2010.
augusztus
08. 09:15

Bokrétázó Babinénik a pesti tereken

nénike Ahogy telnek az évek, úgy változik Budapest látképe. Míg korábban a hajléktalanok által épített barikádokon keresztül kellett az utca emberének áttörnie magát, ma már inkább a nyugdíjasok bokrétái-portékái mellett kell elhaladnunk lesütött szemmel reggelenként.

Hogyan jutott el odáig ez az ország, hogy hazánk töpörödött bölcsei pár elvetett apróért állják a nyári kánikula gyilkos sugarait? Kicsit arrébb, újabb öregek képe; frissen, üdén, nyakukban a digitális technika legújabb vívmányai szippantják magukba a város látványosságait. Ők a nyugat nyugdíjasai. Széles mosoly az arcukon, rajtuk kevésbé látszik a kor. Ki gondolná azt, hogy a sarki bokrétás nénike, és a Gucci napszemüveges hölgy a turistabuszon ugyanazt az évszámot viseli?

Persze nekünk is jutott EU: támogatások, vasfüggöny-mentes határok stb. Még a boltjaink polcai sem adnak okot bárminemű szégyenkezésre. Valami mégis hibádzik a történetben. Új-Magyarország annyira rágyúrt a fiatalos lendületre, hogy valahogy kimaradtak a kánaáni csodavilágból mindazok, akik génjeikkel biztosították az utánpótlásunkat. Persze legyinthetünk erre is, mint általában a legtöbb hasonló esetre, hogy bizony a társadalmi közöny ránk boruló sűrű fellege nem engedi látni a láthatót, meg ugyebár a fától az erdőt.

Valaki legyint, mások pedig előszeretettel mutogatnak, általában a másikra. Egyik országházi tépi a másikat. Ha szerencséjük lesz az öregeknek, valamelyik országházi PR-esnek szemet fog szúrni a kiaknázatlan kampányreklám téma; virág mentesítjük Babi nénit, biztosítjuk számára az ingyen Balatont!


Viccet félretéve, valakinek igenis tennie kéne azért valamit, hogy akiknek köszönhetjük azt, hogy mi egyáltalán élünk, ne kelljen fagyban meg kánikulában fillérekért árulniuk a koszos tereken. Miért van az, hogy nyugaton megbecsülik az öregeket évtizedes munkájukért és a hátralévő életükben biztosítják nekik a boldog, felhőtlen öregkort? Nap, mint nap utánozzuk a Nyugatot, divatban, zenében, viselkedésben. Ideje lenne példát venni arról is, ahogyan az idősebb generációval bánnak, nem?

Addig is, amíg az öregek nem jönnek újra divatba, Babi nénik maradnak a tereken, én pedig szégyenkezve sandítok a napraforgó csokros vödreikre.

Oravecz Diána

Forrás: hírextra

Vissza
2010.
június
16. 20:25

A nyugdíjas turistáké a jövő

A nyugdíjas turistáké a jövő 2030-ra 8,3 milliárdra nő a Föld népessége, a világ nagy részében nő az átlagéletkor, fokozódik a migráció, és mindez gyökeresen átalakítja a turizmust. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült tanulmánykötet a turisztikai iparág számára kíván referenciát, tájékozódási pontot nyújtani, hogy az érintettek megértsék a demográfiai folyamatokat, és képesek legyenek ezekre reagálni.
Tovább
2010.
január
09. 15:19

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek Tolna megye huszonhét idősek otthonában a leendő lakóknak mindenhol várniuk kell arra, hogy bekerüljenek. Van ahol, csak hónapokat, van ahol éveket. Még az emelt szintű otthonokban is telt ház van.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
április
10. 08:08

Ez vár Rád az életközép után!

Ez vár Rád az életközép után! Európa öregszik, mondják a társadalomkutatók. Tovább élnek az emberek, nő a nyugdíjasok száma, van-e, lesz-e a nyugdíjakra fedezet?
Tovább
2010.
január
23. 07:44

Fagyhalál: a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élő idősek vannak leginkább veszélyben

Az idõjárás enyhült ugyan az előző napokban, a szociális és munkaügyi miniszter ennek ellenére pénteken is felhívta a figyelmet a fagyhalál megelõzésére.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART