2011.
május
19. 09:03

Beperelhetnék a bírák az államot

Címkék:
Baka András Akár milliárdos összegű kártérítési pert is zúdíthatnak az állam nyakába a nyugdíjkorhatárra vonatkozó rendelkezések egyértelműségének hiányára alapozva az érintett bírák, ha a Legfelsőbb Bíróság elfogadja az erre vonatkozó jogegységi határozatot – hívták fel a figyelmet egyes szakértők.

Nemcsak alkotmánybírósági beadványra, hanem egy minden bíróságra kötelező, úgynevezett jogegységi határozat megalkotására is készülnek a Legfelsőbb Bíróságon (LB) a bírákat érintő nyugdíjkorhatár-csökkentésre vonatkozó szabályozás miatt – értesült lapunk. Az áprilisban elfogadott alaptörvény vonatkozó rendelkezése alapján a bírák szolgálati viszonya az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn, ami 65 év. Ám – ahogy egy belső bírói tanulmány is rámutat – a nyugellátásról szóló törvény átmeneti rendelkezései szerint már korábban is nyugdíjazni lehet valakit, például az 1952. január 1. előtt születetteket akkor, ha betöltik vagy már betöltötték 62. életévüket. Kérdés, hogyan értelmezi majd a törvényhozás a sarkalatos törvényekben az „általános nyugdíjkorhatárt”, amelyet a nyugdíjtörvény így, ebben a formában nem tartalmaz. Ha nem a 65 évet tekintik majd annak a sarkalatos jogszabályban, hanem a 62-t, akkor a bírák az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Emellett az alaptörvényt értelmező jogegységi határozattal kimondanák, hogy ők bizony a 65 évet tartják általános korhatárnak, így annál korábban senkit sem lehet elküldeni. Ha ez mégis megtörténne, akkor egy 62 éves korában elküldött bíró a jövedelemvesztés miatt perelhetné az államot, hiszen fizetése és nyugdíja között akár háromszoros is lehet a különbség. A határozat alapján pedig a bíróság neki adna igazat. Egyes feltételezések szerint a bírói fizetéseket alapul véve ez többmilliárdos tétel is lehet, figyelembe véve azt is, hogy minden évben újabb és újabb bírák lépnek az adott korba, akik szintén perelhetnek. Forrásaink szerint az sem véletlen, hogy a bírák pertársaságot alakítanának az AB-beadvány kapcsán, ez ugyanis a későbbi peres, kártérítési eljárásoknál is fennmaradhat. Ugyanakkor hangsúlyozták, az említett lépések mögött egyáltalán nem az egész bírói kar áll. A határozat elfogadásának időpontja még nem teljesen tisztázott, de mindenképpen meg akarják előzni vele a bíróságokra vonatkozó sarkalatos törvényt, amelyet ősszel fogadhat el a parlament. Forrásaink szerint a kormány és a bíróságok közötti kötélhúzásnak nyilvánvalóan tárgya Baka András, az LB elnökének maradása vagy lehetséges menesztése is.

Forrás: Magyar Hírlap

Vissza
2011.
április
09. 20:48

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától Nem volt még rá példa, hogy lényegében a teljes magyar bírói kar levelet intézzen a jogalkotókhoz, most megtették: komolyan aggódnak a nyugdíjkorhatáruk leszállításának terve miatt. Ez szerintük lehetetlen helyzetbe hozná a bíróságokat, ezért lobbizni kezdtek az alkotmánytervezet ezirányú módosítása ellen.
Tovább
2011.
május
05. 15:39

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint bizonytalanság és elkeseredettség tapasztalható a bírói karban a nyugdíjkorhatár nyolc évvel történő csökkentése miatt, de - miután a döntés megszületett -, most a legfontosabb feladat enyhíteni annak következményeit.
Tovább
2011.
április
29. 14:44

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint egy-másfél éves lemaradást jelent a bíróságoknak, ha az új alaptörvény szerint 2012. január 1-én hatályba lép a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása.
Tovább
2011.
április
14. 18:36

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás Hatástalanul érvelt a Legfelsőbb Bíróság elnöke: a jelenlegi 70 helyett 62 évesen nyugdíjba kell menniük a bíróknak. Ezáltal a bírói kar tíz százalékának kell távoznia jövő év végéig. A bírói vezetők szerint ez ronthatja az ítélkezés minőségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: megoldhatatlan helyzetet eredményez a korábbi nyugdíjazás. Bánáti János kiemelte, hogy ügyek tízezreit kell majd új bírónak átvennie, ez nagy időveszteséget okoz.
Tovább
2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART