2012.
augusztus
23. 08:59

Célkeresztben a görög nyugdíjak

görögország Nagyon komoly bajba került Görögország. Valószínűleg nem elég a trojka által követelt 11,5 milliárdos költségvetési lefaragás. A büdzsén keletkezett lyuk ugyanis elérheti akár a 14 milliárd eurót is. A kormányzatnak ezért további megszorításokat kell életbe léptetnie.

Lázadásokkal fenyeget a legnagyobb görög ellenzéki párt, a baloldali radikális pártszövetség, a Sziriza arra az esetre, ha a kabinet teljesíti vállalásait, s megvalósítja az ígért 11,5 milliárd eurós megszorítást. A párt szóvivője, Panosz Szkurletisz szerint bármi bekövetkezhet, ha az embereknek már nem lesz pénzük adóik és a lakásfenntartás fizetésére.

Antonisz Szamarasz miniszterelnök tegnap fogadta az euróövezeti csoport vezetőjét, Jean-Claude Junckert. A görög miniszterelnök előzőleg arra kérte a hitelezőket, adjanak több időt eladósodott országának azoknak a reformoknak a megvalósítására, amelyeket a pénzügyi segélycsomagjuk feltételéül szabtak számára. Úgy vélte, ez a haladék segítene Görögországnak visszatérni a növekedéshez. "Nem akarunk mást, csak egy kis lélegzetvételhez jutni, hogy mozgásba lendíthessük a gazdaságot és növelhessük az állami bevételeket" - mondta a Bild Zeitungnak.

Athén nem kér "semmilyen további pénzt", s tartja magát vállalt "kötelezettségeihez és minden előírás teljesítéséhez". "A hosszabb idő nem jelent automatikusan több pénzt is" - tette hozzá a kormányfő. Szamarasz emellett több szolidaritást kért uniós partnereitől. Azt panaszolta, hogy az országa körül kialakult "negatív hangulat olyan, mint egy mély, fekete gödör". Azt mondta, hogy jól haladnak a strukturális reformokkal és az előírt privatizációval, "és nem igazságos, ha Európa újra és újra visszalök bennünket ebbe a gödörbe".

A görög kormányfő emellett úgy vélte, hogy "ha most hagyják elbukni Görögországot, a többi ország helyzete is bizonytalanabbá és sérülékenyebbé válik". Korábbi lapértesülések szerint Antonisz Szamarasz miniszterelnök azt kéri pénteken Berlinben Angela Merkel kancellártól, hogy két év helyett adjanak négy évet a 11,5 milliárd eurós, a GDP öt százalékának megfelelő takarékossági program megvalósítására, továbbá adjanak négy év haladékot az eddig felvett hitelek törlesztésének megkezdésére.

Hírek szerint azonban nem lesz elég a 11,5 milliárdos megszorítás sem. Az országnak egyes értesülések szerint mintegy 14 milliárd eurós lyukat kell befoltoznia. A Spiegel internetes kiadása úgy értesült, hogy az athéni kormányzat még mindig nem osztotta meg a trojka, az Európai Unió, az Európai Központi Bank, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel, annak részleteit, milyen tételekből áll a költségcsökkentés.

Görög médiaértesülések szerint az athéni kormányzat végül nem is 11,5, hanem 13,5 milliárd eurós lefaragást tervez. Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter egyebek mellett komoly lefaragásokat szeretne elérni a nyugdíjrendszerben. Görög lapok azt közölték, hogy a 800 euró feletti nyugdíjakat nyirbálják meg. A minimálnyugdíj megszerzéséhez pedig az eddigi 15 munkában eltöltött év helyett 20-ra lesz szükség.

Bár Szamarasz azzal érvel, hogy Athén kilépése az euróövezetből az egész európai gazdaságot visszaveti. Ehhez képest Németországban már egyre több olyan vélekedés lát napvilágot, amely szerint ez lenne a járható út. A Népet Iparszövetség (BDI) elnöke, Hans-Peter Keitel szerint Görögország kilépése már nem jelentene fenyegetést a gazdaságra nézve.

Elvétve adnak számlát

A görög adórendőrség egyre szigorúbban lép fel az adócsalókkal szemben. Az SDOE megállapította, hogy a turisztikai központok felében nem adnak számlát. A hivatal munkatársai több mint 4000 helyet vizsgáltak július 6. és augusztus 19. között 45 településen. Összesen 31 237 szabálytalanságot jegyeztek fel. Az adócsalád fellegvára Rethimno nevű település, ahol a vizsgált helyek 84 százalékában nem állítottak ki számlát. Iraklionban ez az arány 77,8 százalékos volt.

Forrás: Népszava

Vissza
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
2012.
július
30. 09:13

Görögország: nyugdíj- és bércsökkentés az adósságelengedés ára

Görögország: nyugdíj- és bércsökkentés az adósságelengedés ára Elengedhetik az Európai Központi Bank (ECB), az eurótagállamok központi bankjai, illetve az eurózónán belüli kétoldalú államközi szerződések alapján nyújtott görög hitelek 30 százalékát, hogy a GDP 100 százalékára szorítsák le az ország adósságát. Németország tagad.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART