2011.
április
14. 08:51

Búcsúzhatnak a politikusok a kedvezményes nyugdíjtól

országgyűlés Elveszíthetik kiváltságos helyzetüket a nyugdíj előtt álló politikusok is: a Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a polgármesterek és a képviselők az átlagos munkavállalóhoz képest korábban vonulhatnak nyugdíjba.

Elveszíthetik a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét a politikusok - írja a Blikk.

A honatyák 2009-ben olyan javaslatokat fogadtak el, amelyek biztosítják: öt évvel korábban mehetnek nyugdíjba, mint az átlagdolgozók. A jogszabály kimondja, ha a parlamentből kiszoruló politikus a választásokat követő ötödik év végéig eléri a nyugdíjkorhatárt, vissza is vonulhat. Polgármesterek esetében a törvény még megengedőbb.

A kormánypártok azonban megszüntetnék a korkedvezményt. Fel kell számolni a jogosulatlan kedvezményeket - mondta a Blikknek Lázár János fideszes frakcióvezető. Ez érinteni fogja a polgármestereket és az országgyűlési képviselőket is. Elfogadhatatlan, hogy az átlagos munkavállalóhoz képest a települések vezetői 3-5, de akár 7 évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba, míg a képviselőknek öt évvel kell kevesebbet dolgozniuk.

A bulvárlap szerint a 2014-es választások után a képviselők életkorát nézve 56-an lehetnének jogosultak a kedvezményes nyugdíjra. Sokan csak néhány hónapot nyernének, de három tucat képviselő több évet is. Nézve a most nyugdíjas képviselők vagyonnyilatkozataiban feltüntetett járandóságokat, az átlagképviselő 100-160 ezer forint ellátásra számíthat manapság.

Forrás: hirado.hu

Vissza
2011.
április
09. 20:48

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától Nem volt még rá példa, hogy lényegében a teljes magyar bírói kar levelet intézzen a jogalkotókhoz, most megtették: komolyan aggódnak a nyugdíjkorhatáruk leszállításának terve miatt. Ez szerintük lehetetlen helyzetbe hozná a bíróságokat, ezért lobbizni kezdtek az alkotmánytervezet ezirányú módosítása ellen.
Tovább
2011.
április
11. 17:30

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP A bírákról már döntött a Ház: az új alkotmány rögzíti majd, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
2011.
április
12. 18:09

Az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba

Az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba Nemcsak a bírókat, de az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba, értesült az Index kormánypárti forrásokból. Az alaptörvény április 18-i zárószavazása előtt ezért a képviselők módosítani fogják az ügyészségre vonatkozó szakaszt is, ott is leszállítják a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2011.
április
11. 17:16

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke Baka András arra kérte a miniszterelnök, vesse latba tekintélyét annak érdekében, hogy ne szabja meg az Országgyűlés a bírák nyugdíjkorhatárát.
Tovább
2011.
április
11. 14:39

Rábólintott a Fidesz-KDNP a bírók korábbi nyugdíjazására

Rábólintott a Fidesz-KDNP a bírók korábbi nyugdíjazására Egy ellenszavazat mellett támogatta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség azt a módosító indítványt, amely rögzítené az új alaptörvényben, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART