2013.
január
08. 17:24

Csak az előtakarékosság alapozhatja meg a nyugdíjat

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség A Stabilitás Pénztárszövetség tapasztalatai szerint egyre többször találkozni olyan félrevezető hirdetésekkel, amelyek az ismert adókedvezmények mellett további nagy összegeket ígérnek a pénztártagok egy szűk körének. Ez a szövetség szerint félrevezető lehet, ugyanis a pénztári tagság lényege nem a rövid távú adóelőny, hanem a hosszú távú megtakarítás.

A szervezet keddi közleményében ismerteti: a megtévesztő, hiányos és félreértésekre lehetőséget adó hirdetések azokat célozzák, akik adómentes hozamkivételre jogosultak a pénztárakból, és a hozamot egyéni befizetésként beutalva a pénztárba adókedvezményt kaphatnak. Az ilyen típusú kedvezmény azonban számos egyéb feltételhez van kötve. S habár bizonyos szigorú feltételek mellett a tagok egy csoportja adómentesen hozzáférhet nyugdíjszolgáltatásként a megtakarításához, a szövetség nem ezt ajánlja.

Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a közleményben hangsúlyozza: a rendszeres előtakarékosságra célszerű fókuszálni, mert azzal lehet biztosítani, hogy a megszokott életszínvonal ne csökkenjen jelentősen a nyugdíjba vonulást követően sem. Mivel a szektornak jelenleg olyan cafeteria-elemekkel kell versenyeznie, amelyek azonnal felhasználhatók, fontos annak tudatosítása, hogy fiatalok és idősebbek egyaránt gondoljanak a rendszeres hosszú távú megtakarításokra is, ugyanis legalább 20-25 év előtakarékosság szükséges ahhoz, hogy valaki megfelelő összegű tartalékkal rendelkezzen a nyugdíjas évekre.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak több mint 80 százalékát is képviselő Stabilitás Pénztárszövetség elkötelezett a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete (PSZÁF) által is többször hangsúlyozott elvhez, miszerint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási forma a nyugdíjas évek biztonságos anyagi körülményeinek megteremtéséről szól, nem az egyszeri kifizetések gyors elköltéséről.

Éppen ezért a pénztárak is arra törekszenek, hogy tagjaik részére rendszeres kifizetésű járadékot is egyre nagyobb arányban szolgáltassanak. Az öngondoskodás erősítéséhez mindezek mellett tagadhatatlanul jelentős ösztönző az, hogy a pénztárak megfelelő nagyságú hozamot írnak jóvá tagjaik egyéni számláján - hangsúlyozta a szervezet.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART