2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.

Az elnök hangsúlyozta: továbbra is igazságtalannak tartják a 16 százalékos személyi jövedelemadó kulcsot, amely aránytalanságával megtörte a társadalmi szolidaritást, hiszen ezzel a többet keresők - köztük politikusok - még többet visznek haza. Úgy vélekedett: ez rossz, munkavállaló- és családellenes döntés volt, hiszen a reálkeresetek az idei jövedelemadó-tábla szerint a munkavállalók sokaságánál csökkennek, és emiatt csökken a vásárlóerő is.

 

Elmondta: a bértárgyalások arra szorítkoztak, hogy legalább a jövedelem nettó szintjét megtarthassa a munkavállaló, és így legalább annyit vigyen haza, mint 2010-ben. Ám ez vélhetően nem lesz így, az Autonómok álláspontja szerint ilyen döntést a személyi jövedelemadóról nem lehetne meghozni. A táppénzről szólva Borsik János elmondta: 2009-ben az akkori kormány 70 százalékról 60 százalékra csökkentette ennek mértékét, ezt akkor is "aljas dolognak" tartották, most ugyancsak annak tartják.

 

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: előkészítetlenség, szakmaiatlanság, és fennhéjázás jellemzi a kormányt döntésében, amely azt sugallja, hogy Magyarországon a munkavállalók döntően táppénzcsalók. Rámutatott: a kormány odáig megy, hogy a tervek szerint külön tényállás lenne a táppénzcsalás a Büntető törvénykönyvben. "A magyar munkavállalók nem táppénzcsalók", de lehet közülük ilyen is, ám ezért nem a többséget kell büntetni - hangsúlyozta.

 

Éppen ezért az ellenőrzést "kell megoldani, szigorítani", nem lehet bűnössé tenni azokat a munkavállalókat, akik ténylegesen lerokkantak - tette hozzá, megjegyezve: a táppénzes napok száma éppen a munkahely féltése miatt egyharmadával csökkent az elmúlt időszakban. A kiszolgáltatottságnak ez a foka éppen ellenkezője annak, mint amit a kormány ígért - mondta a szakszervezeti vezető. Borsik János kifogásolta azt is, hogy már több mint negyedéve ne ült össze az érdekegyeztető tanács, és nem lehet tudni, hogy a kormány ezt "meddig húzza".

Forrás: ProfitLine

Vissza
2011.
március
09. 12:34

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten Április 9-én nemzetközi szakszervezeti demonstrációt tartanak Budapesten, amely elsősorban a magyar nyugdíjak megvédését tűzi zászlajára - jelentette be a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
január
29. 12:16

A többség nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával

A többség nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával A lakosság nagyobb része továbbra sem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával, ám a magán-nyugdíjpénztári tagok jelentős többsége várhatóan áttér az állami nyugdíjrendszerbe - derül ki a Medián január közepén végzett országos reprezentatív felméréséből.
Tovább
2010.
november
21. 07:52

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza A Világbank szakértője szerint a magyar nyugdíjrendszer önkéntes megtakarításokra támaszkodó pillérjét kellene megerősíteni. A vezető közgazdász rámutatott, hogy a hagyományos nyugat-európai modellek a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntarthatóak, és egyre nagyobb deficitet generálnak, ezért reformra szorulnak.
Tovább
2011.
február
04. 07:04

Csak statisztikai trükkel érhető el az egymillió új munkahely?

Csak statisztikai trükkel érhető el az egymillió új munkahely? A valós gazdasági növekedés generálta munkahelyteremtésre a munkaerő-kereslet korlátozottsága, illetve az infrastrukturális feltételek hiánya miatt kevés esélyt látnak a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők. Nyitott kérdés maradt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök minapi kijelentésében a "nem szokványos eszközökkel bővítjük a foglalkoztatási arányt", mi is rejlik.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART