2012.
január
28. 21:40

BKV: változások a nem öregségi nyugdíjasok bérleteiben

Címkék:
nyugdíja utasok Törvényi változások miatt a BKV március 31-e után már nem állíthatja ki a nyugdíjas bérletigazolványt a nem öregségi nyugdíjasoknak.

A közlekedési társaság pénteki, az MTI-hez eljutatott közleménye szerint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvény módosítása miatt változások vannak az utazási feltételekben is. Az érvényes szabályozás alapján a nem öregségi nyugdíjasoknak március 31-én lejár a nyugdíjas bérletre jogosító "nyugdíjasok utazási utalványa" - tájékoztatott a BKV.

Mint írták, az intézkedésre a BKV-nak nincs befolyása, utalvány hiányában a BKV törvényesen már nem állíthatja ki a nyugdíjas bérletigazolványt és nem fogadhatja el enélkül a nyugdíjas bérletszelvényt.
A közlekedési társaság egy másik közleményben arra is felhívta a figyelmet, hogy február végéig érvényesek a BKV munkavállalóinak és családtagjaiknak kiadott 2011-es utazási igazolványok.

Az Origo hírportál előző nap Gulyás Attilára, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökére hivatkozva írt arról, hogy a dolgozók csütörtöktől nem érvényesíthetik a 2012-re szóló ingyenbérleteket. Az érdekképviseleti vezető úgy vélte: a cég azért döntött így, mert az új, jelenleg tárgyalt kollektív szerződésben megvonná az alkalmazottak családtagjaitól az ingyenes utazást, és a dokumentum elfogadásáig nem akar újabb bérleteket kiadni.

A BKV ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta az MTI-t: a 2011-es utazási igazolványok február 29-ig érvényesek, semmilyen azonnali hatályú döntés nincs. Mint írták, a tömegközlekedési társaság átmenetileg valóban felfüggesztette az igazolványok érvényesítését, de csak ideiglenesen. Indoklásuk szerint az új kollektív szerződésről való megállapodás híján a juttatásokat március utánra egyelőre nem lehet jogszerűen kiadni.
A társaság közleménye szerint a cél a költséghatékonyságot szem előtt tartó megállapodás, majd a BKV ezt betartva jár el az utazási igazolványokkal kapcsolatban.
A BKV alkalmazottak mellett ezidáig ingyenes bérlet járt a dolgozók házastársainak, illetve 20 évnél fiatalabb gyermekeinek.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART