2011.
november
03. 09:20

Bukhatnak a pénztártagok

Címkék:
millió forint Nyugdíjuknak mintegy háromnegyedét veszíthetik el azok, akik magán-nyugdíjpénztári tagok maradtak, miután a kormány nyugdíjadóvá alakítja a munkáltatói járulékot, mondta Angyal József adószakértő az ATV Start-ban.

A  módosítást a szuperbruttó kivezetése tette lehetővé, így mostmár nem a tb-járulék mértékével növelik az adóalapot, hanem fixen 27%-kal. A szakértő szerint így a nyugdíjkasszában mintegy 70%-os hiány keletkezik, hiszen a nyugdíjjárulék adóvá alakítása következtében a befizetett adó nem a nyugdíjkassza, hanem a költségvetés bevételét fogja növelni.

Németh György közgazdász szerint így csak a kormány akaratától függ, hogy a befizetett járulékokból ki mennyi nyugdíjat kap majd vissza.

Svéd modellről beszélni mindenesetre önmagában is egy meglehetősen ellentmondásos helyzetet eredményez, amikor a kormány úgy vezetné be az egyéni számlás rendszert, hogy közben egyébként az arra befizetett összegek egy jelentős részét eltünteti az adórendszerben, vélekedett a közgazdász.

Az adószakértő az eva tervezett megszüntetése kapcsán a Start-ban úgy vélekedett, az intézkedést mindenképp meg kell lépni, elsőként a számviteli törvény hatálya alá tartozók, vagyis a Kft-k esetében. A Kft-k ugyanis költségnyilvántartásra kötelezettek, így az eva egyszerűségének előnyeit nem igazán tudták élvezni, ráadásul visszaélésekre adott lehetőséget.

Forrás: atv.hu
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART