2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Címkék:
Görög zászló A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.

Ennek értelmében a közalkalmazottak fizetését jelentősen csökkentik, és három évre befagyasztják, az áfát idén másodszor, ezúttal 21-ről 25 százalékra emelik, a nyugdíjkorhatárt pedig szintén a jelenlegi 53 évről 67 évre emelik fel. Megszűnik a 13. és 14. havi bér és -nyugdíj is.

Görögország óriási közhivatalnoki állománya, amely jelenleg a teljes munkaerő 13 százalékát foglalkoztatja, a felvételi stop miatt fokozatosan csökken. Athén eltörli a rövid lejáratú munkaszerződéseket is és sok száz elavult állami testületet számol fel - jelenti az FTD.

Az athéni kormánynak a 2012-es költségvetési deficitet a GDP 3 százaléka alá kell szorítania. Tavaly a hiány még 13,6 százalékot tett ki. Ugyanakkor a görög szakszervezetek harcot hirdettek a kormányuk ellen. "Válaszul az utcára fogunk menni" - jelentette ki Spyros Papaspyros, az állami alkalmazottak szakszervezetének főnöke. Szerinte az athéni kormány tervei "szükségtelen és igazságtalan" támadás a foglalkoztatottak ellen.

Olli Rehn, az EU monetáris ügyekért felelős biztosa szerint az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi bank Görögországgal folytatott tárgyalásai a következő napokban lezárulnak. A lap szerint a gyors megoldás reménye már csütörtökön érezhető megkönnyebbülést eredményezett a piacokon.

Forrás: Világgazdaság

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.
Tovább
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART