2012.
január
27. 17:44

Csak 65 év felett éri meg nyugdíjasként vállalkozni

Címkék:
bácsi számítógéppel Majd nyolcszorosára nőtt az idén egyes nyugdíjas vállalkozók havi járulékterhe. Már csak a saját jogú öregségi nyugdíjasok minősülnek kiegészítő tevékenységűnek, a többiek az általános szabályok szerint adóznak.

Tömegével fejezhetik be tevékenységüket idén az eddig nyugdíj mellett dolgozó vállalkozók, illetve adhatják át a stafétát az aktív generációnak. Az idén hatályba lépett szabályozás szerint ugyanis jelentős részüknek több mint havi 40 ezer forinttal nő a járulékfizetési terhe.

A nyugdíjba vonulási szabályok általános szigorításával párhuzamosan a vállalkozó nyugdíjasokra − vagyis a kiegészítő tevékenységű vállalkozókra − vonatkozó passzusokat is az új elképzelésekhez igazították. Eddig a valamilyen nyugellátásban részesülő vállalkozónak havonta mindössze az egészségügyi szolgáltatási járulékot kellett megfizetnie − jóllehet ennek összege évek óta egyre nőtt, de kezelhető szinten maradt, idén 6390 forint volt a tavalyi 5100 forint után.

Ez továbbra is megmarad, azonban kiegészítő tevékenységűnek csak azok minősülnek, akik saját jogú nyugdíjasok, és az ellátást az öregségi korhatár betöltését követően kapják. Így kiesnek a rendszerből, akik rokkantsági, baleseti rokkantsági, csökkentett összegű előrehozott, korengedményes és korkedvezményes, szolgálati és bányásznyugdíjban részesülnek.

Nekik idén már az általános szabályok szerint kell kiszámítaniuk és befizetniük a járulékokat. Ez azt jelenti, hogy a normál munkaviszonynak megfelelően 18,5 százalék egyéni járulékot és 27 százalék szociális hozzájárulási adót − tb-járulékot − kell fizetniük. Az egyéni járulékoknál a tíz százalék nyugdíjjárulékot legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási és munkaerő-piacit pedig a minimálbér másfélszerese, a szociális hozzájárulási adót pedig a minimálbér 112,5 százaléka után kell megállapítani. Ez havonta alaphangon több mint 49 ezer forintot jelent. A szabály mind az egyéni vállalkozókra, mind a társas vállalkozás biztosított tagjára vonatkozik.

Kérdés, mit érdemes tenniük azoknak, akiket idén évi 77 ezer forint helyett 593 ezer forint járulék fizetésére köteleznek. Ha nem lehet alternatíva, hogy dolgozzanak − és többes jogviszony mellett sokkal kevesebb járulékot kell fizessenek −, mérlegelniük kell, hoz-e ennyit a vállalkozás.

Azt nem lehet tudni, hány vállalkozót érint a módosítás. Hiába lehet ugyanis meghatározni, hogy a vállalkozók milyen arányban dolgoznak nyugdíj mellett, arra nincs kimutatás, közülük hányan saját jogú, öregségi nyugdíjasok. A statisztikák szerint az egyéni vállalkozók között 277 ezerből 58 ezren nyugdíj mellett dolgoznak − társas vállalkozások tagjainál erről direkt nyilvántartás nincs. A KSH szerint tavaly 2,9 millió nyugdíjas közül 1,7 millió volt saját jogú öregségi.

Forrás: Adófórum

Vissza
2012.
január
11. 12:23

Erre ráfáztak a nyugdíjasok: 10-szer annyit kér tőlük az állam

Erre ráfáztak a nyugdíjasok: 10-szer annyit kér tőlük az állam A szokásos szabályok szerint kell közterheket fizetniük január elsejétől mindazon vállalkozóknak, akik a korábbi szabályok szerint nyugdíj mellett folytattak valamilyen kiegészítő tevékenységet, ám életkoruk nem éri el az öregségi nyugdíj korhatárát.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART