2011.
június
02. 20:09

Bohócnak nézi Orbán a rendvédelmieket

Címkék:
Orbán Viktor A kormány elégedett, az érdekvédőket viszont sokként érte a hivatásosok életpályájáról és korkedvezményes nyugdíjról szóló kormányzati elképzelés. A mai tárgyaláson Orbán Viktor is részt vett, aki elutasította, hogy a két ügyet együtt tárgyalják.

Majd átadom a bohócügyi államtitkáromnak - ezt válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Árok Kornélnak, miután a sztrájkbizottság elnöke arra kérte őt, menjenek ki együtt a Parlament elé, és ott egy rögtönzött szociális konzultáció keretében tájékoztassák a rendvédelmeiket a tárgyaláson történtekről. "Igen érdekes stílusra vall" ez a kormányfői nyilatkozat - fogalmazott az érdekvédő.

Az MSZP is reagált a kijelentésre: az már megszokott, hogy Orbán Viktor lekezelően bánik egyes emberekkel, köztük saját minisztereivel, államtitkáraival, hiszen leghűségesebb kollégiumi társát, Kövér Lászlót is megalázó taslikkal üdvözölte parlamenti elnöki kinevezése alkalmával. Azonban ez az atyáskodó, fölényeskedő, mindenkit lekezelő magatartás kezd az ország kárára válni. Ez a "nemzet atyja" hozzáállás diktátorok jellemvonása - tette hozzá az MSZP.

A miniszterelnök egyébként a reggel kilenckor kezdődő tárgyaláson dezertálónak minősítette a tüntetéseken füstgyertyázó és tűzcsapokat kinyitó rendvédelmiseket - mondta a tárgyalás után Árok Kornél, aki szerint az egyeztetésen nem történt elmozdulás. A kormány ragaszkodik ahhoz a javaslathoz, amelyet a múlt héten Pintér Sándor ismertetett a szakszervezetekkel - mondta a Kossuth téren várakozó tűzoltóknak.

Így két hét múlva beterjesztik a javaslatokat, amelyekkel a korkedvezményes nyugdíjban lévő, 57 év alatti egykori rendőröket, tűzoltókat, vámosokat és más rendvédelmi dolgozókat - nyugdíjuk megvonása mellett - szeretnék visszaterelni a munkába. Azok, akik úgy döntenek, hogy nem térnek vissza a szolgálatba, 16 százalékos adót fizetnek az ellátásuk után, de a gyermekek utáni adójóváírás megmarad, a nyugdíjuk pedig állítólag emelkedni fog.

Lapunknak Árok Kornél azt mondta, hogy az a munkaanyag, amit a miniszterelnöktől kaptak, elfogadhatatlan. Visszautasítják például, hogy a nyugdíjat másféle ellátásnak nevezzék, mert ha ez megtörténik, a kabinet kénye-kedve szerint módosíthatja, vagy akár el is veheti az új juttatást. Abba sem egyeznek bele, hogy aki nem megy vissza dolgozni, 65 éves koráig 16 százalékos adót fizessen a nyugdíjából.

Ma a belügyminiszterrel ülnek tárgyalóasztalhoz - mondta, de azt követően a sztrájkbizottság eldönti, szükség lesz-e újabb nyomásgyakorlásra. A miniszterelnök egyébként azt mondta az érdekvédőknek, ami a rendvédelmiek korkedvezményes nyugdíjával történik, "abba az irányba változik majd mindenki más ellátása".

Arról lapunktól értesült Árok Kornél, hogy az Országgyűlés hétfőn már dönthet is a nyugdíjakkal kapcsolatos alkotmánymódosító javaslatról. Ez az a tervezet, amely kimondaná, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást csökkenthetik, szociális ellátássá alakíthatják, vagy ha az ellátott munkaképes, akkor meg is szüntethetik.

Vélhetően ezért kérte a miniszterelnök a belügyi tárca vezetőjét, hogy folytassa a megbeszéléseket, amelyeket lehetőleg a hét végéig zárjon le. A kormányoldal egyébként elégedett, Pintér Sándor pozitívnak értékelte a tegnapi találkozót: "közelebb jutottunk ismét egy-egy lépéssel ahhoz, hogy tudomásul vegyék a szakszervezetek azokat az elvárásokat, amelyeket mi szeretnénk érvényesíteni".

A tárgyalások ideje alatt a Kossuth téren mintegy 100 emberrel tüntetett a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, képviselőjük ugyanis nem vehetett részt a megbeszélésen. Nem hívták meg az egyeztetésre a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét (PVDÉSZ) sem. Talabér Zoltán, a szervezet elnöke kijelentette: elhatárolódnak mindattól, ami a megbeszélésen elhangzott.

Elsősorban azt sérelmezte, "hogy egyes önjelölt rendvédelmi szakszervezetek, szám szerint hét" kizárta a tárgyalásból a másik hét szakszervezetet. Közben a kormány részéről is megkezdődött a "nyomásgyakorlás", tegnap a szakminisztérium felmondta az együttműködési megállapodást a vámos szakszervezet vezetőjével.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2011.
május
24. 17:48

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel Orbán Viktor is tárgyalni akar a rendvédelmi érdekképviseletek küldötteivel, derült ki a kormány keddi ülése után. Korábban Pintér Sándor belügyminiszter és a szakszervezetek is azt jelezték, hogy egyeztetéseik után kialakult a tárca új elképzelése a rendőrök és tűzoltók korai nyugdíjba vonulásáról, és már csak a kormány beleegyezése hiányzik.
Tovább
2011.
június
02. 12:44

Orbán: hétvégéig érjen véget az egyeztetés a rendvédelmisekkel

Orbán: hétvégéig érjen véget az egyeztetés a rendvédelmisekkel A gyermekek utáni adójóváírás megmaradna a nyugdíjas rendvédelmi dolgozók számára, a nyugdíjuk pedig emelkedni fog.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART