2010.
november
15. 07:09

Buknak pár ezret a nyugdíjasok

Forintok Jövőre 3,8 százalékos nyugdíjemeléssel számolhatnak az idősek. Mindez annak köszönhető, hogy megváltoztatták a nyugdíj kiszámítását, máskülönben 4,2 százalékkal nőnének a járandóságok.

Több ezer forinttal kevesebb nyugdíjat kapnak éves szinten jövőre az idősek annak következtében, hogy az előző kormány megváltoztatta a járandóságok emelésének kiszámítását, s megszüntette az úgynevezett svájci indexálást - írja a Magyar Nemzet.

A hatályos törvény értelmében tisztán árkövető, azaz a tervezett infláció mértékével azonos emelést kellene alkalmazni akkor, ha az adott évre tervezett gazdasági növekedés nem éri el a 3 százalékot. Jövőre azonban nem ez lesz a helyzet. Miután a 2011-re tervezett GDP-növekedés 3 százalékos, a nyugdíjak emelési mértékét úgy kell meghatározni, hogy a fogyasztói árnövekedés tervezett mértékét 80 százalékos súllyal, a tervezett nettó átlagkereset-növekedés mértékét pedig 20 százalékos súllyal kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 3,5 százalékos inflációból és a 4,9 százalékos nettó átlagkereset-növekedésből az említett 80, illetve 20 százalékos súlyokkal számított átlag 3,78, kerekítve 3,8 százalék.
 

Magasabb lett volna viszont a nyugdíjemelés mértéke jövőre, ha az előző kormány nem változtat az emelés kiszámításának módszerén, azaz nem törli el az úgynevezett svájci indexálást. Ez azt jelentette, hogy januárban az adott évre tervezett infláció és a nettó átlagkereset-emelkedés 50-50 százalékának átlaga adná meg az emelés mértékét. Így a 3,78 (kerekítve 3,8) százalékos emelés helyett 4,2 százalékkal nőttek volna januártól az idősek járandóságai.

A két számítás közti különbség éves szinten több ezer forint. Egy havi 80 ezer forintos nyugdíjnál például több mint 4 ezer forint. 60 ezres nyugdíjnál 3 ezer, míg 100 ezres ellátmánynál már több mint 5 ezer forint.

Forrás: MTV

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
2010.
augusztus
31. 12:08

Hányan kapnak nyugdíjat?

Hányan kapnak nyugdíjat? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság 2010. januárjában 2 millió 980 ezer személy részére összesen 249,4 milliárd forint nyugdíjat, járadékot, illetve nyugdíjszerű ellátást folyósított. Az ellátottak a népesség 29,8%-át tették ki, számuk 1,7%-kal csökkent a 2009. januárihoz képest, miközben a folyósított ellátások összértéke 4,1%-kal növekedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Tovább
2010.
szeptember
28. 14:41

Inflációkövető nyugdíjemelést ígért Orbán Viktor

Inflációkövető nyugdíjemelést ígért Orbán Viktor "Idén januártól módosult a nyugdíjszámítás módszere. Alaphelyzetben az emelés már csak az inflációhoz igazodik, tehát a képletből teljesen kikerül a nettó átlagkereset növekedése. Az idei költségvetési terv 4,1 százalékos drágulással számolt, így a nyugdíjak is pontosan ennyivel emelkedtek."
Tovább
2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá? Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.
Tovább
2010.
szeptember
14. 13:04

Nyugdíjból él Heves megye negyede

Nyugdíjból él Heves megye negyede Heves megyében magas a nyugdíjból élők aránya, meghaladja a lakosságszám negyedét. A nyugdíjak elmaradnak az országos átlagtól, de még inkább az itteni átlagkeresetektől.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART