2011.
február
07. 16:35

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen

Bokros Lajos A politikus a részletek bejelentése előtt nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzat várható strukturális reformjai. A hazai nyugdíjrendszer átalakítását viszont "nagyon rossznak" értékeli; a magán-nyugdíjpénztárak tervezett utólagos átvilágításáról pedig azt mondta: az egy "színtiszta bosszúhadjárat".

Magyarország csatlakozása az eurozónához tényleg nem reális rövid távon - nyilatkozta Bokros Lajos, reagálva Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentésére, mely szerint nem valószínű, hogy hazánk 2020 előtt tagja lehetne az euroövezetnek. "Valóban fel kell mérni a lehetőségeinket és teljesíteni azokat a követelményeket, amelyeket a nemzetközi szerződések megfogalmaznak. Jelenleg ezek közül egyet sem teljesítünk, van mit tenni e tekintetben" - nyilatkozta kérdésre válaszolva Bokros Lajos.

Egyelőre nem látja körvonalait sem annak a gazdaságpolitikának, amellyel képesek lehetnénk elérni az eurozónához csatlakozás feltételeit - mondta kérdésre reagálva Bokros Lajos. "Ha a kormány képes lesz rendszeresen három százalék alá szorítani a költségvetési hiányt, ha az államadósság a GDP hatvan százaléka alá csökken, hogyha nem lesz inflációs gazdaságpolitika és a kamatok tényleg csökkenhetnek, akkor természetesen a magyar gazdaságnak jó volna, ha minél előbb, akár 2020 előtt csatlakozhatnánk az eurozónához" - hangoztatta az EP-képviselő.

A kormány februárban bejelenteni tervezett strukturális reformjairól - a mostanáig kiszivárgott információk alapján - a volt pénzügyminiszter még nem volt hajlandó véleményt mondani. "Nagyon szívesen visszajövök egy hónap múlva, február után.. Akkor lehet majd arra a kérdésre válaszolni, hogy az intézkedések elégségesek lesznek-e ahhoz, hogy a magyar gazdaság stabil, kiszámítható, felfelé ívelő pályára álljon. Az ördög ugyanis mindig a részletekben búvik meg" - mondta a politikus.

Kérdésre válaszolva hozzátette: tizenöt éve mondja, hogy melyek azok a fontos államháztartási területek, ahol nem pusztán csak megtakarításokat lehetne elérni, hanem az állam által nyújtott minőségét is javítani kellene. Ezek közé tartozik az egészségügy, az oktatás mindkét ága - a köz- és a felsőoktatás is. "E tekintetben a kormánynak semmilyen elkötelezettségét nem látom, nem jelentettek be semmilyen érdemi javaslatot, amelyek a minőségi szolgáltatások irányába vezetnék az országot. Tényleg azt gondolom, bírjuk ki ezt az egy hónapot. Utána lehet válaszolni a kérdésre, hogy a bejelentett intézkedések reformok vagy ellen reformok lesznek-e" - hangsúlyozta az EP-képviselő.

A nyugdíjrendszeren belül ugyanis éppenséggel ellenreformok zajlanak - folytatta okfejtését Bokros Lajos, aki nagyon rossznak értékeli a magyar nyugdíjrendszer most elkezdődött átalakítását. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: nem lehet azt mondani, hogy az önkéntes magánpénztárak rendben vannak, ám a kötelező magán-nyugdíjpénztárak "bizonyára eltőzsdézték" a befizetők pénzét.

Az a helyzet, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztárakra mindig is szigorúbb befektetési, elszámolási, könyvvezetési szabályok vonatkoztak, mint az önkéntes pénztárakra. Nem lehet egyszerre ünnepelni az önkéntes pénztárakat és a sárba tiporni a kötelező pénztárakat. Hogyha az utóbbiak rosszabbul gazdálkodtak volna az önkénteseknél, az kizárólag az államnak és a kormányzatnak lenne a bűne, nem pedig ezeké a pénztáraké" - szögezte le a politikus.

A kérdésre, hogy akkor mégis minek tulajdonítja a kilátásba helyezett vizsgálatot, melynek keretében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal visszamenőlegesen vizsgálná a magánpénztárak működését, Bokros Lajos azt mondta: "Ez egy színtiszta bosszúhadjárat. Be kell bizonyítani utólag, hogy a kormánynak ez a döntése, amivel közel háromezer milliárd forint felhalmozott vagyont a magánpénztárakból átirányított az állami költségvetésbe, ez megfelelő, helyes intézkedés volt".

Az EP-képviselő, volt pénzügyminiszter hozzátette: pontosan tudni lehet, hogy az intézkedésre csak azért került sor, mert a kormány "nem volt képes eddig reformokat elindítani, és ennek következtében a magyar államháztartás fenntarthatatlan pályán van"; a deficit nem szorulhatna három százalék alá, ha ezt a hatalmas összeget el nem vonták volna - mondta Bokros Lajos.

Az EP-képviselő a Nemzetközi Valutaalapot és Olli Rehn uniós monetáris biztos véleményét is idézve kijelentette: lehet, hogy a 2011-es költségvetést ezzel az intézkedéssel - a magán-nyugdíjpénztári pénzek átáramoltatásával - formálisan egyensúlyi pályára lehetett lökni. De hogy 2012-től kezdve megint hatványozottan jelentkeznek majd a bajok, az egészen biztos - szögezte le Bokros Lajos.

Ellentmondásos, zavaros a kép kívülről nézve a magyar kormányzat lépéseit és annak megítélését illetően - mondta Bokros Lajos. Egyik oldalon a nemzetgazdasági miniszter " a 250 milliárdos tartalék felállításáról szól bejelentéssel " mindössze annyit mondott, hogy a "magán-nyugdíjpénztáraktól elszedett" vagyont nem fogják elkölteni az első évben, hanem legalább 250 milliárdot megtakarítanak belőle "Ha az összes többit elherdálják másra, vagy arra használják fel, hogy ebből foltozzák be a magyar költségvetés testén tátongó egyéb lyukakat, akkor ez nem munkálja ki a fenntartható költségvetési pályát"- hangzott a vélemény.

A monetáris tanács -tisztán kormányzati szervvé való átalakítása- éppen a befektetői bizalom ellen hat. Míg az egyik oldalon a kormány igyekszik a befektetők bizalmát helyreállítani, másik oldalon ugyancsak a kormány ássa alá a bizalmat azzal, hogy monetáris politika önállóságát és a jegybank függetlenségét ilyen értelemben megszüntetni - hangoztatta érveit Bokros Lajos a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este.

Forrás: MixOnline

Vissza
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
2011.
február
05. 13:53

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket Azok a lépések, amiket Magyarország tesz a nyugdíjrendszer reformja, a munkaerőpiac rugalmassá tétele, vagy az adórendszer ügyében, messzemenő intézkedések - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanitt arról is beszélt, hazánk akkor fogja tudni utolérni a nyugatot, ha mi magyarok többet dolgozunk és kedvezőbb adórendszerünk van, mint a nyugati országoknak. Leszögezte: a jelenlegi helyzet szerint nincs rá esély, hogy Magyarország 2020 előtt csatlakozzon az euróövezethez
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART