2012.
szeptember
07. 16:34

Bútorápolás nagymamáink receptje alapján

Címkék:
régi bútor A napiotthon.hu bemutat néhány egyszerű trükköt hogyan varázsoljuk újjá az öreg kopott bútorokat, gyorsan egyszerűen és mindezt fillérekből.

Egy kopott fénytelen bútor nem a legszebb látvány otthonunkba, vagy ha egy ócskapiacon meglátunk egy szép bútort ám kopottsága és fénytelensége miatt riadunk vissza a vásárlástól, jó, ha tudjuk, van megoldás. Készítsünk olcsó és egyszerű bútorfényt, amely gyorsan visszaadja az öreg asztalnak vagy széknek a csillogást és eleganciát.

Olvasszunk fel pár megmaradt régi gyertyacsonkot, és tegyünk hozzá néhány szappanmaradékot és lenolajat. Két háztartási gyertyát, vagy kb. 20-25 dkg -nak megfelelő gyertyát ¾ csésze forró vízben olvasszunk fel, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott szappant, az ¼ csésze terpentinolajat, és végül az ¼ csésze lenmagolajat.

Keverjük jól össze, sőt akár össze is rázhatjuk és öntsük bele egy tiszta csavaros üvegbe. Ezzel a keverékkel és egy puha ronggyal töröljük át időnként bútorainkat így hamar visszanyerik eredeti fényüket és csillogásukat.

A méhviasz is nagyon hatásos lehet a bútorok újraélesztésében, ma már számtalan ilyen készítmény sorakozik a boltok polcaink, de mi magunk is elkészíthetjük otthon a bútorfényt.

Vegyünk 40 dkg méhviaszt, reszeljük le, és öntsük bele 8 dl terpentinolajba majd rázzuk össze és öntsük egy csavaros üvegbe. A keveréket hagyjuk állni egy egész éjszakán keresztül majd másnap állítsuk az üveget egy forró vízzel teli edénybe és addig kevergessük a tartalmát, míg sűrű pasztaszerű állagot nem kap.

A bútorokat időnként érdemes átkenni lenmagolajjal, jó vastagon majd hagyjuk rajta egy hétig, hogy a fa jól beszívja az anyagot, majd egy puha ronggyal dörzsöljük át a fát.

A méhviasszal bekent bútor hamar csillogó és fényes felület kap. Sokszor látunk lestrapált használt megkopott bútort így ma már kopott nádbútort is vehetünk fillérekért, ezeket töröljük át sós meleg vízbe áztatott szivaccsal, majd fordítsuk fel a bútort, öntsük le forró vízzel és hagyjuk a napon megszáradni, így a nád összehúzódik és feszesen tart. A fűzfavesszőből készült bútorokat kenjük át több rétegben színtelen bútorfénnyel, így kissé patinás külsőt kapd lenmagolajjal kevert olajfestékkel akár át is színezhetjük kedvünkre.

Forrás: napiotthon.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART