2011.
június
06. 07:22

Bekerülhet az Alkotmányba a korkedvezményes nyugdíj megváltoztatása

Címkék:
parlamenti ülés Az MSZP javaslatára név szerinti voksolás várható hétfőn az alkotmánymódosításról a parlamentben, miután egy fideszes javaslat csökkenthetővé, vagy szociális ellátássá alakíthatóvá tenné az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást. Határozhatnak a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozásáról is.

Az Országgyűlés hétfői ülésén csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, de akár megszüntethetővé is teheti az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást, amennyiben elfogadja az erről szóló fideszes alkotmánymódosító javaslatot.

A parlament hétfői ülésnapja Kövér László házelnök megemlékezésével kezdődik a múlt vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt államfőről. Ezután esküt tesz a Jobbik új képviselője, Jámbor Nándor, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő helyére kerül. Samu Tamás Gergőt azért ítélte el a bíróság, mert 2008. március 15-én több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A kormánytöbbség úgy módosítaná az év végéig hatályos alkotmányt, hogy kimondaná: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető.

Emellett az indítvány lehetővé tenné, hogy már idén szeptembertől 15 tagú legyen az Alkotmánybíróság. A változtatáshoz a jelenlévő képviselők szavazatának kétharmada szükséges. Az MSZP kezdeményezésére név szerinti voksolás várható az alkotmánymódosításról.

Határozat születhet a cukorgyárak privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság, valamint a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozásáról, valamint a parlament elfogadhatja a fideszes Szijjártó Péter és Ágh Péter javaslatát a parlamenti képviselői tisztséget is betöltő miniszterelnöki biztosok javadalmazásának csökkentéséről.

A határozathozatalok után több részletes vitát is lefolytatnak a politikusok, így például a lakásszövetkezeti, a közbeszerzési, a természetvédelmi jogszabály módosításáról, az új számvevőszéki törvényről, valamint arról a fideszes indítványról, amely az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyára vonatkozik, továbbá kinevezési moratóriumot rendelne el január elsejéig a bírósági vezetőkre.

Forrás: Origó

Vissza
2011.
június
04. 08:20

Általános támadás a korkedvezményes nyugdíj ellen

Általános támadás a korkedvezményes nyugdíj ellen A rendvédelmisek szakszervezetei megtárgyalják az egyeztetésen történteket, döntenek róla, és hétfőn újra találkoznak Orbán Viktorral - nagyjából itt tart a tárgyalás. Az érdekképviseletek ellen egyébként több frontos is támadás indult.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2011.
április
15. 18:21

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak A kormány délután 3 órakor tette közzé a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramot. A kormány eddig hangoztatott nyugdíjterveivel szemben, a konvergenciaprogram nem csak a korkedvezményes nyugdíj felszámolását említi, hanem a minimálnyugdíj befagyasztását és a nyugdíjkorhatár emelését is.
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
április
22. 07:20

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány A kormány nem hajlandó a korkedvezményes nyugdíjak ügyében engedni, a rendvédelmi dolgozók ezért május 6-ra újabb demonstrációt hirdettek meg. A szakértők szerint jogilag aggályos, hogy a meglévő állományra is érvényesnek tekintik a szabályt, és kérdéses, kik választják ezek után a rendvédelmi pályákat.
Tovább
2011.
április
14. 17:45

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék?

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék? Teljes a bizonytalanság a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíj megszüntetését illetően a szakszervezeteknél. A vegyipari dolgozókat egyelőre kis mértékben érintené a lépés, ők viszont éppen a korkedvezmény kiterjesztését javasolnák. A rendvédelmi dolgozók tüntetésre készülnek szombaton.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART