2012.
május
08. 13:17

Bliccelni fognak a rokkantnyugdíjasok

Címkék:
pécsi buszok Káosz alakult ki a pécsi bérletpénztárak többségében az elmúlt napokban - számolt be a Pécsi Újság egyik olvasója. Az időnként a kiabálásig is elfajuló vitát az okozza, hogy egy kormányrendelet-módosítás következtében a nyugdíjas-igazolványokat újból érvényesíteni kell, a rokkantnyugdíjasok jelentős része ugyanakkor még nem kapott határozatot a felülvizsgálat eredményéről. Így ők jelenleg nem jogosultak az utazási kedvezmény igénybevételére. Bosszúból viszont bliccelni fognak.

Nem telt eseménymentesen a Tüke Busz Zrt. bérletpénztáraiban dolgozók elmúlt néhány napja, tudtuk meg egyik olvasónktól. Megkeresésünkre az alkalmazott arról számolt be munkatársunknak, hogy több alkalommal is hangos szóváltás alakult ki, az utazók egy része ugyanis csak a helyszínen értesült arról, hogy a nyugdíjasokra vonatkozó szabályok megváltoztak.

- Több rokkant nyugdíjas is azt panaszolta, hogy a kötelező felülvizsgálatról még nem kaptak értesítést, így ők addig nem jogosultak a nyugdíjasigazolványra, és ebből kifolyólag a kedvezményes árú bérletre sem - mondta el a pénztáros hölgy. Elárulta, jópáran „nehezen emésztették meg a hírt, így komoly veszekedések is kialakultak a május elejei bérletroham közepette".

A problémával kapcsolatban felkerestük a Tüke Busz Zrt.-t is, a közösségi közlekedésért felelős cégtől írásban kaptunk tájékoztatást. Elektronikus levelükben azt írták, „a kedvezményrendelet módosítása miatt 2012. május 1-jétől szükséges a helyi nyugdíjas bérletek igénybevételéhez előírt arcképpel ellátott igazolványok újbóli érvényesítése, cseréje a kedvezményre való jogosultság igazolásával".

Ehhez a procedúrához viszont szükség van az úgynevezett „ellátottak utazási utalványá"-ra, amelyet csak az utazási kedvezményre jogosultként megnevezett személyek kapnak. A problémát valóban az okozza, erősítették meg, hogy a legtöbb rokkantnyugdíjas a kötelező felülvizsgálat miatt ezt a szelvényt még nem vehette kézbe.

Mint azt a közlekedési vállalattól megtudtuk, „a forgalomban lévő igazolványok az április havi és a második negyedéves bérletszelvények érvényességének végéig használhatók". Így tehát, akik nem tudták kiváltani az új igazolványt, kicsúsztak a határidőből és nem tehetnek mást, mint hogy teljes árú bérletet vásárolnak.

A lapunknak nyilatkozó hölgy azonban azt mondta munkatársunknak, a felháborodott utasok egy része a pénztáraknál kijelentette, inkább bliccel, nincs ugyanis pénzük a hétezer forintos bérletre.

Hogy - lebukás esetén - a pótdíj befizetésére miből lesz keret, persze nem tették hozzá.

Forrás: Pécsi Újság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART