2011.
május
02. 16:22

Bekerítik a Parlamentet az elégedetlen dolgozók

Címkék:
rendvédelmi tüntetés Péntekre a fegyveres és rendvédelmi dolgozók újra tüntetést szerveznek. A "három műszakos" demonstráción a vegyipari szakszervezet is ott lesz. Élőlánccal veszik körbe a Parlamentet. A két szervezetnek ez már a második közös megmozdulása a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjért.

Újabb nagyszabású demonstrációt hirdettek péntekre a fővárosba a fegyveres és rendvédelmi dolgozók - jelentette be a hivatásunk védelmében elnevezéssel indult, két héttel ezelőtt felfüggesztett akciósorozat demonstrációs bizottságának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Kónya Péter, az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke emlékeztetett: demonstrációjuk április 11-én kezdődött a fővárosi Kossuth téren. A Parlament épülete mellett felállított sátornál naponta más és más rendvédelmi szervek tagjai tartottak figyelemfelhívó, tiltakozó akciót, majd április 16-án, közlése szerint 15 ezer hivatásos és rendvédelmi dolgozó részvételével "vonulásos" megmozdulást tartottak.

A jogaik védelméért tartott akciót a húsvéti és május elsejei ünnepek, ballagások és az érettségi vizsgák miatt függesztették fel, de a "fegyverszünet ideje alatt" sem tudtak megegyezni a kormánnyal, ezért újabb megmozdulást hirdetnek - mondta a katonákból, rendőrökből, vámosokból, börtönőrökből, tűzoltókból és polgári védelmisekből álló demonstrációs bizottság vezetője.

Készek lefújni

Kónya Péter úgy fogalmazott: egyértelműsítették, hogy nyolcpontos követeléseikről - amely eddigi, törvényben garantált jogaik védelme mellett jobb munkakörülményeik és -eszközeik biztosítását is tartalmazza - a moratórium alatt érdemi tárgyalásokat akartak folytatni, de az Országgyűlés rendvédelmi bizottságának kormánypárti képviselői még egy közös állásfoglalást sem fogadtak el arról, hogy érdemi tárgyalásokba kezdjenek, és távolmaradásukkal bojkottálták a bizottság munkáját. Hozzátette: kezdeményezték az érdekegyeztető fórum összehívását is, de erről sem kaptak visszajelzést.

A demonstrációs bizottság vezetője kijelentette: készek akár az utolsó pillanatban is lefújni és ünnepséggé átalakítani a pénteki, Parlament körül zajló megmozdulást, de csak abban az esetben, ha írásos garanciát kapnak követeléseik teljesítéséről. Azt várják, hogy azt ne csak a miniszterelnök, hanem a kormánypárt két frakcióvezetője, és lehetőség szerint az ellenzék is garantálja aláírásával. Ez azért szükséges, nehogy egyéni képviselői indítvánnyal "szétbombázzák" megállapodásunk tartalmát - fűzte hozzá.

Szabálysértési eljárás folyik tűzoltók ellen

Kónya Péter hangsúlyozta: a nemzeti együttműködést kommunikálja a kormány, de a rendvédelmi dolgozókat érintő törvényi változásokról továbbra sem akarnak velük egyeztetni; a szervezetek változatlanul elfogadhatatlannak tartják a Széll Kálmán tervben foglaltakat, így a szolgálati nyugdíjkorhatár emelését. A szakszervezeti vezető azt mondta: békés demonstrációt kívánnak szervezni, de kollégái rendkívül elkeseredettek és elszántak, mert "tovább tart az állóháború". Korábbi sajtónyilatkozatát megerősítve úgy fogalmazott: "nem csak a tűzcsapoknak kell reszketniük". Arra az újságírói kérdésre, hogy ez mit takar, úgy válaszolt: "bízzuk a jövőre".

Áprilisi 16-án tartott tüntetésükön a tűzoltók a belügyminiszteri tiltás ellenére egyenruhában vettek részt, s a Kossuth térre tartva az Andrássy úton több tűzcsapot megnyitottak. Emiatt a rendőrség szabálysértési eljárást indított. Árok Kornél, a tűzoltók szakszervezeti vezetője az MTI kérdésére azt mondta: csak egy esetről tud, hogy az egyenruha viselése miatt fenyítésben részesült egy tűzoltó, arról pedig nincs információja, hogy a rendőrség bárkit eljárás alá vont volna.

"Kövér László kérjen bocsánatot!"

Kónya Péter bocsánatkérésre szólította fel Kövér László házelnököt azon nyilatkozatáért, hogy a szakszervezeti vezetők az elmúlt nyolc évben "lapítottak, mint az a bizonyos a fűben".

A katonatisztként ezredesi rangban szolgáló szakszervezeti vezető azt mondta: az elmúlt nyolc évben a legtöbbet demonstrálók a fegyveres és rendvédelmi dolgozók voltak: együttesen három alkalommal demonstráltak egyenruhában, mert akkor még ezt nem tiltották, míg más konföderációk égisze alatt szintén részt vettek tüntetésen. Az FRDÉSZ hatszor tüntetett a LIGA szakszervezetekkel közösen, a vámosok és a katonák külön tartottak megmozdulást, míg a tűzoltók Brüsszelben tiltakoztak - sorolta.

A péntekre meghirdetett újabb megmozdulás, amely során autós és gyalogos, illetve fáklyás felvonulást terveznek, és élőlánccal kívánják körbe venni a Parlament épületét.

A VDSZ is utcára vonul

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) egyetért a rendvédelmisekkel abban is, hogy a Munka törvénykönyvének változtatásai miatt bővül a szakszervezeti követelési lista, s ki kell kényszeríteni a kormányból az egyeztetést. Második alkalommal vesz részt a VDSZ az FRDÉSZ által meghirdetett megmozduláson - mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke. Az érdekvédők közös célja a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, amelyért a VDSZ évek óta harcol, sőt szakmai javaslatot is tett a kedvezmény állandósítására.

A vegyipari ágazat a rendszer kiterjesztését is szorgalmazza azokra, akik folyamatosan több műszakban dolgoznak. A VDSZ már korábban szolidaritást vállalt a rendvédelmisekkel, s szándékaik szerint a pénteki három részből álló megmozdulás minden eleméből kiveszik a részüket, s addig erősítik a demonstrálók táborát, amíg el nem érik a céljaikat - jelentette ki Székely Tamás. A VDSZ vezetőségéből és a tagok közül is jó néhányan már most jelezték, ott lesznek a pénteki nagy tüntetésen gyalog, autóval és az élőláncban is.

Az ágazat egyetért a rendvédelmi szakszervezettel abban is, hogy a munka törvénykönyve tervezett változtatásai miatt bővíteni kell a szakszervezeti követeléseket, s minden eddiginél határozottabban kell kikényszeríteni a döntéshozókból a szakszervezetekkel való egyeztetést - olvasható a VDSZ közleményében.

Forrás: fn.hu

Vissza
2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
25. 17:52

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.
Tovább
2011.
április
13. 18:51

A rendőrök 40 százaléka elhagyná a pályát, ha szigorít a kormány

A rendőrök 40 százaléka elhagyná a pályát, ha szigorít a kormány A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) felmérése szerit a rendőrök 40 százaléka elhagyná a rendőri pályát, ha a kormány megvonja a nyugdíj korkedvezményt. A számokból kiderül, a hivatásos szolgálatban biztosan maradók aránya alig haladta meg a 15 százalékot.
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
2011.
április
05. 08:07

Nem tárgyal Orbán az érdekvédőkkel

Nem tárgyal Orbán az érdekvédőkkel Orbán Viktor nem vesz részt a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának mai ülésén. Márpedig a Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalóasztalhoz ülő érdekvédők tőle vártak ígéretet arra, hogy megmaradjon az egyenruhások korkedvezményes nyugdíjba vonulása. Az utcai demonstrációkra készülő szakszervezetek egységesek: nem mondanak le a korhatár előtti nyugdíjról még a 20-30 százalékos béremelés és az életpályamodell ígéretére sem.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
2011.
április
02. 07:38

Tárgyalnak, de ragaszkodnak szolgálati nyugdíjukhoz a rendvédelmisek

Tárgyalnak, de ragaszkodnak  szolgálati nyugdíjukhoz a rendvédelmisek Ragaszkodik a szolgálati nyugdíj jelenlegi formájához a rendvédelmi szakszervezeti szövetség. Ez a még aktív és már leszerelt állományra is vonatkozik. Amennyiben április 16-ig nem sikerül megegyezniük a Belügyminisztériummal, akkor megtartják a már korábban meghirdetett demonstrációsorozatot.
Tovább
2011.
április
15. 18:52

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő - hangoztatta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke pénteken a Parlament előtti Kossuth téren tartott figyelemfelkeltő demonstráción, amelyen mintegy háromszáz tűzoltó vett részt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART