról is beszélt  az új érdekegyeztetési fórum alakuló ülésén A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) legfontosabb célja, hogy Magyarországon 2014-ig Európa leginkább versenyképes gazdasági környezete alakuljon ki - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a tanács alakuló ülésén. A kormány a következő évre is vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét. A miniszterelnök szerint azonban minden korai nyugdíjba vonulási formát fel kell számolni annak érdekében, hogy a nyugdíjkassza működőképes legyen.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART