2011.
július
25. 16:07

Csehország már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni

Címkék:
Prága A prágai kormány a jövőben már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni azoknak az állampolgárainak, akik a szövetségi csehszlovák állam idején Szlovákiában dolgoztak, s ennek következtében ma alacsonyabb a nyugdíjuk, mint az ugyanabban az időben Csehországban dolgozóknak - közölte hétfőn Viktorie Plívová, a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium szóvivője.

A tárca ezzel a döntéssel reagált arra EU-bírósági határozatra, amely szerint ez a gyakorlat diszkriminatív, s nyugdíjkiegészítésre a többi volt csehszlovák állampolgár, illetve ma EU-állampolgár is jogosult. Az ítélet alapján alakult ki az a jogi helyzet, hogy a szlovák nyugdíjasok is kérhetnének nyugdíjkiegészítést Prágától.

Plívová elmondta: a minisztérium rövidesen törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amely kizárja a nyugdíjkiegészítéseket. "Az Európai Unió bíróságának döntése nyomán a munkaügyi és népjóléti minisztérium arra kényszerült, hogy megszüntesse a szlovák nyugdíjak eddigi kiegészítését, mert az a mostani bírósági döntés fényében nyilvánvalóan diszkriminatív" - fejtette ki a szóvivő.

Az Európai Unió bírósága júniusban egy szlovákiai nyugdíjas beadványa alapján úgy döntött, hogy nyugdíjkiegészítésre jogosult minden olyan mai európai uniós állampolgár, aki az egykori Csehszlovákiában alkalmazásban állt és bár csehszlovák nyugdíjjogosultságot szerzett, mai hazájában alacsonyabb nyugdíjat kap, mint amennyi a jelenlegi csehországi szabályok szerint megilletné.

Az ügy előzménye, hogy Csehszlovákia megszűnése (1992) után a volt közös állam nyugati felében, Csehországban magasabbak a nyugdíjak mint Szlovákiában. Ennek következtében a korábban Szlovákiában dolgozó cseh állampolgárok is kisebb nyugdíjat kapnak, mint csehországi társaik. Miután ezt sérelmezték, bíróság elé vitték, amely nekik adott igazat. Ilyen nyugdíjkiegészítést ma több ezer szlovák állampolgár kap.

Statisztikai kimutatások szerint jelenleg 1791 koronás különbség van a szlovákiai és a csehországi nyugdíjak átlaga között, a cseh nyugdíjak javára. Szakértői becslések szerint amennyiben Prága nem szüntetné meg az eddigi nyugdíjkiegészítéseket, s elfogadta volna az új igényeket, ez évente mintegy 100 milliárd koronájába kerülhetne a cseh államnak.

Forrás: ProfitLine.hu

Vissza
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2011.
július
13. 18:17

Csehország nyugdíjkiegészítést fizethet a szlovákiai nyugdíjasoknak

Csehország nyugdíjkiegészítést fizethet a szlovákiai nyugdíjasoknak Nem kizárható, hogy Csehországnak a jövőben nyugdíj-kiegészítést lesz kénytelen fizetni akár több százezer szlovákiai nyugdíjasnak is. Az Európai Unió bírósága ugyanis júniusban egy szlovákiai nyugdíjas beadványa alapján úgy döntött, hogy nyugdíj-kiegészítésre jogosult minden olyan mai európai uniós állampolgár, aki az egykori Csehszlovákiában volt alkalmazva és bár csehszlovák nyugdíjjogosultságot szerzett, mai hazájában alacsonyabb nyugdíjat kap, mint amennyi a jelenlegi csehországi szabályok szerint megilletné.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART