2011.
március
11. 17:17

Csak a nyugdíjasok árindexe okozott negatív meglepetést

Címkék:
kosár Bár összességében kedvező fogyasztói árindex adatokat közölt a statisztikai hivatal pénteken reggel, a nyugdíjasok kevésbé lehetnek boldogok, miután a "kosarukba" sorolt áruk és szolgáltatások árai jobban emelkedtek az átlagosnál.

Februárban minimális növekedés következett be a magyar fogyasztói árak színvonalában, az emelkedés kisebb volt, mint amit az elemzők előzetesen vártak. A KSH adatai szerint a 12 havi árindex 4,1 százalékot tett ki az év második hónapjában, miközben az MTI által megkérdezett londoni elemzők 4 és 4,3 közötti értéket vártak, 4,16 százalékos átlag mellett.

Januárhoz képest 0,4 százalékos volt az egyhavi pénzromlás üteme, ami lényegesen alacsonyabb, mint a januári 0,7 százalék. További jó hír, hogy a maginfláció januárhoz képest mindössze 0,1 százalékponttal nőtt, éves szinten 1,9 pedig százalékra emelkedett, ami valamivel kisebb, mint a JP Morgan 2 százalékos várakozása.Szintén jó hír, hogy a változatlan adótartalmú árindex 12 hónap alatt, ha minimálisan is, de négy százaléknál kisebb értéket mutat.

Az aggregált mutatók közül egyedül a nyugdíjasok fogyasztói árindexe kedvezetlenebb, miután a nyugdíjas kosárban szereplő jószágok 12 hónapos árindexe 4,8 százalékra nőtt, egy hónap alatt pedig 0,7 százalékponttal emelkedett.

Az összevont adatok alapján nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a BNP Paribas által "a nagy ismeretlennek" titulált tényező, vagyis a személyi jövedelemadó-csökkentés okozta potenciális fogyasztói kereslet generálás, valamint az egyes szektorokra, köztük a kiskereskedelmi hálózatokra kirótt válságadók áthárítása februárban nem vitte feljebb a magyar inflációs pályát. A BNP Paribas elemzőinek számításai szerint ha ezeket az adókat az érintett vállalatok teljes mértékben áthárítják a fogyasztókra, az 1 százalékpontot is hozzáadhat az idei és a 2012-es éves átlagos inflációhoz.

Az egyes árucsoportokat vizsgálva megállapítható, hogy 2011. januárhoz viszonyítva a legnagyobb mértékben az élelmiszerek árai emelkedtek, 1,2 százalékkal. Növekedett a cukor (15,7 százalék), a liszt (9,3 százalék), az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (4,7 százalék), valamint a csokoládé, kakaó (2,3 százalék) és a kávé (2,2 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a sajt (2,2 százalék) és a sertészsiradék (1,6 százalék) esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékű volt az áremelkedés a háztartási energia körében (1 százalék), ezen belül a vezetékes gáz 2,4 százalékkal drágult. A szolgáltatások átlaggal megegyező árnövekedésén belül a csatornadíj 6,4, a vízdíj 1,6 százalékkal emelkedett.

A szeszes italok, dohányáruk esetében kismértékű áremelkedés (0,1 százalék) volt megfigyelhető.

A tartós fogyasztási cikkek körében árcsökkenés (0,2 százalék) következett be. A ruházati cikkekért átlagosan 2,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.

"Az árakat elsősorban az élelmiszerek, a háztartási energia árak és egyes közösségi szolgáltatói árak húzták felfelé. Így a maginfláció 1,9 százalék volt, a havi emelkedés 0,1 százalék volt, ami továbbra sem tükröz belső inflációs nyomást – ezt támasztja alá a szolgáltatások árainak alakulása, illetve a GDP és a kiskereskedelmi forgalom legfrissebb statisztikái is" - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Szerinte az olajárak elmúlt hetekben megfigyelt meredek emelkedése komolyabb felfelé irányuló kockázatot jelent. A következő hónapokban az élelmiszer- és üzemanyagárak további emelkedése 4,2 százalékra emelheti az inflációt, azonban az év közepétől bázishatások miatt az infláció mérséklődését várjuk. Kisebb kockázatot ugyan jelenthet a bérek esetleges várakozásokat meghaladó emelése, azonban tekintve, hogy az elmúlt négy évben gyakorlatilag folyamatosan esett a fogyasztás, nem várható, hogy komolyabb inflációs nyomást okozzon. Ezért az alapkamat változatlan maradhat, mondja Suppan Gergely.

Forrás: mfor.hu

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2010.
november
15. 07:09

Buknak pár ezret a nyugdíjasok

Buknak pár ezret a nyugdíjasok Jövőre 3,8 százalékos nyugdíjemeléssel számolhatnak az idősek. Mindez annak köszönhető, hogy megváltoztatták a nyugdíj kiszámítását, máskülönben 4,2 százalékkal nőnének a járandóságok.
Tovább
2011.
március
08. 20:57

Jelentett a PSZÁF: íme a legfrissebb nyugdíjszámok

Jelentett a PSZÁF: íme a legfrissebb nyugdíjszámok Gyengébben sikerült az utolsó negyedév a magánnyugdíjpénztáraknál, a PSZÁF legfrissebb adatai szerint a 3100 milliárd forintot kezelő pénztárak 26 milliárd forintos nyereséget értek el a befektetéseiken. Óriási volt a különbség a hazai és nemzetközi piacokon, míg itthon a hozamemelkedést, forintgyengülést és részvényzuhanást figyelhettünk meg, addig külföldön a részvénypiacok komoly emelkedést tudtak felmutatni. Köszönhetően utóbbi hatásnak a pénztárak növelni tudták a tagok vagyonát. Az öröm azonban nem tarthat sokáig, hiszen a visszalépések hatásait 2011 második negyedévében már látni fogjuk, a kezelt vagyon és a taglétszám drasztikusan vissza fog esni.
Tovább
2011.
február
03. 07:35

Miből fizetik ki a nyugdíjakat 2011-ben?

Miből fizetik ki a nyugdíjakat 2011-ben? A Pénzcentrum.hu megvizsgálta a Nyugdíjbiztosítási Alap 2011. évi költségvetését meghatározó legfontosabb tényezőket. A mérlegfőösszeg az idei évben a jogszabályban előírt makrogazdasági tényezők figyelembe vételével közel 3 085,4 milliárd forintra emelkedett. Megnéztük, hogy milyen bevételekkel és kiadásokkal számol a nyugdíjkassza, vagyis miből lesznek kifizetve a nyugdíjak 2011-ben.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART