2012.
május
30. 11:54

Cáfolja a nyugdíjcsökkentést az NGM

Címkék:
Nemzetgazdasági Minisztérium Cáfolta a nemzetgazdasági tárca, hogy ötödével csökkentenék a nyugdíjakat. A Magyar Szociális Fórum korábban azzal a kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, hogy megfelel-e a valóságnak az a tervezet, amely szerint a kormány csökkenteni akarja a nyugdíjakat.

A Szociális Fórum úgy értesült, hogy januártól mindenkinek 20 százalékkal csökkentenék a nyugdíját, és alap-, illetve munkanyugdíjat állapítanának meg. A tervezet, szerint alapnyugdíj azoknak járna, akik nyugdíjminimumban (amely most 28 500 forint) részesülnek. Az ő eddigi nyugdíjukat is 20 százalékkal csökkentenék ugyan, de 20 ezer forintos alapnyugdíjjal egészítenék ki. Ezzel a nyugdíjminimum összege emelkedne, egyidejűleg viszont nettó 20 százalékkal csökkenne a 100 ezer forint feletti nyugdíjak összege, és az utóbbi csökkentéséből teremtenék elő a nyugdíjminimum emelt összegét. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy 110 ezer forintos nyugdíj 22 ezer forinttal csökkenne, azaz csak 88 ezer forint járna jövő évtől.

Az NGM válasza szerint „az Országgyűlés tavaly fogadta el Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényt, amely értelmében ’a nyugdíjak reálértékét biztosítani kell. A jövő évi nyugdíjszámokat ezen elv alapján kalkulálta a Kormány a Széll Kálmán Tervben és nyújtja majd be a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatot.”

Forrás: Klubrádió

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART