2013.
január
11. 20:30

Cser Ágnes szakszervezete is fellép a nyugdíjasokért

Címkék:
Cser Ágnes A nyugdíjasokat érintő hátrányos megkülönböztetés miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és az alapvető jogok biztosához fordul a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) - közölte Cser Ágnes, a szervezet elnöke.

Továbbá soron kívüli egyeztetést kezdeményeznek Balog Zoltánnál, az emberi erőforrások miniszterénél és megkeresik a köztestületeket, a szakmai és szakszervezeti érdek-képviseleti szerveket - tette hozzá.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazás alóli felmentésének ügyében két órán át egyeztetett az ágazati dolgozók szakmai érdek-képviseleti szerveivel. Az államtitkárság adatai szerint hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. A következő időszakban tisztázzák a pontos adatokat, valamint a felmentés eljárásrendjének részleteit - mondta Szócska Miklós.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a tárgyaláson áttörés nem történt, a közszolgálati dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló rendelkezést nem szüntették meg, nem halasztották el, és alanyi mentességet sem kapnak az egészségügyben dolgozók.
Ezenfelül "szép számban" maradtak kérdőjelek. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke közölte: semmilyen érdemi információval nem gazdagodtak, így ilyen szempontból akár eredménytelennek is lehet tekinteni a tárgyalást.

Cser Ágnes az egyeztetésről azt mondta: elbeszéltek egymás mellett az államtitkárság képviselői és az érdek-képviseleti szervek. Azt mondta, hogy az államtitkári nyilatkozattal ellentétben a "baráti beszélgetés" résztvevői nem csupán technikai problémákat vetettek fel a kormányhatározat végrehajtásának következményeivel összefüggésben, hanem annak a közérdekre, a betegellátásra, a prevenció megőrzésére gyakorolt hatásáról, az egészségügyi ágazat humánerőforrás megtartásának védelméről együttes javaslatokat tettek a határozat végrehajtásának halasztására vagy felfüggesztésére.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg egy kormányhatározat, amely értelmében azonnali hatállyal megszüntetik az államigazgatásban a betöltetlen álláshelyeket. A döntés szerint a tárcavezetőknek a minisztériumukban és az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó szerveknél kell megszüntetni a legalább három hónapja betöltetlen állásokat. Ez alól csak a jogszabályban külön meghatározott, valamint a rendvédelmi és honvédelmi munkahelyek jelentenek kivételt.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányítása alá tartozó, kutatási feladatokat is ellátó országos intézetek átalakítására kell javaslatot készítenie március végéig.

Cser Ágnes szerint ez a rendelkezés az állam által átvett kórházakat is érinti. "Márpedig nem azért vannak üres álláshelyek az egészségügyi és szociális ágazatban, mert nem lenne munkavállaló, hanem az intézményi alulfinanszírozottság miatt a vezetők csak így tudják úgy-ahogy üzemeltetni az intézményeket" - jelentette ki.

Az egészségügyi államtitkárság viszont az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló kormányhatározat nem vonatkozik a kórházak betöltetlen álláshelyeire. Az államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló kormányhatározat 2. pontja szerinti intézkedések - különösen a legalább három hónapja betöltetlen álláshelyek megszüntetésének kötelezettsége - a Miniszterelnökségen, a minisztériumokban, az igazgatási és az igazgatás jellegű tevékenységet ellátó központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszámáról szóló kormányhatározat hatálya alá tartozó államigazgatási szerveket érintik - fejtette ki az államtitkárság.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART