2011.
október
17. 15:20

Befektetés nyugdíjasoknak: sok az átverés

bank Lehet-e megtakarítani a nyugdíjból? – sokan a kérdést is abszurdnak tartják. Spórolásban viszont verhetetlen az idősebb nemzedék, és abban is, hogy a keveset jól beossza, mégis alig néhányan gondolkodnak a megtakarításokban, meséli Talyigás Katalin, az Életet az Éveknek szervezet budapesti elnöke. Ha befektetésekről volt szó, a pénzintézetek eddig szóba sem álltak a hatvan felettiekkel, most pedig a kínálat határa a csillagos ég, s a szerződéskötés reményében az is előfordul, hogy olyasmibe is belehajszolják őket, ami biztosan nem befektetés.

Kötvény, állampapír, balesetbiztosítás – mibe érdemes belevágni, és mi az, ami biztosan átverés? Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasok Országos Képviselete elnöke elmondta, több bank és biztosító társaság is próbálta velük felvenni a kapcsolatot. Kaptak például olyan ajánlatot, hogy a nyugdíjasok havonta tegyék félre azt a pénzt, amit az unokáiknak szánnak, de baleset vagy ápolás esetére is vannak megtakarítási lehetőségek. Az egyik legkeresettebb termék pedig a lakásért életjáradék volt, amely sok idős ember életét könnyebbé tehette volna, de amelyet a válság hatására megszüntettek a pénzintézetek.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szóvivője a nagyobb kockázattal járó befektetéseket nem ajánlja az időseknek, inkább a bankbetétet, állampapírt javasolja. Azt is fontosnak tartja, hogy ne hosszú távú befektetési formát válasszanak, hanem inkább egy éven belül hozzáférhetőt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok banknál lehet olyan nyilatkozatot kitölteni, ami megkönnyíti az öröklést. A szóvivő a tisztességtelenül dolgozó intézményekkel kapcsolatosan a nyugdíjasokat megcélzó egy-két napos termékbemutatókat említette. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavaly novemberi vizsgálata során a termékbemutatók 75 százalékánál talált fogyasztóvédelmi szempontból problémát, újabban pedig áruhiteleket, fogyasztási hiteleket tesznek a termékbemutató mellé.

A hatósági fellépés miatt egyre kevesebb a jogosulatlan pénzszolgáltató, magánszemély vagy pénzkölcsönző. A pénzügyi intézményeknél is ritkábban fordul elő, hogy a banki megtakarítás lejártával idős embereknek hosszú lejáratú befektetési életbiztosítást adnának el, vagy nyugdíj előtakarékossági számlára íratnák át a pénzét, amelyhez leghamarabb három év múlva lehet csak hozzáférni, tette hozzá Binder István

Vancsó Gábor regisztrált pénzügyi tervező is a biztonságot tartja a legfontosabb szempontnak, ezért bankbetétet, kötvényt, vagy a kötvénytúlsúlyos befektetetési alapokat ajánlotta, a devizakockázat elkerülése érdekében pedig a nagynevű magyar vállalatok kötvényeit javasolta. Vancsó Gábor arra is figyelmeztetett, hogy lehetnek olyan rejtett költségek, amelyek csak a hozamrealizálásnál jelentkeznek.

Forrás: Magyar Rádió

Vissza
2009.
november
07. 15:39

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal A nyugdíjasok joggal kérhetik, hogy nekik ugyanúgy személyre szabott ajánlatot tegyenek a bankok, mint a fiataloknak. Erre már több pénzintézet is felkészült, különleges ajánlatokkal várják a nyugdíjasokat. Érdemes tehát megnézni az ajánlatokat, mert egy bankváltással spórolhatunk.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
július
16. 14:33

Bankok elleni összefogásra készülnek a devizahitelesek

Bankok elleni összefogásra készülnek a devizahitelesek Összefogásra szólít fel a Magyar Szociális Fórum. Simó Endre szervező felszólította a kormányt, hogy vizsgálja felül a bankszövetséggel kötött megállapodást, és állítsa vissza a kilakoltatási moratóriumot.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
2011.
május
08. 12:29

Tegyünk félre pénzt, vagy baj lehet

Tegyünk félre pénzt, vagy baj lehet Mindenkinek saját jól felfogott érdeke az, hogy a lehetőségeihez mérten az öngondoskodás ösvényére lépjen. Zobor Zsuzsanna szerint a már nyugdíjas éveiket élőknek is érdemes ebben gondolkodniuk. Az egyre markánsabban kibontakozó demográfiai trendeknek kockázaterősítő hatásai vannak, amit a jövőről való gondolkodással lehet csillapítani. A magyarok pénzügyi kultúrája összefüggésben áll a lehetőségeikkel. A K&H Alapkezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART