2013.
március
26. 20:29

Családonként átlagosan 15 ezer forintot költünk az ünnepre

Címkék:
húsvéti vásárlás A tavalyihoz hasonló, 40-45 milliárd forintos növekedés lehet az élelmiszer-áruházak értékesítésében a húsvéti ünnepekhez kötődő vásárlások nyomán, bár az idén problémát okozhat, hogy a zord időjárás miatt elrendelt korlátozás a kamionfogalomban egyes területeken akadályozza a szállítást - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: az ország egyes térségeiben a zord téli időjárás miatt akadozik a húsvéti áruk kiszállítása az üzletekbe, erről jelzések is érkeztek az OKSZ-hez. Hozzátette: a kereskedőknek gondot jelent, ha nem érkezik meg minden megrendelt áru időben az üzletekbe, a forgalom jelentős része ugyanis az ünnep előtti két hétben realizálódik. A főtitkár ugyanakkor jelezte: az árukiszállítási gondok nem az ország egész területére jellemzőek, csak a legzordabb időjárás által érintett térségekre korlátozódnak.

Az OKSZ, a húsvéti ünnepek körüli forgalomról összeállított közleményében úgy vélte: márciusban az értékesítés mennyisége is emelkedhet az előző év azonos időszakához képest, az elmúlt öt évben ugyanis - egy időszak kivételével - a húsvéti időszakban nőtt az élelmiszer-fogyasztás az előző évekhez képest.

Az árak viszont mérsékeltebben nőhetnek az idén húsvétkor. Míg tavaly az élelmiszerek és élvezeti cikkek fogyasztói ára egyrészt a termelési költségek emelkedése, másrészt az adóváltozások miatt 7,8 százalékkal emelkedett, addig 2013-ban enyhült az árnyomás az év elején.

A húsvét előtti hetekben elsősorban a tojás, sonka, csokoládé, szeszesital, továbbá a kölni, valamint a játékok vásárlása nő nagyobb mértékben. Felmérések szerint sonkára 8 milliárd, húsvéti édességekre 6 milliárd forintot költenek a vásárlók és hasonló értékben fogy a tojás is. Egy család átlagosan 15 ezer forintot költ az ünnepekre.

Az üzletek a szokásos gyakorlatnak megfelelően húsvét vasárnap és hétfőn zárva lesznek, így csütörtökön, pénteken és szombaton várható a legnagyobb ünnepi roham az üzletekben.

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a húsvéti ünnepi bevásárlásokat követő hónapban kisebb mértékben visszaesik az élelmiszer értékesítés. Az idén az év egészében az élelmiszer-fogyasztás a tavalyi szint körül alakulhat az OKSZ várakozása szerint.

A minimálbérek és a nyugdíjak emelése, valamint a rezsiköltségek csökkentése felfelé húzzák ugyan a fogyasztás mérlegét, ugyanakkor továbbra is számolni kell - elsősorban az első fél évben - a termelési árak erőteljesebb mértékű emelkedésével, ami felfelé nyomja az élelmiszerek fogyasztói árait, ez pedig fékezi a fogyasztást. A gazdaság teljesítménye az előző évi szinten marad, ezen keresztül viszont a háztartások jövedelme korlátozott, vásárlóereje összességében még nem tud nőni - olvasható a kereskedelmi szövetség közleményében.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART