2012.
február
06. 17:01

Csak 'segédmunkát' bíznak a nyugdíjas rendőrökre?

Címkék:
rendőrrihák Járőrtárs, objektumőr, fogolykísérő, traffipaxkezelő, kutyavezető, kishajóvezető, útlevélkezelő, hőkamera-kezelő, idegenrendészeti ügyintéző, futár – többek között efféle munkakörökbe várják azt a több tízezernyi nyugdíjas egyenruhást, aki még nem töltötte be az 57. életévét.

Sokan csak a negyvenes éveik derekán járnak, főiskolát vagy egyetemet végeztek, évtizedes szakmai tapasztalattal, gyakran vezetői gyakorlattal is rendelkeznek. Ennek ellenére a belügyminiszteri utasítás leszögezi: „a szenior állomány tagja vezetői beosztásba tartozó, vagy egyéb parancsnoki feladatokra rendszeresített munkakörbe tartozó feladatokkal nem bízható meg”.

Önálló szakmai feladattal is csak kivételesen: ilyen például a szabálysértési előadói vagy a gépjármű-szakértői munka. Aki viszont például bűnügyesként dolgozott, annak igencsak kevés esélye van arra, hogy még egyszer nyomozóként szolgáljon. De nem is ez a cél – tűnik ki az utasításból –, hiszen az „öregeket” nem a rendszeresített státusokra veszik fel, és elsősorban a „segédmunkát” bíznák rájuk.

A tisztek például sportegyesülethez delegált rendőri összekötőként, kisebbségi összekötőként, szabálysértési ügyintézőként szolgálhatnak, rendezgethetik a bűnjeleket, iskolákban bűnmegelőzési előadást tarthatnak, rosszabbik esetben napestig a térfigyelő kamerák által közvetített képet nézhetik.

Igaz, lesz ennél vélhetően kellemetlenebb munka is: „a szenior állomány tagjának közfoglalkoztatási szervhez történő vezénylése”. Aminek mellesleg rossz üzenete van, hiszen azt sugallja, hogy a közmunkások csak szigorú felügyelet alatt hajlandók dolgozni.

Természetesen ezek többé-kevésbé fontos feladatok, de érthető, ha sok egykori rendőr ódzkodik az ilyen szolgálattól, mert egykor értelmesebb munkához szokott. Ráadásul a fizetésük megegyezik majd a szolgálati járandósággá átalakított nyugdíjukkal, csupán annyival járnak jobban, hogy nem vonják le belőle a 16 százalékos szja-t.

A rendőrség tehát gyakorlatilag ingyen jut munkaerőhöz, s így már nem is olyan nagyon meglepő, hogy az emberi erőforrással meglehetősen pazarló rendszert állítanak fel.

Kivételesen azonban a nyugdíjas rendőr visszakerülhet saját szakterületére, ha korábban humánigazgatási, ellenőrzési, gazdasági vagy egészségügyi területen szolgált. Ehhez viszont az országos főkapitány előzetes engedélyére van szükség.

Forrás: nepszabadsag.hu

Vissza
2011.
április
06. 16:07

Rendőrség - Nincs poszt az idős rendőröknek?

Rendőrség - Nincs poszt az idős rendőröknek? A 60 évnél idősebb rendőrök a szükséges munkát vélhetően nem tudják elvégezni, másmilyet pedig nem tud biztosítani nekik a rendőrség, ha eltörlik a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét a szervezetnél - derül ki egy a Független Hírügynökség birtokába került dokumentumból.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART