2012.
november
22. 19:34

Befejeződött a stroke megelőzését célzó kampány

Címkék:
stroke Egészségesebb életvitellel, rendszeres mozgással és szűrővizsgálatokkal, illetve egészséges táplálkozással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a szélütés, a stroke okozta tragédiák - erre hívta fel a figyelmet a Ne késlekedj - minden perc számít elnevezésű kampány, amelynek záró sajtótájékoztatóját csütörtökön a fővárosi Madách Színházban tartották.

A többek között a Magyar Stroke Társaság, az Országos Mentőszolgálat és az egészségügyért felelős államtitkárság közreműködésével életre hívott kampányhoz a színház tagjai is csatlakoztak.
Magyarországon évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában.

Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke elmondta, hogy 10-12 percenként szállítanak be stroke-os pácienst magyar kórházba, és félóránként veszíti életét valaki szélütés miatt.

Nagyon fontos, hogy a betegség felismerésekor a hozzátartozók vagy szemtanúk azonnal a mentőszolgálatot értesítsék, mert stroke esetében az időfaktor a legjelentősebb tényező: a tünetek jelentkezésétől számítva 3-4 órán belül megfelelő kezelésben kell részesíteni a beteget, hogy a súlyos következmények elkerülhetőek legyenek - hívta fel a figyelmet Bereczki Dániel.

Kissné Horváth Ildikó az egészségügyért felelős államtitkárság képviseletében kiemelte, hogy a stroke kialakulásának kockázatát növelő tényezők közül a magas vérnyomás csökkenthető a leghatékonyabban: ebben a dohányzás mellőzése, az egészséges étkezés, illetve a rendszeres mozgás segít leginkább. A dohányosok esetében 2-3-szor nagyobb a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának lehetősége.

A Ne késlekedj! elnevezésű kampány keretében az ország több neves színházában vettek részt a művészek különböző szűrővizsgálatokon, ezzel is megtéve az első lépést az egészségesebb életmód felé. A vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen, valamint nyaki ultrahangvizsgálaton való részvételükkel követendő példát állítottak a lakosság elé.

Magáról a betegségről, illetve az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, a kampányról részletes információkat a www.szelutes.hu és a www.facebook.com/nekeslekedj oldalon találnak az érdeklődők.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
július
10. 10:59

A szélütés hétvégén kockázatosabb, mint hétköznap

A szélütés hétvégén kockázatosabb, mint hétköznap Kisebb arányban kapják meg a szükséges kezeléseket a szélütés miatt hétvégén kórházba került páciensek, és betegségük kimenetele is rosszabb - állapították meg brit kutatók. Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz 93 ezer brit páciens adatait elemezték, akik 2009 áprilisa és 2010 májusa között szélütéssel kerültek kórházba Nagy-Britanniában.
Tovább
2012.
január
23. 14:57

Az agy elektromos stimulálásával javítható a szélütöttek állapota

Az agy elektromos stimulálásával javítható a szélütöttek állapota Reménykeltő a szélütésen átesett páciensek új terápiája, amelyben apró elektromos impulzusokkal stimulálják agyukat - idézte brit kutatók eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART