2012.
március
29. 13:46

Bypass vagy angioplasztia? - utóbbi jobb lehet az idősebbeknek

Címkék:
szívinfarktus Egy új tanulmány szerint azok a 65 év feletti páciensek, akik súlyos koszorúér betegségben szenvednek, jobban boldogulnak az érszűkítő műtét után, mint egy minimálisan invazív angioplasztiát követően. Habár a halálozás tekintetében egy év elteltével nem volt szignifikáns különbség, a bypass-on átesett pácienseknek 21 százalékkal kisebb esélyük volt arra, hogy négy év eltelte után meghaljanak, mint azoknak, akik angioplasztiában részesültek.

'65 év felett a műtéttel megnő az esély a túlélésre, így talán ez jobb választás lehet az idősebbeknek' - mondta Dr. Nieca Goldberg. A jelenlegi trend a kardiológiában inkább az angioplasztikát részesíti előnyben a műtéttel szemben.

Angioplasztia során a kardiológusok egy kis lufit ültetnek be az elzáródott érbe katéteren keresztül. Amint ez a helyén van, felfújják a lufit, hogy kiszélesítsék az eret. Az eljárást sztent elhelyezése nélkül is meg lehet oldani, amely egy olyan vezeték, mely az eret kitámasztja, nyitva tartja.

A szívkoszorúér-bypass műtét során az egészséges erek egy részét átültetik az elzáródott erekbe, hogy elősegítsék a vér áramlását - írja a HealthDay.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART