2011.
december
03. 18:10

Dagad az Uzsoki-ügy

Címkék:
Golub Iván A fővárosi Uzsoki utcai kórházból 46 digitális kórlap kiegészítő, kézzel írott fontos részei tűntek el a 2005-2007 időszakból - mondta Golub Iván, az intézmény főigazgatója szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

A rendőrség az Uzsoki kórház egyik osztályának 2005 és 2007 közötti állítólagos morfin-túladagolási esetei miatt indított nyomozást.

Az intézmény főigazgatója elmondta: ebből a három évből összesen 46, majd 2008-ból 12 dokumentáció hiányzik. Ezzel kapcsolatban hozzátette: az ügyet "kirobbantó" korábbi cikk írója ugyan 2007-ig dolgozott a kórházban, de még 2008-ban is megfordult az intézményben.

Golub Iván kiemelte, a digitális kórlapok azon kiegészítő, kézzel írott részei tűntek el, amelyeken például az szerepel, hogy ki, kinek az utasítására, milyen dózisban, milyen készítményt alkalmazott.

A főigazgató elmondta: a kórházban november 19-én mintegy tíz órán keresztül tartottak házkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai ismeretlen tettes ellen több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt. Mint kiemelte, ekkor szembesültek azzal, hogy az említett dokumentációk hiányosak, ezért Magyar György ügyvédi irodájának közreműködésével lopás miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a rendőrségen.

Golub Iván véleménye szerint az intézmény rágalmazóját bosszú és sértettség vezette, célja vélhetően a szándékos károkozás, illetve a rosszhír keltése volt, vagy az illető "nem beszámítható".

A főigazgató az ügy hátteréül szolgáló cikk írójáról, Márkus Attiláról azt mondta, 2005 februárjától 2007 márciusáig dolgozott a kórházban, általános orvosi diplomája volt, orvosi szakvizsgája nem, tehát önállóan nem is láthatott el beteget. Szakmai fejlődésével az osztályvezető főorvos nem volt teljesen elégedett, részben emiatt is 2007-ben, egy jelentős létszámleépítés idején úgy döntöttek, megválnak tőle - tette hozzá

Márkus Attila cikke április 11-én jelent meg. Golub Iván, hozzáfűzte: már a cikk nyomán azonnali belső vizsgálatot rendelt el az intézményben, de mindent rendben talált.

A Lege Artis Medicinae orvosi szaklapban áprilisban megjelent írásában Márkus Attila egy általa meg nem nevezett magyarországi kórházi osztályon folytatott gyakorlatról számolt be, amelynek lényege, hogy a gyógyulásra esélytelen daganatos betegek esetében túladagolják a
morfint.

A Magyar Hírlap november végén írt arról, hogy információi szerint morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynek fül-orr-gégészeti osztályán házkutatást tartottak.

Golub Iván azt mondta: nem tud kezeskedni azért, hogy valaki valamilyen feladatkörben ne hibázott volna, de "gyalázkodni, szennyezni, gyilkosozni, és halálgyárazni" nem tisztességes dolog.

A sajtótájékoztatón Magyar György, a kórház jogi képviselője azt mondta: Márkus Attila cikkében "nincsenek olyan tényeken alapuló állítások, amelyek megvalósíthatnának bármilyen büntetőjogi tényállást".

Az ügyvéd szerint "elfogadhatatlan, sértő, bántó és megalázó, méltatlan" az ahogy valaki "meggyalázta" az intézményt, majd elbújt. "Hol van ő?" - tette fel a kérdést Magyar György.
Az ügyvéd emellett arról is szólt, hogy feljelentésükkor hangsúlyozták, a dokumentumok "meglétének, vagy meg nem létének" a bizonyítás részévé kell válnia, és ki kell deríteni, hogy kinek állt érdekében ezen dokumentumok eltüntetése.

Ezzel kapcsolatban Magyar György azt is elmondta: az ez ügyben elrendelt kórházi belső vizsgálat szerint más osztályon, de 2005 előtt és 2008 után az ügyben érintett osztályról sem tűnt el egyetlen dokumentáció sem.

Magyar György végül azt is elmondta: nem tudják, hogy a kórház ellen ki tette a feljelentést, de amennyiben bebizonyosodik, hogy hamis volt a vád, az illetőt akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
november
23. 16:14

Az Uzsokiban pontot tennének a nyomozás végére

Az Uzsokiban pontot tennének a nyomozás végére A szakmai szabályokat, illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal az Uzsoki utcai kórház nem kíván azonosulni és egy közösségben tevékenykedni, a hivatalos vizsgálatban támogatják az eljáró bűnüldöző szerveket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART