2011.
november
13. 11:42

Csak álom a 65 éves nyugdíjkorhatár az amerikaiaknak

Címkék:
New York, szabadságszobor Generációk óta megszokott volt, hogy Amerikában a nyugdíjkorhatár 65 év, azonban a "baby boomer" generáció (a 2. világháború után születettek) számára valószínűleg ez a korhatár nem valóságos, sokuknak ezt követően is dolgoznia kell, hogy az életszínvonalát fenn tudja tartani - írja a CBS News. Többek között ilyen és ehhez hasonló témákról is szó lesz a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján. A félnapos eseményen a vagyonkezelési szektor megújulása áll a középpontban.

Az Associated Press és a LifeGoesStrong.com közös felmérése szerint a középkorúak (többségük a baby boomer generáció tagja) 73 százaléka azt tervezi, hogy a nyugdíjazás után dolgozni fog. Március óta sokat változott a helyzet, hiszen akkor 6 százalékponttal kevesebben mondták, hogy a megtakarításaikból és az állami járandóságból nem tudnak majd megélni.

A felmérés eredményei erősen korrelálnak a külső gazdasági eseményekkel, például március és október eleje között (még a nagy rali előtt), amikor a két felmérés készült a Dow 10 százalékot veszített az értékéből. Mivel az amerikai munkavállalók többségének van saját egyéni számlás megtakarítása a vállalati nyugdíjprogramokban, ha a részvénypiacokon rossz a hangulat, akkor az kihat a dolgozók várakozásaira is.

Kisebb lakást keresnek az idősödők

A bizonytalan gazdasági környezet miatt az emberek nem tudják megtenni, hogy a megtakarításaikat növeljék, ha kedvezőtlen a piaci hangulat, ezért nem nagyon tehetnek mást, mint a nyugdíjazást követően mellékállást keresnek, hogy a nyugdíjukat kiegészítsék. Természetesen sokak fejében az is megfordul, hogy a nyugdíjazást követően a jelenlegi lakásukból egy olyanba költözzenek, amely olcsóbban fenntartható.

A nagyobb piaci esésekkor sokan azt hiszik, hogy ha a nyugdíjkorhatár valaki eléri, akkor már onnan nincs visszaút, pedig nyugdíjprogramokban szereplő vagyont még azt követően is aktívan kezelik, bőven van még idő arra, hogy az átmeneti esések hatását korrigálni lehessen. Ezen felül még az is megoldást jelenthet a számla értékének megőrzésére, hogy a számláról való felvételt késleltetjük.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART