2013.
szeptember
16. 10:13

Csak munkaképtelenek kaphatnak rokkantsági nyugdíjat Szerbiában

Címkék:
Vecernje Novosti A rokkantsági nyugdíj feltételei az európai országok közül Szerbiában a legszigorúbbak, csak teljes munkaképtelenség esetén jár a támogatás - írta a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

A belgrádi parlament 2003-ban szigorította meg a rokkantsági nyugdíjra vonatkozó törvényt. A lépés hátterében az állt, hogy a korábbi években számos visszaélés történt. Így olyan személyek is megkapták a jogosultságot, akiknek egészségi állapota ezt nem indokolta - írta a Vecernje Novosti.

A nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap (PIO) illetékese a lapnak azt mondta, hogy Szerbiában most csak az a személy kaphat rokkantsági nyugdíjat, aki semmilyen munka elvégzésére nem alkalmas, illetve ha a szakértői bizottság teljesen munkaképtelennek nyilvánítja. Jelica Timotijevic azt mondta, hogy a 2003-as törvénymódosítás megszüntette a csökkent munkaképesség és a rövidített munkaidős foglalkoztatás kategóriáit.

Amennyiben a rokkantságot munkahelyi sérülés vagy a munkából adódó megbetegedés okozza, akkor nem számít a szolgálati idő hossza. Ha viszont nem a munkából adódó rokkantságról van szó, legalább ötéves szolgálati időre van szükség, ez alól csak azok jelentenek kivételt, akik 30 éves koruk előtt válnak rokkanttá.

A tavaly beérkezett valamivel több mint 31 ezer kérelemnek mindössze 35 százalékát hagyta jóvá a PIO. A legtöbb esetben a jogosultság alapja súlyos keringési, ízületi vagy lelki betegség, illetve tumor volt.

A biztosítási alap adatai szerint 1997-ben a mintegy másfélmillió nyugdíjas 30 százaléka számított rokkantnak, tavaly már csak 20 százaléka. Jelen pillanatban 1,7 millió nyugdíjas él Szerbiában, közülük 337 ezer kap rokkantsági nyugdíjat.

A rokkantsági nyugdíj összege Szerbiában átlagosan 23 ezer dinár (60 ezer forint), míg az öregségi nyugdíj összege ennél 3 ezer dinárral (8 ezer forinttal) több. A rokkantnyugdíjasok 12 százaléka viszont csupán 13 ezer dinárt (34 ezer forintot) kap havonta.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART