2011.
augusztus
29. 14:34

Bokros: Orbánék primitív politikája akkor is ártott volna, ha bejön

Címkék:
Bokros Lájos Hiteltelennek és eredménytelennek tartja a második Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikáját Bokros Lajos. Az MDF európai parlamenti képviselője szerint a kormány lépései nem voltak logikusak. A közgazdász szerint a magyarországi egyetemek és főiskolák kétharmadát nyugodtan be lehetne zárni, a maradék egyharmadban viszont nem fejkvóta alapú finanszírozással, hanem részben tandíjjal, részben állami támogatással, erős teljesítmény-követelmény támasztásával nemzetközi színvonalú oktatást kell biztosítani.

Hiteltelennek és eredménytelennek tartja a második Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikáját Bokros Lajos. Az MDF európai parlamenti képviselője szerint a kormány lépései nem voltak logikusak. A közgazdász szerint a magyarországi egyetemek és főiskolák kétharmadát nyugodtan be lehetne zárni, a maradék egyharmadban viszont nem fejkvóta alapú finanszírozással, hanem részben tandíjjal, részben állami támogatással, erős teljesítmény-követelmény támasztásával nemzetközi színvonalú oktatást kell biztosítani.

A középréteg az egykulcsos adó révén nyert többletjövedelmet hiteltörlesztésre költik, ami egyébként nagyon jó, mert végülis azt jelenti, hogy a lakosság egy része még nem ment csődbe. Az igazán jómódúaknak sokat hozott a konyhára az egykulcsos jövedelemadó, ők viszont tipikusan nem fogyasztásra költik a megtakarítást, hanem megtakarítják. Ami önmagában megint nem baj, hiszen részben a megtakarításokkal lehet finanszírozni az államháztartás még mindig óriási hiányát. Egy biztos: se növekedés, se munkahely, se nagyobb adóbevétel nem lett.

Közben lassan haladnak a strukturális reformoknak nevezett változások, az állami rendszerek átalakítása, nem jönnek az adóbevételek, a hiány nem csökken, hanem nő. Az államadósság rátája nő, pontosan azért, mert a növekedés, a hurráoptimista tervekhez képest előre tudhatóan jóval alacsonyabb lett. Végül ahelyett, hogy az egyébként kézben lévő pénzt az államadósság csökkentésére fordítaná, annak megfelelően, ahogyan meghirdette, a kormány Mol-részvényeket vásárol, több mint 500 milliárd forintért, amin azután egy hónap leforgása alatt veszített 100 milliárdot – fogalmaz a szakember

A magánnyugdíj-pénztári államosítással kapcsolatban úgy vélekedett, alkotmányellenes eszközökkel mindig el lehet kenni ideig-óráig a problémát. Az a kérdés, hogy vannak-e olyan alkotmányos eszközök, amelyeket a kormány demokratikus felhatalmazás alapján használhat. Kiadáscsökkentésre lett volna szükség és lenne ma is, ez a legfontosabb. Nem az adókat kellett volna csökkenteni, hanem kisimítani az adóéket, vagyis a munkára rakódó összes közteher arányát alacsonyan rögzíteni. Ehhez a társadalombiztosítás reformját kellett volna összehangolni az adórendszerrel és nem a gyerektámogatásokat belenyomni az adózásba. Akkor az emberek világosan láthatták volna, hogy mekkora az adóteher.

Bokros Lajos szerint olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, hogy valóban több legyen az igazi, versenyképes, profitábilis munkahely, ne pedig a közmunkahelyek száma gyarapodjon. Vagyis oktatási reform szükséges, a szakképzéstől a felsőoktatásig. A magyarországi egyetemek és főiskolák kétharmadát nyugodtan be lehetne zárni, a maradék egyharmadban viszont nem fejkvóta alapú finanszírozással, hanem részben tandíjjal, részben nagyobb mértékű, fix összegű állami támogatással, erős teljesítmény-követelmény támasztásával nemzetközi színvonalú oktatást kell biztosítani.

Forrás: Origo/vg.hu

Vissza
2011.
augusztus
26. 23:28

A jósprofesszor kimondta: Itt a válság 2.0

A jósprofesszor kimondta: Itt a válság 2.0 A világgazdasági válságot előre látó „jósprofesszor” szerint újabb mennyiségi monetáris könnyítés következik, ha a fejlett gazdaságok W-alakú recesszióba süllyednek. Az Egyesült Államok gazdasága a második negyedben a felülvizsgált adatok alapján csupán 1 százalékkal nőtt, míg az első becslés 1,3 százalékos bővülésről szólt, Nouriel Roubini ezt követően kijelentette, közeleg az újabb válság.
Tovább
2010.
december
25. 10:46

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly Az EP-képviselő szerint a kormány gazdaságpolitikája katasztrófába sodorja az országot. Képtelenség a nyugdíjak értékállóságát garantálni, ez a kormányzati ígéret is csak annak bizonyítéka, hogy Orbánék nem tudják, mit csinálnak – állítja Bokros Lajos, az Európai Parlament tagja, volt pénzügyminiszter. Mint mondja, kell foglalkozni az euró bevezetésével, de egyelőre nem érdemes egy újabb, betarthatatlan időpontot kijelölni.
Tovább
2011.
február
07. 16:35

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen A politikus a részletek bejelentése előtt nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzat várható strukturális reformjai. A hazai nyugdíjrendszer átalakítását viszont "nagyon rossznak" értékeli; a magán-nyugdíjpénztárak tervezett utólagos átvilágításáról pedig azt mondta: az egy "színtiszta bosszúhadjárat".
Tovább
2011.
február
19. 15:53

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni Bár lezárult a magánnyugdíjpénztárban maradásról szóló nyilatkozattétel határideje, továbbra is sok a fontos részlet az üggyel kapcsolatban, amelyre nemcsak az állami szerveknek, hanem a lakosságnak is nagyon oda kell figyelni. A mögöttünk hagyott hét és az elvétett 2010-es államháztartási hiánycél azt is megerősítette, hogy a kormánynak nemcsak erre, hanem a készülő költségvetési intézkedéscsomag tartalmára és méretére is kiemelt figyelmet kell fordítania, elkerülendő az esetleges piaci csalódást.
Tovább
2011.
augusztus
24. 16:26

Sötét képet festenek Magyarországról a friss adatok

Sötét képet festenek Magyarországról a friss adatok Nem sok biztatóra lehet számítani az első hét hónap adóbevételei alapján a jövőt illetően. Azok az adónemek sem muzsikálnak jól, amelyekből eddig biztos bevételekre lehetett számítani, s a jelek szerint nincs túl sok erő ahhoz, hogy a roppant kedvezőtlen trendek megforduljanak.
Tovább
2011.
augusztus
25. 07:36

Szijjártó: ha csillapodik az euróválság, élénkül a fogyasztás

Szijjártó: ha csillapodik az euróválság, élénkül a fogyasztás A miniszterelnök szóvivője újságírók előtt a legfrissebb fogyasztási adatokat firtató felvetésre azt mondta: a fogyasztás akkor nő, ha többen dolgoznak. Ehhez pedig olyan adórendszerre van szükség, amely az elmúlt időszakkal ellentétben nem bünteti, hanem támogatja a munkát - fejtette ki, hozzátéve, hogy az arányos adórendszer éppen ilyen. Megjegyezte azonban, hogy egy új adórendszer hatását nem lehet fél év alatt teljes mértékben kielemezni. Aki most átfogó véleményt mond az új szisztéma működéséről, az minden bizonnyal nem szakmai, hanem politikai motiváció alapján teszi azt - fogalmazott.
Tovább
2011.
augusztus
29. 06:49

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni Varga Mihály szerint az idei év legfontosabb feladata, hogy befedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az első becslések szerint 2 százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART