2011.
szeptember
20. 10:41

Bérekért és nyugdíjakért küzd most Athén

Görög zászló A görög kormány nem tudja kifizetni a jövő havi nyugdíjakat és közalkalmazotti béreket, ha nem kapják meg a trojkától a 8 milliárd eurót - telefonon egyeztetnek a felek.

Gyümölcsözőnek minősítette a görög pénzügyminisztérium azt a telekonferenciát, amelyet a tárca és az országnak hitelező nemzetközi trojka képviselői folytattak hétfő este az Athénnak nyújtandó mentőcsomag újabb részletének kifizetéséről; a tárgyalást kedd este folytatják.

A tárca rövid közleményében hozzátette, hogy kedd reggel szakértők tovább egyeztetnek az adatokról, este pedig a minisztérium és a trojka - a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank (EKB) - képviselői újabb telekonferenciát tartanak.

Egy neve elhallgatását kérő görög pénzügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy jobb hangulatban folyt le a tárgyalás, mint amilyenre Athén számított, a felek a megállapodás közelébe jutottak, amelyet kedden szeretnének megkötni.

Az a legvalószínűbb, hogy a görög kormány szerdai ülését követően tesz (hivatalos) bejelentést a megállapodásról - tette hozzá.

Ideje sebességet váltani

A megbeszélés középpontjában a Görögországnak nyújtandó 110 milliárd eurós mentőcsomag következő, 8 milliárd eurós részlete kifizetésének feltételei állnak. Amennyiben Athén nem kapná meg a pénzt, a jövő hónapban nem tudná kifizetni a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét.

A To Vima görög pénzügyi portál úgy értesült, a nemzetközi hitelezők a már elfogadott 15 megszorító intézkedés végrehajtásának felgyorsítását követelik az újabb részlet folyósításához. Az intézkedések között szerepel közalkalmazottak elbocsátása, az állami fizetések és nyugdíjak befagyasztása, a fűtőolaj jövedéki adójának emelése, a veszteséges állami szervezetek bezárása, az egészségügyi kiadások csökkentése és a privatizáció felgyorsítása - írja a To Vima. Valamennyi lépés szerepelt az athéni törvényhozás által júniusban elfogadott megszorító csomagban.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART