2011.
augusztus
11. 11:31

Bod Péter Ákos a pánikról: a kormány tehetetlen

Címkék:
Bod Péter Ákos Annyiban kiszámítható volt az, ami történt, hogy a világ legtöbb államának adósságproblémája nem volt ismeretlen. A 2007–2008-as eseményeket látom ismétlődni, csak ezúttal a három-négy évvel ezelőtti válság kezelésére fordított állami kiadások tolták egyre feljebb az adósságmutatókat – mondta a jelenlegi krízisről a Népszabadságnak Bod Péter Ákos.

Hozzátette: elkerülhetetlennek tartotta Amerika leminősítését, már korábban meg kellett volna ennek történnie, az Egyesült Államok nem érdemelte meg a csillagos ötöst. Ez a közgazdaságilag érthető, elmagyarázható része. Amivel nehezebb mit kezdeni, az a befektetők lélektana.

Cselekedeteiket a nyereségvágy mellett a bukástól való félelem mozgatja. Ezért születnek néha irracionális döntések, amikor egymás sarkát taposva rohannak a biztonságosnak gondolt aranyba, olajba vagy a svájci frankba menekíteni a pénzüket – mondta Bod Péter Ákos .

Arra a kérdésre, mit tud tenni ebben a helyzetben a magyar kormány, a közgazdász tömör válasza: semmit. Illetve azt, amit békeidőben is megtehet: csökkenti a magyar gazdaság sebezhetőségét. A bankrendszer megfelelő működési feltételeinek megteremtésével, az antikorrupciós intézkedésekkel, a foglalkoztatás javításával és minden olyan ésszerű lépéssel, amivel megkülönbözteti magát Európa problematikus országaitól. Ma a bajban lévő mediterrán országokéval megegyező szinten van a magyar foglalkoztatás. Más kérdés, hatékonyak-e a kormány terveiben szereplő eszközök, illetve milyen távon tudják kifejteni hatásukat.

Forrás: HVG/Népszabadság

Vissza
2011.
augusztus
11. 05:21

Hol lenne most jó helyen a pénzünk?

Hol lenne most jó helyen a pénzünk? Amerikában költségvetési vita, az eurózónában adósságválság. Mibe érdemes fektetni összekuporgott vagyonunkat ilyen gazdasági helyzetben? Biztos befektetéseket kerestünk a párnahuzat helyett, azoknak, akik pénzüket a legnagyobb biztonságban szeretnék tudni.
Tovább
2011.
augusztus
10. 06:48

Ócsára költöztetnék a fizetésképtelen devizaadósokat

Ócsára költöztetnék a fizetésképtelen devizaadósokat Ócsát javasolja a szociális családiház-építési program helyszínéül a Belügyminisztérium. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, a fizetésképtelen lakáshitelesek alacsony rezsiköltségű kertes otthonokba költözhetnek.
Tovább
2011.
augusztus
10. 14:50

Válságtanácsot sürget az MSZP és az LMP

Válságtanácsot sürget az MSZP és az LMP Kormányzati válságtanácsot sürget az MSZP és az LMP a devizahitelesek megsegítése érdekében. A két ellenzéki párt szerint a kormányfőnek meg kellene szakítania szabadságát, és válságtanácsot kellene tartania a devizahitelesek megsegítése érdekében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART