2012.
április
04. 14:14

Botrány: slaggal fürdették a bácsit az idősotthonban?

Címkék:
Arany alkony tábla Meztelenül várakoztatják az idős férfiakat és nőket a folyosón az egyik Arany Alkony otthonban – erről számolt be a Hír Televíziónak egy asszony, akinek édesanyja 13 évet töltött az intézményben. Az otthont fenntartó misszió elnöke kizártnak tartja, hogy ilyen történhetett, szerinte szándékosan terjesztenek róluk valótlanságot. A fővárosi kormányhivatal márciusban vonta vissza a misszió működési engedélyét, a végrehajtást azonban egyelőre felfüggesztették. Az ügyet másodfokon a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal bírálja el.

Szentgyörgyi Ágnes édesanyja 13 évvel ezelőtt költözött be az Arany Alkony idősotthonba. Egyszeri költségként 3 millió forintot fizettek az ellátásért, állandó díjként pedig az intézmény kapta az idős hölgy nyugdíjának 80 százalékát. Tavaly decemberben az idős asszony állapota megromlott. Lánya szerint kórházi kezelést nem, de gondozást igényelt volna.

„Reggel kiültették a folyosóra, és 4-5 órán keresztül ült egy tolószékben, hogy ne kelljen forgatni, fölültetni, mert az már strapás lett volna gondozóknak” – mondta el Szentgyörgyi Ágnes, az elhunyt idős hölgy lánya. – „Amikor kértem, hogy ezt hagyják abba, mert nem bírja a teljesen legyengült édesanyám, akkor nemet mondtak, amit azzal magyaráztak, hogy Lívia néni nagyon nehéz, és nem segít. Hát hogyan tudott volna segíteni, amikor már jártányi ereje sem volt?”

Ezek után az asszony egy másik otthonba vitte haldokló édesanyját. Amikor a néni halála után a lánya visszament az otthonba, hogy elhozza az elhunyt által hátrahagyott ingóságokat, elképesztő körülményeket tapasztalt. Elmondása alapján a folyosón meztelenül ültek az idős emberek tolókocsikban. Egy idős férfit elefánt módjára slaggal fürdettek, miközben nyomdafestéket nem tűrő módon szidták a nővérek, amiért az nem a mellékhelyiségben végezte el a dolgát.

Az Arany Alkonyt működtető egyházi misszió elnöke cáfolja a Szentgyörgyi Ágnes által elmondottakat.

„Továbbra is vannak olyan érdekek, amelyek minden erőt megmozgatnak azért, hogy a fenntartói tevékenységünknek ne tudjunk eleget tenni, például az ilyen híresztelésekkel is. Erről az esetről nem tudok, én kizártnak tartom, hogy ilyen előfordulhat, természetesen utána fogok nézni ennek a véleménynek” – mondta Erdős János, a Kálvin János Presbiteri Misszió elnöke.

A misszió mögött álló egyház a parlamenttől nem kapott egyházi elismerést, ezért a jövőben nem tarthat fenn intézményt. A fővárosi kormányhivatal a misszió működési engedélyét március végén visszavonta, az idős emberek elhelyezésére a Fővárosi Önkormányzatot kötelezte. Az önkormányzat fellebbezett a másodfokon eljáró Nemzeti Szociális Hivatalnál. Az Arany Alkony otthonok tulajdonosa egy olyan cégcsoport, amelynek az egyházi misszió felajánlotta a fenntartást, de választ egyelőre nem kapott.

Forrás: mno.hu

Vissza
2012.
március
13. 07:25

Arany alkony helyett sötét jövő

Arany alkony helyett sötét jövő Alig enyhült a tél szorítása és vele a hajléktalanellátás súlyos terhe, máris újabb szociális krízis fenyegeti Budapestet. A fővárosi kormányhivatal február 24-én kelt határozatával március 31-i határidővel visszavonta az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. A döntés nyomán 1300 idős ember ellátása válik bizonytalanná.
Tovább
2012.
április
01. 16:15

Arany alkony-ügy: több milliárdból gazdálkodott a frissen alapított egyház

Arany alkony-ügy: több milliárdból gazdálkodott a frissen alapított egyház 1200-1300 nyugdíjas pénze és sorsa forog kockán az úgynevezett Arany Alkony-ügyben, amely tavaly nyáron, az egyházügyi törvény átírása nyomán vált egyre élesedő problémahalmazzá. A módosítás nyomán ugyanis az addigi egyházi fenntartó elveszítette egyházi státuszát és az azzal együtt járó, többmilliárdos kiegészítő normatívát.
Tovább
2012.
március
23. 16:59

Arany alkony: a főváros megmentené a nyugdíjasokat

Arany alkony: a főváros megmentené a nyugdíjasokat A fővárosi önkormányzat keresi a megoldást az Arany Alkony Idősek Otthona ügyében. A közlemény szerint a főváros az ellátottak biztonsága érdekében arra kéri az illetékes, másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt, valamint az eljárást felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy mielőbbi döntésével tegye lehetővé, hogy legalább 4, de legfeljebb 6 hónapja legyen a fővárosi önkormányzatnak a probléma kezelésére.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART