2011.
november
27. 22:24

Bokros újabb csomagja: 3 kulcsos szja és ingatlanadó

Címkék:
Bokros Lajos Bokros Lajos csomagja is kellett hozzá, hogy 1996-ban kikerüljünk a bóvli kategóriából. Az egykori pénzügyminiszternek 10 pontja van a mostani helyzet megoldására is. Ingatlanadó, 3 kulcsos szja és bocsánatkérés - Matolcsy politikája szerinte "irracionális".

Tíz pontos javaslatot készített a gazdasági összeomlás elkerülésére és a gazdasági-társadalmi felemelkedés lehetőségének megteremtésére Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, írja a Vasárnapi Hírekre hivatkozva az Index. Bokrosnak, az ő 1995-ös stabilizációs csomagjának köszönhet, hogy az ország a bóvliból a befektetésre ajánlott kategóriába került a hitelminősítőknél.

Bokros szerint nem azzal kell foglalkozni, ortodox-e vagy sem a Matolcsy-féle gazdaságpolitika, elég azt látni: az egyszerűen irracionális, a miniszter „teljességgel értelmetlen” gazdasági irányvonalat képvisel. MIvel szerint minden ésszerű gazdaságpolitika szenvedést okoz a társadalomnak, nagyon fontos, hogy áldozatot csak értelmes és fontos célok érdekében kelljen vállalni, miközben a mostani gazdaságpolitika értelmetlen célok érdekében kért áldozatvállalást, okozott szenvedést.

Bocsántatot kellene kérni a társadalomtól az értelmetlen szenvedésekért

A volt pénzügyminiszter tízpontos intézkedéscsomagot javasol a kormánynak. Ebben szerepel az, hogy új költségvetést kell készíteni, be kell vezetni a háromkulcsos (10-20-30 százalékos) szja-t „úgy, hogy a legszegényebbek adójóváírás nélkül se járjanak rosszabbul”. Kétkulcsos áfát vezetne be, megszüntetné a különadókat és az szja-ban a gyerekkedvezményt, de megteremtené az ingatlanadót, egészségügyi és ésszerű nyugdíjreformot javasol. A tizedik pontja úgy szól: bocsánatot kell kérni a magyar társadalomtól az értelmetlen szenvedésekért.

Bokros pénzügyminiszterségét megelőzően Magyarország a befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategóriában volt, a rendszerváltás éveiben a gazdaság súlyos egyensúlyi problémákkal küzdött, rekordszinten volt az államadósság. A stabilizációs csomagját 1995. március 12-én jelentette be, és bár az megmentette az országot a fizetésképtelenségtől, és olyan pályára állította a gazdaságot, amely már 1996-ban felminősítést eredményezett, az életszínvonal jelentős romlásával járt, és példátlan népszerűtlenséget hozott a csomag névadójának.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2010.
december
25. 10:46

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly Az EP-képviselő szerint a kormány gazdaságpolitikája katasztrófába sodorja az országot. Képtelenség a nyugdíjak értékállóságát garantálni, ez a kormányzati ígéret is csak annak bizonyítéka, hogy Orbánék nem tudják, mit csinálnak – állítja Bokros Lajos, az Európai Parlament tagja, volt pénzügyminiszter. Mint mondja, kell foglalkozni az euró bevezetésével, de egyelőre nem érdemes egy újabb, betarthatatlan időpontot kijelölni.
Tovább
2011.
február
07. 16:35

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen A politikus a részletek bejelentése előtt nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzat várható strukturális reformjai. A hazai nyugdíjrendszer átalakítását viszont "nagyon rossznak" értékeli; a magán-nyugdíjpénztárak tervezett utólagos átvilágításáról pedig azt mondta: az egy "színtiszta bosszúhadjárat".
Tovább
2011.
augusztus
29. 14:34

Bokros: Orbánék primitív politikája akkor is ártott volna, ha bejön

Bokros: Orbánék primitív politikája akkor is ártott volna, ha bejön Hiteltelennek és eredménytelennek tartja a második Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikáját Bokros Lajos. Az MDF európai parlamenti képviselője szerint a kormány lépései nem voltak logikusak. A közgazdász szerint a magyarországi egyetemek és főiskolák kétharmadát nyugodtan be lehetne zárni, a maradék egyharmadban viszont nem fejkvóta alapú finanszírozással, hanem részben tandíjjal, részben állami támogatással, erős teljesítmény-követelmény támasztásával nemzetközi színvonalú oktatást kell biztosítani.
Tovább
2011.
november
18. 09:16

Matolcsy ma közli az IMF-fel a megállapodási szándékot

Matolcsy ma közli az IMF-fel a megállapodási szándékot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelenti be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának, hogy Magyarország egy biztosítás típusú megállapodást szeretne kötni az IMF-fel - közölte Orbán Viktor kormányfő, hangsúlyozva: Magyarország gazdasági önállóságát senki sem korlátozhatja.
Tovább
2011.
szeptember
13. 10:52

Matolcsy: Kockázatos a helyzet

Matolcsy: Kockázatos a helyzet A nyugdíjvagyonból fizeti vissza a kormány a cégeknek egy európai bírósági döntés miatt visszajáró mintegy 250 milliárd forintnyi áfát, erre még az idén sor kerül – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) friss háttéranyagából.
Tovább
2011.
október
06. 07:52

MSZP: az elszegényedés éve következik

MSZP: az elszegényedés éve következik Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány szűkíti a szociális ellátásokat, szétveri a nyugdíjrendszert, az emberek terheit pedig növeli. Ebbe a körbe sorolta a felső áfakulcs 27 százalékra emelését, a munkavállalói járulék emelését, az adójóváírás kivezetését, az utazási kedvezmények szűkítését és azt, hogy a közszférában befagyasztják a béreket.
Tovább
2011.
november
23. 10:07

MSZP: lelkiismeret-furdalása van Orbánnak

MSZP: lelkiismeret-furdalása van Orbánnak Az MSZP szerint a miniszterelnök a korábbi ígéretei megszegése miatt érzett lelkiismeret-furdalását akarja enyhíteni azzal levéllel, amelyet az ellátásuk értékállóságát garantálva írt a nyugdíjasoknak.
Tovább
2011.
augusztus
08. 20:38

MSZP: soha nem látott megszorításokra készül a kormány

MSZP: soha nem látott megszorításokra készül a kormány Az MSZP szerint csak figyelemelterelés Selmeczi Gabriella hétfői nyilatkozata, "mert a valóság az, hogy soha nem látott megszorításokra készül a kormány a szociális ellátás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer területén".
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART