2011.
április
17. 08:44

Cséfalvay: első a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer átalakítása

Cséfalvay Zoltán Magyarországi érdekeltségű német vállalatok, bankok, továbbá magas rangú politikusok, parlamenti képviselők, valamint Magyarországgal foglalkozó német újságírók - szám szerint összesen mintegy százan - vettek részt azon a magyar uniós elnökséghez időzített pódiumbeszélgetésen, amelyet a Commerzbank a hét végén Berlinben szervezett. Magyar részről az eszmecserén Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára és Palócz Éva, a Kopint-Tárki Intézet vezérigazgatója volt jelen.

A találkozó kapcsán Cséfalvay Zoltán úgy értékelte, hogy a német befektetők méltányolják a magyar reformtörekvéseket, és - szavai szerint ami még ennél is fontosabb - értik is ezeknek a törekvéseknek az irányát. Az államtitkár ennek kapcsán utalt arra, hogy a Széll Kálmán Tervben is megfogalmazódó magyar törekvések egyik legfontosabb eleme a munkaerő-piac, illetve a nyugdíjrendszer átalakítása. Ez emlékeztet a 2003 és 2005 között végrehajtott német reformintézkedésekre, amelyek - mint fogalmazott - szélesebbre nyitották a segélyekből, valamint a munkából való megélés közötti ollót, ezzel pedig erőteljesebb mértékben ösztönözték a foglalkoztatást. Az akkori német intézkedések egyébként nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Németország sikeresen vészelte át a válságot. Az államtitkár szerint a Széll Kálmán Tervben foglalt munkaerő-piaci intézkedések, a nyugdíjreform iránya is hasonló, és ezt a német résztvevők is felismerték.

A tanácskozáson napirenden volt a versenyképességi paktumként indult úgynevezett euró-plusz paktum, és felvetődött, hogy Magyarország miért nem csatlakozott ahhoz. Cséfalvay Zoltán a német jelenlévőket arról tájékoztatta, hogy Magyarország a paktum gyakorlatilag minden lényeges lépését megtette vagy megteszi, legyen szó a többi között az új alkotmányba is bekerülő adósságfékről, a termelékenység és a bérnövekedés összekapcsolásáról, a munkaerő-piaci nagyobb rugalmasságról, vagy a nyugdíjreformról, ennek keretében a korai nyugdíjazás felülvizsgálatáról. Mindez egyformán szerepel az euró-plusz programban és a Széll Kálmán Tervben is. Egyetlen egy olyan pont van, ahol a magyar kormány más véleményen van, mint az euró plusz-program, ez pedig a közösségi társasági adóalap. A német reagálásokból az államtitkár ugyanakkor arra következtetett: méltányolják, hogy minden ország saját adórendszerének önállóságát fontosnak tartja. A program egyébként nevét onnan kapta, hogy az euróországok számára kötelező az ahhoz való csatlakozás, a plusz pedig arra utal, hogy ahhoz csatlakozhatnak olyan uniós tagországok is, amelyek nem tagjai az euróövezeteknek. Magyarország - mint azt az államtitkár utalt rá - a paktumban foglalt lépéseket megteszi, az egyetlen gondot a társasági adó jelenti.

A találkozón napirenden szerepelt a munkaerő szabad áramlása, különös tekintettel arra, hogy május elsejétől Németország is teljes mértékben megszünteti a korábbi, az új uniós tagállamokat, köztük Magyarországot sújtó korlátozásokat. Az államtitkár ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a német munkaerő-piacon bizonyos szakmák terén nagy a munkaerő-hiány. A korábbi német félelmek megszűntek, ma már - mint értékelte - a németek is úgy érzik, hogy a hét évvel ezelőtti, a munkaerő hatalmas beáramlásától tartó aggodalmak alaptalanok voltak.

Napirenden volt a német vállalatokat is sújtó válságadó. Ennek kapcsán Cséfalvay Zoltán úgy vélte, hogy annak bevezetését, a bevezetés gyorsaságát akkoriban a német partnerek nem értették. Ebből a szempontból szerencsésnek nevezte, hogy a német üzleti, befektetői partnerek most méltányolják és értik is a reformtörekvések irányát, ezzel kapcsolatban pedig nem elsősorban a sarokszámokat, hanem alapvetően azt, hogy mindez miként segíti a gazdaság versenyképességének erősítését. Az államtitkár ezzel magyarázta: a német vállalatok számára immár nyilvánvalóvá vált, hogy a válságadó átmeneti jellegű.

Forrás: GazdaságiRádió

Vissza
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART