2012.
március
20. 08:29

Büntetést kap a postás, ha nem beszéli rá a nyugdíjast

Címkék:
szlovák posta Szlovákia - Egy postai kézbesítő szerint főnökei arra kényszerítik, hogy nyugdíjasszámlák létesítésére beszélje rá az idős polgárokat. Munkaszerződését kibővítették, amely alapján „negyedévente 18 nyugdíjast rá kell beszélnie a számla megnyitására” – írja a Hirek.sk

A többletmunkáért egy centet sem ígér a posta, de ha nem teljesíti a tervet, megvonhatják a jutalompénzét, vagy más módon büntethetik.

A felháborodott postás a Pravda napilaphoz fordult segítségért. Elmondta, hogy negyedévente 18 számlát kell nyittatnia. Ő azonban nem akarja erőszakoskodva rábírni a hiszékeny idős embereket a nyugdíjasszámla létesítésére.

A trencséni postafiók alkalmazottja inkább elhallgatta a nevét, mert tart állása elvesztésétől. Más választása nem volt, így tehát a munkaszerződés kiegészítését aláírta, de eddig egyetlen számlanyitás során sem közvetített.

„Nagyon ellenszenves számomra ez az eljárás. Azt is hangoztatják, hogy elvehetik a körzetemet, vagy pedig valamennyi kézbesítő körzetét rendszeresen cserélgetni fogják, amivel megnehezítik a munkánkat“ – mondta el a panaszos.

A kézbesítő az elmondottakhoz hozzáfűzte: ha kevés számlát nyittatnak, ez majd visszatükröződik a tervteljesítésen, aminek szintén ők ihatják meg a levét. „Főnökeink az előző hónapban minden alkalmazottat átlagosan 20-30 euróval rövidítettek meg. Tekintet nélkül arra, hogy kötöttünk-e, vagy sem szerződéseket. A jutalompénzek megvonását a terv nem teljesítésével indokolták. Mivel az alapbérem tisztán mindössze 360 euró, nekem nagyon hiányzik ez az összeg is“ – árulta el a csalódott postásnő a Pravda napilap munkatársának.

A kézbesítőket betanították arra, hogy miként kell megnyittatniuk a nyugdíjasszámlákat. Csak annyit kell mondaniuk, hogy az idősek ezentúl majd más módon kapják meg a pénzüket, ezért írják alá a szerződést. A számlanyitás utáni hónapban személyesen vehetik ki a nyugdíjukat a számláról. A havi postára járás azonban sok idősnek gondot jelent, ezért is panaszkodnak az új rendszer bevezetése miatt.

A szókimondó postásnő a szakszervezetnél még nem tett panaszt, de a felettes szervnél, a közlekedési minisztériumnál igen. Csak egy hónap múlva kapott választ az illetékesektől, akik azt állították: az ügyet kivizsgálták, de a panaszos állítása nem bizonyult igaznak...

Forrás: mno.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART