2010.
december
11. 09:09

Csak óvatosan, mert egy csonttörés halálos is lehet!

Címkék:
ónos eső Télen, amikor a járdák jegesek, csúsznak, az elesés veszélye miatt érdemesebb a lakásban maradni, bár még ott is történhetnek balesetek. A törések kiemelkedő helyen szerepelnek az időskori halálozási okok listáján.

A múlt hét szerdai ónos esős napján a Balassa János megyei kórház ambulanciáján öt tomportáji és három combnyaktöréses beteget láttak el. A balesetek leggyakrabban a szabadban történnek, többnyire combcsont-, tomportáji, csukló- és vállövi sérülések fordulnak elő.

– Az időskori halálozási okok között kiemelkedő helyet foglalnak el a törések – mondta dr. Andriska István, a Balassa János megyei kórház baleseti sebészetének osztályvezető főorvosa. Hozzátette, az idősebb szervezet számára a törés sokkal nagyobb megrázkódtatást jelent, mint a fiatalabbakéra. A sérülés felborítja a szervezet amúgy is törékeny egyensúlyát, só-, víz-, fehérjeháztartását.

A megyei kórházban rendelkezésre állnak a feltételek a legmodernebb beavatkozások elvégzésére is, de sokszor nehezíti a helyzetet, hogy a meglevő betegségek, a szedett gyógyszerek miatt nem mindig lehet azonnal elvégezni a szükséges beavatkozásokat. Sajnos az is előfordul, hogy az idős ember nem kerül azonnal kórházba az esés után, ami szintén rontja a gyógyulás esélyét.

– Télen, amikor jegesek lehetnek a járdák, ajánlatosabb otthon, lakáson belül maradni – emelte ki Laufer Éva, az ÁNTSZ egészségfejlesztője. Éppen ezért jó, ha a szükséges dolgokból, gyógyszerekből mindig van tartalék. Ha erre nincsen mód, és ki kell mozdulni a lakásból, csak nagyon lassan, óvatosan haladjanak, inkább kérjenek segítséget a kritikus helyeken.
 

Ugyanakkor nem csak a szabadban, hanem a lakásban is figyelni kell az esetleges veszélyforrásokra. A közlekedéshez mind házon kívül, mind a házban lényeges a jó, csúszásmentes talpú lábbeli viselése. Érdemes rögzíteni a csúszásveszélyes szőnyegeket, és ha segédeszközre van szükség a járáshoz, azt házon belül is ajánlatos használni. A közlekedési útvonalakat szabaddá kell tenni, és gondoskodni kell a megvilágításukról éjszaka is.

Az egyik legnagyobb veszélyforrást a fürdőszoba jelenti. Érdemes különösen nagy figyelmet fordítani a kádba és elé is kihelyezhető gumiszőnyegekre, valamint a kapaszkodókra. Nem kell semmivel sem kapkodni – hangsúlyozta a szakember. Jobb mindenhova korábban elindulni, az ismerősökkel közölni, hogy lassabban érnek az ajtóhoz, vagy éppen a telefonhoz.

Fontos, hogy a telefon mindig elérhető legyen, akár több készüléket is érdemes elhelyezni a lakás különböző helyiségeiben. Ajánlatos mindig a tárcában tartani egy papírt, amelyen feltüntetik a betegségeket, és az azokra szedett gyógyszereket, hogy baj esetén ne okozzon gondot ezek felsorolása.

Forrás: teol.hu

Vissza
2010.
november
21. 06:27

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az időskori csonttörések megelőzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok, akik kutatásaikról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap online kiadásában számoltak be.
Tovább
2010.
december
09. 11:10

Figyelem! Kíhűlésveszély!

Figyelem! Kíhűlésveszély! A jó idő elmúltával a hirtelen beköszöntő hideg, a 0 Celsius fok alatti hőmérséklet kemény próba elé állítja az utcán élőket és a tüzelő nélkül, lakásukban egyedül élő idős embereket. A téli hideg idő beálltával veszélyben a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élők, figyeljünk oda rájuk, működjünk együtt a rendőrséggel, az önkormányzatokkal!
Tovább
2010.
február
11. 19:39

Télen magasabb a vérnyomás

Télen magasabb a vérnyomás A hideg időjárás hatására idősebbeknél hirtelen vérnyomásemelkedés tapasztalható - derül ki egy francia kutatásból, mely 65 év felettieknél vizsgálta az időjárás és vérnyomás közötti összefüggést.
Tovább
2009.
december
14. 10:18

Vigyázat, jön a fagy!

Vigyázat, jön a fagy! Hamarosan beköszönt a fagyos időszak, a hőmérséklet immár nappal is tartósan nulla fok alatt marad. A hideg idő, illetve a fagy komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART