2011.
március
19. 08:04

Budapest, az idősek városa

Címkék:
budai látkép A budapesti lakosság átlagéletkora 1990-ben még 39 év volt, mostanra 42,4 évre emelkedett. Az országos átlag 40,9 év.

Az egymillió 722 ezer budapesti lakos közül már minden negyedik idősebb 60 évesnél - derül ki a KSH Statisztikai tükör című kiadványából. A gyerekek száma utoljára 1960-ban volt magasabb az idősekénél, legalábbis a fővárosban, mert vidéken még 1990-ben is több gyerek élt, mint idős. A legjelentősebb növekedés a 80 évesnél idősebbek körében következett be: 1990-ben még 46 ezren, tavaly már 87 ezren voltak Budapesten. A fővárosi lakosság több mint öt százalékát teszik ki, míg vidéken az arányuk még nem éri el a négy százalékot sem.

A budapesti lakosság átlagéletkora 1990-ben még 39 év volt, mostanra 42,4 évre emelkedett. Az országos átlag 40,9 év. Ehhez a különbséghez jelentősen hozzájárul, hogy Budapesten az elmúlt évtizedekben a születéskor várható élettartam mindkét nemnél jobban emelkedett, mint az országos átlag.

Egy társadalom idősödésének egyik mérőszáma az úgynevezett öregedési index, amely a hatvan évesek és idősebbek gyerekkorúakhoz viszonyított száma. A fővárosban1930-ban még csak 46 idős jutott száz gyerekkorúra, 1990-ben már 124, tavaly pedig 153.

Az idősek számát az aktív korúakéhoz (a 15-59 évesekhez) viszonyítva kiderül, hogy mekkora eltartottsági terhet jelentenek az aktívak számára. 1930-ban még csak 11 idős jutott száz aktív korúra Budán, 1990-ben már 35, manapság pedig 40.

Az egyes kerületek között azonban jelentős eltérések vannak. A legtöbb idős Budán és a pesti belső kerületekben él: a legidősebb kerületek az első, a második, a tizenkettedik és az ötödik. A legfiatalabbak a tizenhetedik, a tizedik, a nyolcadik és a negyedik. Az idősebb kerületek lakóinak átlagéletkora 45-47 év, míg a fiatalabbaké nem éri el a negyven évet.

Az öregedési index kiemelkedően magas a Belvárosban, az ötödik kerületben, ahol száz gyerekkorúra 340 idős jut. Ez több, mint az országos átlag kétszerese. Ha nemenként vizsgáljuk, még feltűnőbb a különbség: a Belvárosban 476 idős nő jut száz lánygyerekre. Természetesen az eltartottsági ráta is az I., a II., a XII. és a V. kerületekben a legmagasabb, 50-60 idős jut száz aktív korúra.

Ugyanakkor az is tény, hogy a fővárosi nyugdíjasok élnek a legjobban: nyugdíjuk húsz százalékkal több, mint az országos átlag. Ez részben annak köszönhető, hogy Budapesten a nettó átlagkereset is 23 százalékkal több, mint az országos átlag, részben pedig mert a fővárosi nyugdíjasok hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek, mint a vidékiek. A legalább 60 éves nők átlagnyugdíja Budapesten 102 ezer forint, a férfiaké 120 ezer. Ezzel a nők 22, a férfiak pedig 18 százalékkal kapnak többet, mint az országos átlag. A legmagasabb nyugdíjat a XII. és II. kerületi, a legalacsonyabbat a XXIII. kerületi nyugdíjasok kapják, de még az ő nyugdíjuk is 8 százalékkal magasabb az országos átlagnál.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2011.
január
19. 08:50

A gyerekekkel és a nyugdíjasokkal is fizettetne Tarlós

A gyerekekkel és a nyugdíjasokkal is fizettetne Tarlós A BKV feldarabolásával, a buszvonalak privatizálásával, valamint a nyugdíjasok és a gyerekek 100 százalékos kedvezményének megkurtításával mentené meg a teljes csődtől a BKV-t a főpolgármester - értesült a Hírszerző. A lap birtokába került Tarlós István-féle javaslat szerint a 6 év alattiaknak és 65 év felettieknek is ki kellene fizetni a jegyek és bérletek felét. Emellett a főpolgármester nagyobb szerepet szánna az államnak a közlekedési társaság fenntartásában: 50 százalékos tulajdonrészt adna az államnak a Budapesti Közlekedési Központban és némi pluszpénzt is kérne cserébe.
Tovább
2011.
március
09. 12:34

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten Április 9-én nemzetközi szakszervezeti demonstrációt tartanak Budapesten, amely elsősorban a magyar nyugdíjak megvédését tűzi zászlajára - jelentette be a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete.
Tovább
2011.
január
13. 17:19

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben A magán-nyugdíjpénztári tagok közül kedden estig 13.854-en jelentették be, hogy ebben a rendszerben kívánnak maradni, a legtöbb nyilatkozatot Budapesten nyújtották be – közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART