2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Európai Bizottság Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.

Brüsszel azonban ennél is többet kér. Jövőre valódi szerkezeti reformokat, amelyek tényleg fenntartható módon biztosítják a költségvetés 3 százalék alatti hiányát, mégpedig a nyugdíjpénztárak vagyona és a rendkívüli adók nélkül. Matolcsy György már erről is egyeztetett Brüsszelben Olli Rehnnel, az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosával.

Brüsszel azt mondta Magyarországnak, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosítása nem tetszik az Európai Uniónak. Ezért az ilyen megoldást betiltja, törvényt hoz arról, hogy a hárompilléres nyugdíjrendszert ne lehessen kétpilléressé visszaalakítani ezután sehol. Az új szabályozás legkorábban jövő év augusztusában vagy szeptemberében léphet életbe, és természetesen nem lesz visszamenőleges hatálya, vagyis Magyarország nem büntethető sem most, sem később. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezt nevezte a magyar gazdaságpolitika diadalának. Végül is abban igaza van, hogy örülnünk kell annak, hogy nem büntetik meg az országot, hiszen már csak az hiányozna nekünk, hogy Brüsszel is büntessen. Elég nekünk a Moody's is, amely ugyanarra a következtetésre jutott, mint Brüsszel, szintén nem tartja eredményes és helyes eljárásnak a nyugdíjpénztárak vagyonával tüntetni el a költségvetési hiányt, ahelyett, hogy valós reformokkal érnék el a kiadások csökkentését. A hitelminősítő azonban büntetett. Hétfőn az országot minősítette le, bóvli közeli kategóriára, kedden pedig Budapestet és még 7 magyarországi bankot is.

A világon senki nincs jelenleg meggyőződve arról, hogy Magyarországon jó irányba mennek a dolgok. A nemzetközi gazdasági sajtó unalomig ismételgeti, hogy a költségvetés hiányának példás csökkentése tetszik, de a módszer, amivel elérték, és jövőre is elérni tervezik, nem. Tegnap a Financial Times írt arról, hogy a világ egyetért azzal, hogy a magyar gazdaságot nehéz helyzetéből a gazdasági növekedés segítheti ki, de az erre elővezetett "gazdaságpolitika nem bizonyult meggyőzőnek". A magyar kormány a növekedést a társasági és a jövedelmi adók csökkentésével akarja élénkíteni, és ennek költségeit - a kieső adóbevételeket - a nagyobb államháztartási hiánnyal szándékozta finanszírozni. Ehhez azonban sem a Nemzetközi Valutaalap, sem az Európai Unió nem adta az áldását. Ennek következtében nyúlt a kormány a rendkívüli adókhoz, és tette rá a kezét a kötelező magánnyugdíjpénztárak vagyonára. Ezeket a megoldásokat találta a világ rögtönzöttnek, és fenntarthatatlannak, olyannak, ami csak egy-két évre oldja meg a gondokat, de utána minden nehézség visszaköszön eredeti formájában. A Financial Times a bizalom megroggyanásának okaként említi a Költségvetési Tanács felszámolását és az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálását is, és úgy véli, hogy Magyarországnak "szeszélyes" vezetői vannak, ami veszélyeztetheti a jövő évi magyar EU-elnökség sikerét is.

A nyugdíjpuccsot tehát sehol sem hagyták jóvá. Brüsszelben sem tapsolták meg. Az Európai Unió azonban egy olyan szervezet, amely nem azért jött létre és nem is úgy működik, hogy növelje a tagjainak a gondjait, a megoldatlan problémáit. Brüsszel számára az a fontos, hogy a görög, az ír és a horizonton lebegő spanyol, portugál és még egyéb problémák árnyékában ne jöjjön létre egy magyar feszültségi góc. Ezért hajlandók félrenézni, igaz cserébe - ahogyan Brüsszelben és a nyugati civilizált világban lenni szokott - várnak is valamit Budapesttől. Azt várják, hogy a nyugdíjpénztáraknak az állami nyugdíjrendszerbe deportált tagjait ne érje semmilyen hátrány és azok esetében is minimalizálják a kedvezőtlen hatásokat, akik mégis a pénztárakban maradnak. Brüsszel kénytelen elfogadni, hogy a magyar költségvetés gyakorlatilag kész. A jövő évi 3 százalék alatti hiány többek között a nyugdíjpénztárak vagyonán áll vagy bukik. Ezért, ha kötné az ebet a karóhoz, maga buktatná meg a hiányterv teljesítését. És ezt nyilván nem akarják. Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János villámgyorsan reagált és még kedden este megszülték a Brüsszelben kért, biztosítékokat tartalmazó nyilatkozatot.

Mindez azonban csak az egyik része mindannak, amit Brüsszel, a befektetők és a pénzvilág elvár Orbánéktól. Mást is elvárnak cserében: nevezetesen valódi és mélyreható reformokat. Nevezze is azt bárminek a nemzeti együttműködés kormánya. Mindenekelőtt olyan egészségügyi, oktatási-, szociális- és nyugdíjrendszert, hatékony és olcsó államigazgatást, önkormányzati rendszert, ami tartósan finanszírozható a költségvetésből. Matolcsy György már erről is egyeztetett Brüsszelben Olli Rehnnel, az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosával, akinek megígérte, hogy a szerkezeti reformok tervezetét február végén ki fogják küldeni. A reformok mellett a nyugdíjpénztárak ügye Brüsszel számára másodlagos kérdés, nem zavarja túlságosan az EU-t, hogy idehaza mivel adja el a kormány a pénztárak lenyúlását. Az csak nekünk tűnik arcpirítónak, ahogy a kormány a kérdést tálalja és a nyugdíjpuccsot végrehajtja. Annak állandó ismételgetése, hogy ki és mennyit lopott a pénztárból, milyen rosszul gazdálkodott, azt sugallja, hogy lehetett volna jól is gazdálkodni, sikeresen vezetni a pénztárakat, nagyobb hozammal, kisebb veszteséggel, mérsékeltebb költségekkel. Ezt szajkózza minden nap, Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztos. Vigyáznia kell, nehogy túl jól csinálja, mert még ő fogja bebizonyítani, hogy a magánnyugdíjpénztár egy jó dolog, aminek csak egy baja volt, hogy rosszul működtették. Vagyis felszámolásuk helyett meg is lehetett volna javítani a pénztárak gazdálkodását. Hogy mégis felszámolják őket, annak a tarthatatlan magyar költségvetés az egyetlen oka és még véletlenül sem a pénztárak rossz működése. Ezt tudja a Fidesz, az ellenzék, Selmeczi, Brüsszel, és sokan mások, bármit is mondanak.

Forrás: Népszava

 

Vissza
2010.
november
29. 09:29

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról A magyar kormány államosítani akarja a magánnyugdíjpénztárak 11 milliárd euróját - ezzel a címmel számolt be a nyugdíjrendszer átalakításról hétvégi számában a Le Monde című francia napilap.
Tovább
2010.
november
17. 21:02

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja A nyugdíjpénztárak a jelenlegi intézményi formában, a hatályos jogszabályok alapján nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak - állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos a nyugdíjpénztárak átfogó vizsgálatában.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2010.
december
08. 09:14

Garanciákat kaphatnak a magán-nyugdíjpénztári tagok

Garanciákat kaphatnak a magán-nyugdíjpénztári tagok Politikai nyilatkozatter­vezetet nyújtottak be az Országgyűlésnek a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők. A nyilatkozat garantálná többek között az egyéni számlavezetést az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.
Tovább
2010.
december
08. 21:40

Kaotikus nyugdíjpolitika Közép-Európában

Kaotikus nyugdíjpolitika Közép-Európában Korábban beszámoltunk arról, hogy Magyarország és Bulgária váratlan lépésével új helyzetet teremtett az európai nyugdíjvitában. Az Euractiv Hálózat munkatársai annak jártak utána, hogyan alakulnak a frontvonalak a decemberi EU-csúcsértekezlet előtt, ahol a téma nagy valószínűség szerint legmagasabb szinten is előkerül. A visegrádi országok egymással teljesen ellentétes úton járnak. A Bizottság és Magyarország tárgyalásainak légköre "minden csak nem kellemes".
Tovább
2010.
október
26. 07:15

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények Leáldozni látszik a magán-nyugdíjpénztárak ideje Magyarországon. A kormány minden jel szerint részlegesen vagy teljes egészében államosítani fogja a nyugdíjrendszert. Vajon ki fogja fizetni a nyugdíjakat 2012-től? A változásokkal jól vagy rosszul járunk? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2010.
december
01. 20:49

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében Jottányit sem közeledett egymáshoz a magyar kormány és az EU gazdasági és pénzügyi biztosának álláspontja a magán-nyugdíjpénztárak megszüntetésének ügyében Olli Rehn és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keddi brüsszeli találkozóján.
Tovább
2010.
november
30. 23:51

Selmeczi: megvan-e a pénztári vagyon ?

Selmeczi:  megvan-e a pénztári vagyon ? A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint felmerül az a gyanú, hogy súlyos milliárdok tűntek el a magánnyugdíjpénztárakból, ezért meg kell vizsgálni, mekkora a magánpénztári vagyon, megvan-e, ahogy azt a Stabilitás Pénztárszövetség állítja. Selmeczi Gabriella szerint 500 milliárd forint hiányzik.
Tovább
2010.
november
11. 10:30

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb Ami Magyarországon van, az csak a volt szocialista országokban megszokott - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magánnyugdíj-pénztárakra kialakított konstrukcióval kapcsolatosan csütörtökön a köztévében.
Tovább
2010.
november
17. 09:55

Végképp befellegzett a második pillérnek?

Végképp befellegzett a második pillérnek? Felelőtlennek nevezte a kormánynak a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos politikáját Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémai nyugdíjszakértője, ugyanakkor emlékeztetett arra, ő már kezdettől fogva ellenezte a második pillér felállítását, amely jelentősen hozzájárult az államadósság növekedéséhez, ráadásul kötelező volta miatt nem lehetett az „öngondoskodásra nevelés” eszköze.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART