2012.
szeptember
10. 10:52

Csak ígéret marad a nyugdíjkorrigálás

Címkék:
parlament Hiába ígérték a korrigálást, a ma kezdődő őszi ülésszak elején biztosan nem tárgyalja a parlament a rehabilitációs ellátásra is jogosult özvegyek özvegyi nyugdíjának kérdését. Egy tavaly elfogadott törvény szerint szeptember elsejétől 60-ról 30 százalékra csökken az érintettek hozzátartozói ellátása, ám a szaktárca magyarázata szerint ez csak egy technikai véletlen, és már ki is dolgozták a szükséges előterjesztést, az özvegyeket pedig értesítették a tévedésről.

Egyelőre nem tárgyalja a parlament a rehabilitációs ellátásra is jogosult özvegyek özvegyi nyugdíjának kérdését. Pedig a szaktárcánál két héttel ezelőtt azt mondták, a hiba javítására időközben kormány-előterjesztés is készült, és az érintetteket levélben is értesítik a tévedésről. A Magyar Közlönyben is megjelent szabályozás szerint "a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy özvegyi nyugdíját szeptember elsejétől 60-ról 30 százalékra kell csökkenteni". Ezt később technikai hibával magyarázták a szakminisztériumban, és a korrigálás mellett azt is ígérték, hogy az érintetteket levélben is értesítik a tévedésről. Ám egyelőre nyoma sincs a kormány visszavonó határozatának, és az érintettekhez sem érkezett meg az ígért levél.

A jogszabály már életbe lépett, és a két héttel ezelőtti nyilatkozaton túl nem látszik a probléma gyakorlati megoldására irányuló szándék. Egyébként nehéz meghatározni, hogy miként viszonyul a nyugdíjasokhoz a Fidesz-kormány. Volt, amikor eltartottnak nevezték őket, máskor "nyuggerekként" említették az időseket, majd Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, az idősekkel kell a jövőt építeni.

Még ellenzékben 14. havi nyugdíjat ígértek nekik, majd kormányon megfeledkeztek erről, sőt, letagadták. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke akkoriban egy rádióműsorban kijelentette: Orbán Viktor soha nem ígért 14. havi nyugdíjat. ­Pedig pártja 2006-ban még törvényjavaslatot is benyújtott "A tizennegyedik havi nyugdíjról". Előző kormányzásuk idején a törvény álta meghatározott, mintegy 20 százalékos nyugdíjemelés mértékét átlagosan 14,2 százalékosra csökkentették.

A jelenlegi problémával kapcsolatban is eltérően nyilatkoztak korábban. Soltész Miklós szociális államtitkár tavaly kijelentette: senki nem akarja elvenni az özvegyi nyugdíjat. Olyan rendszert dolgoznak ki - mondta akkor -, amelynek értelmében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet megállapítani és folyósítani.

A tervezett változások az eddig megszerzett jogokra nem vonatkoznak, csak új jogosultságot nem lehet szerezni - mondta hozzátéve, az özvegyi nyugdíjakat ezek a módosítások egyáltalán nem érintik. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője is megerősítette: a nyugdíjasokat semmilyen hátrány nem érheti.

A kétharmad talán abban gondolkodik, hogy majd a választások előtt többet törődik az idősekkel, ők ugyanis minden helyzetben fegyelmezettek: kötelességüknek érzik, hogy választáskor voksoljanak, ezért törzsszavazónak számítanak. Ezzel tisztában vannak a politikusok, akik nyilván azt remélik, az idősek számára a rövidtávú, az életük jobbítására tett ígéret az igazán fontos, a múltbeli csalódásokkal kevesen foglalkoznak.

Nem tárgyalnak

Segítené a tisztánlátást, ha a kormány együttműködne az idősekkel, és - ahogy a szocialista kormányok idején - a kormányfő konzultálna az Idősügyi Tanáccsal.

Orbán Viktor másfél éves késéssel, tavaly szeptemberben létrehozott ugyan egy új szervezetet, de azóta egyszer sem lehetett hallani arról, hogy egyeztetett volna a tagokkal. Ellenzékben Iván László, a Fidesz idősügyi szakpolitikusa megígérte, ha kormányra kerülnek, lesz idősügyi törvény, egyik levelében még konkrétumokat is megfogalmazott. Azt írta, az idősek gondnokságával kapcsolatos szabályozást is felülvizsgálják, ám eddig ebből az ígéretből sem lett semmi.

Forrás: Népszava
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART