2010.
október
21. 10:34

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket

Statisztika Az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak - mondta Orbán Viktor kormányfő egy televíziós interjúban. Most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíjpénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi az összeget a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Korábban a miniszterelnök annyit mondott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket csak 14 hónapig irányítja az állami nyugdíjkasszába.

Orbán Viktor múlt szerdán egy budapesti rendezvényen jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 14 hónapon át felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe az APEH-en keresztül havonta utalt 30 milliárd forintos összeg folyósítását. A pénztártagok keresetükből ennyi pénzzel járulnak hozzá a majdani nyugdíjukhoz.

"Ezt a havi 30 milliárd forintot a válság idején nem utalhatjuk át, mert ezt nem bírja ki a nyugdíjrendszer.Ezért az átutalásokat november 1-től 2011. december 31-ig felfüggesztjük. A rendszer jövőjét, az állami rendszerbe való visszalépés lehetőségét szabályozó törvényt pedig még idén kidolgozzuk" - mondta a kormányfő.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a kabinet elégedetlen a magánnyugdíj-pénztárak működésével, így el kell gondolkodni azon, hogy lehetővé tegyék a pénztártagok visszalépését az állami rendszerbe.

Az eddigi szabályozás szerint a magánnyugdíjpénztárak a befizetett járulékok csaknem öt százalékát csíphetik le működésük finanszírozására. Az átlagos ügyfél éves befizetése 120 ezer forint, ebből tehát 5400 forintot különít el a pénztár, a többit ügyfelei számláján befekteti.14 hónapnyi járulék állami zárolásával a pénztártagok átlagosan 140 ezer forintot veszítenek, amiből ügyfelenként 6300 forint a pénztárak vesztesége.

Az intézkedésről szóló törvénytervezet már a Parlement előtt van, az abban foglaltaknak azonban némiképp ellentmond Orbán Viktor újabb nyilatkozata. Az RTL klubnak azt mondta: az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíj-pénztáraknak.

"Aki a magánnyugdíjpénztárba bevitte a pénzét, most szabadon rendelkezhet azzal, hogy mi történjen vele. Akik maradnak a mai nyugdíjtőzsdés rendszerben, azok természetesen amit oda bevittek az az övék, azzal saját belátásuk szerint rendelkeznek. De az állam többet nem fog oda utalni az állami nyugdíjalap terhére egyetlen fillért sem" - közölte a kormányfő.

A magánnyugdíjpénztárakból való visszalépés mikéntjéről heteken belül elkészül a törvényjavaslat, ezzel együtt a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsága megszűnik. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a magánrendszerben maradók megkapják-e később az állam által visszatartott 14 havi járulékukat, vagy mekkora kieső hozamra számíthatnak: Az ugyanakkor biztos, hogy a magánnyugdíjpénztárak működését miniszterelnöki megbízott, Selmeczi Gabriella vizsgálja majd.

Az Európai Bizottság a jövőben megvizsgálja a magánnyugdíjpénztárakat érintő magyar terveket, és várhatóan a jövő hónapra elkészíti értékelését. A testület foglalkozik a döntés költségvetési hatásával, de arra nem terjed ki a hatásköre, hogy egy intézkedésre rá- vagy arról lebeszélje a tagállamokat.

Forrás: Inforádió

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
október
13. 17:20

A pénztártagokat viselheti meg a legjobban a megszorítás?

A pénztártagokat viselheti meg a legjobban a megszorítás? A hazai nyugdíjpénztárak számára nem túl fényes bejelentés érkezett a kormányfő részéről, Orbán Viktor szavaiból arra lehet következtetni, hogy 2010 november és 2011 december vége között a magánnyugdíjpénztárakhoz nem utal az APEH járulékokat, a 8 százalékos rész pedig az állam markát ütheti. Ezt azért sem lenne egyszerű megvalósítani, hiszen a pénztárak működése a befizetéseken áll vagy bukik. A szektor számára további negatív tényező, hogy a visszalépés lehetőségét is meg akarja nyitni a kormány, bár azt még nem lehet tudni, hogy milyen feltételekkel.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2010.
június
22. 09:44

Magyar nyugdíjak, német pontok: mi lesz 2050-ben?

Magyar nyugdíjak, német pontok: mi lesz 2050-ben? Súlyos gondok várnak az idősekre a következő évtizedekben Magyarországon. Bár a nyugdíjrendszer pénzügyileg stabil, a nyugdíjak elértéktelenedése és az időskori elszegényedés tömegessé válása fenyeget. A hvg.hu magyar és német szakértőket hallgatott meg, mit lehet tenni az elöregedő társadalomban.
Tovább
2010.
október
15. 22:15

Nem kényszerítenek senkit az állami nyugdíjrendszerbe

Nem kényszerítenek senkit az állami nyugdíjrendszerbe Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízióban azt mondta, ezután is mindenki maga döntheti el, milyen pénztárba fizeti a nyugdíjjárulékát. A miniszterelnök szóvivője azt is elmondta, a kormány egyetértett az Orbán Viktor által szerdán bejelentett adókkal, az erről szóló jogszabály-tervezetről már hétfőn dönthet a parlament.
Tovább
2010.
szeptember
09. 17:43

Orbán Viktor levélben kéri ki a nyugdíjasok véleményét

Orbán Viktor levélben kéri ki a nyugdíjasok véleményét Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti konzultáció keretében levelet küld minden nyugdíjasnak arra kérve őket, hogy egy válaszlevélben osszák meg vele gondjaikat, és írják meg, szerintük mi lenne a kormány legfontosabb teendője az ország jelenlegi helyzetében - közölte a kormányfő szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Az MSZP szerint ez csak egy "mézesmadzag" és arra szolgál, hogy a Fidesz adatbázist építsen.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART