2011.
július
13. 17:44

BÉT: eltűnnek a befektetők, ideje továbbállni?

BÉT Jelentősen csökkent a Budapesti Értéktőzsde forgalma, a nyugdíjpénztárak eltűnése komoly érvágást jelentett a börzének. Az alacsony volatilitás miatt a spekulatív befektetők is más játszóteret keresnek maguknak - szakértők szerint a hazai kisbefektetőknek a nemzetközi tőzsdék felé érdemes mozdulniuk.

Tordai Péter, a KBC Securities magyarországi fióktelepének lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a BÉT-en meglévő lehetőségek szűkülésével a nemzetközi piacok felé kell mozdulnia azoknak a magyarországi befektetőknek, akik eredményesen akarnak kereskedni.

A BÉT-en folyamatosan csökken a forgalom, a legfrissebb adatok szerint sok éve nem látott mélységbe esett a kereskedés volumene. Néhány nagy részvényen kívül nincs igazi forgalom, a bluechipekhez nem tudnak úgy felzárkózni a közepes kapitalizációjú részvények, ahogy korábban például a Borsodchem, a TVK vagy az Egis tudtak.

Az első féléves forgalom a tavalyinál 40 százalékkal alacsonyabb, a júniusi csökkenés éves viszonyításban 57 százalékos volt. A magánnyugdíjpénztárak kiesése jelentős érvágást jelentett a tőzsdének, a spekulatív befektők is inkább az alternatív platformok, például a devizapiac felé fordulnak - mondta Tordai Péter.

A hazai tőzsdével kapcsolatban egy pozitívumot azért mindenképp meg lehet említeni: a small- és midcap szegmensben egyre nagyobb az élet, Tordai Péter az E-Star és a Pannergy részvényeket említette jó példaként. Hiába azonban az élénkülés, a teljes forgalmat ez egyelőre nem stimulálja. Egy-egy jó sztorit azonban meg lehet találni, a negatív piaci környezetben előtérbe kerül a "stockpicking".

A KBC elemzői szerint ugyanis továbbra sem jelenthető ki egyértelműen, hogy túl van a világgazdaság a válság nehezén. A nyomasztó európai és amerikai adósságok és a gyengülni látszó növekedési adatok hangulatromboló hatása akár egy újabb átmeneti visszaesést is okozhat. A kelet-közép-európai régió relatív vonzereje csökkent, és a konvergencia folyamata egyelőre nem fog gyorsulni a jövőben sem. Ezt a megállapításukat elsősorban az eredményvárakozások gyengébb dinamikájára, illetve az EU periférikus országaival kapcsolatos aggodalmak várható tovagyűrűzésére alapozzák.

A vezérigazgató-helyettes szerint ilyen tőkepiaci klíma mellett a hazai befektetőknek szükségszerű a nemzetközi piacok kínálatában is gondolkodni. A folyamat Csehországban is hasonlóan zajlott, a KBC Securities csehországi érdekeltségénél, a Patrianál már 50% környékére nőtt a külföldi eszközökben bonyolított forgalom részaránya.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2011.
február
11. 17:16

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról A nyugdíjrendszer "reformjának" bejelentésére meneküléssel reagáltak az intézmények és vásárlással a kisbefektetők, a negyedév egészét tekintve viszont már nettó eladók voltak a háziasszonyok.
Tovább
2011.
június
15. 10:27

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból 2.95 ezermilliárd forintot (16.1 milliárd dollár) tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe.
Tovább
2011.
március
29. 12:55

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont?

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont? Nem befolyásolta a magyar részvények árfolyamát, hogy a fontosabb cégek papírjai hosszú távon állami tulajdonban maradnak. Az erről szóló miniszteri bejelentés a nagy társaságok esetében eloszlatta a bizonytalanságot. A kisebb cégek állami tulajdonba kerülő részvényeinek jövője azonban továbbra is ismeretlen.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART