2010.
szeptember
11. 23:26

Darázsderekú nyugdíjasok és demokratikus királyság

Címkék:
Választás Összesen 406 szervezet gondolta úgy az országban, hogy jelöltet indít az önkormányzati választásokon. Többségük megelégszik a megszokott névvel, formulával, de vannak dús fantáziával elnevezett egyesületek, körök, pártok. Utóbbiak közül szemezgettünk.

Mielőtt belevágnánk, azért határozottan leszögezzük, nagyra tartjuk a lokálpatriotizmust, a közösségi szerepvállalást, az önkéntes, jobbat akaró munkát. Írásunk folytatását tehát nem gúnyolódásnak szánjuk, csupán azt akarjuk érzékeltetni, milyen dús is a fantázia, olykor pedig mennyire nem lehet kitalálni, mi is a céljuk a tenni akaró csoportoknak. Pedig, ahogy a latin mondás – Nomen est omen – is mondja, a név végzet.


A leggyakoribbak…

Kezdjük egy kis statisztikával, ez most, a választási kampány derekán érdekes is lehet. Az országban összesen 406 szervezet próbálkozott meg azzal, hogy jelöltet állítson az önkormányzati választásokra. Ebből 65 nevezte magát országos működésűnek, 19 területinek és 322 helyinek. A listában persze szerepelnek az országosan ismert pártok, de a falusi egyesületek, egyletek, körök is. Előbbiekkel most nem foglalkozunk, most sokkal érdekesebbek azok, amelyek neve különlegességet fejez ki, vagy éppen ellenkezőleg, nem mond semmit.

Persze, rengeteg a településről elnevezett csoport, vannak, amelyek az érdeklődési kört is jelzik, és – persze – vannak, amelyek csak a fiatalok, az idősek, a nyugdíjasok, a pedagógusok, a vállalkozók stb, érdekeiért szállnak harcba. És van sok hasonlóság is.
 

Összefogás a(z)… Ezzel a kifejezéssel 24 szervezet neve kezdődik. A második leggyakrabban használt névkezdet a Civil..., 17 találattal, a harmadik helyen pedig az Együtt... kifejezés áll, 13 szervezetnél. Ez utóbbi általában a település nevével folytatódik, és az –ért toldalékkal fejeződik be.
 

De akkor nézzük az igazán érdekeseket, mégpedig abc-sorrendben. Az elején rögtön egy identitást kifejező szám áll: 2030 – A Mi Irányítószámunk Egyesület. Egyértelmű, frappáns, persze Érden működnek, sikerült is egy polgármester-jelöltet, 12 képviselőjelöltet és kompenzációs listát állítani.

Egy elgondolkodtató név: A harmadik évezred a liberálisokért Egyesület. És miért is gondolkodtunk el rajta? Lehet, hogy elcserélték a ragozást. Mert úgy tűnik, azt várják, hogy a harmadik évezred tegyen valamit a liberálisokért. És nem a liberálisok a harmadik évezredért. Nem is gyűjtötték össze egyetlen jelöltjüknek sem a kopogtatócédulát, pedig Budapesten próbálkoztak.

Aztán egy őszinte csapat: Alag Lakóparkért Egyesület. Ők bevallottan a lakóparkért küzdenek, miközben vannak városok, ahol utálják azokat. Biztosra vehetjük, ha döntéshozó helyzetbe kerülnének a képviselő-testületben, meg is épülne az a lakópark, ez azonban nem valószínű, mivel egyetlen képviselőjelöltjüket sikerült regisztráltatniuk. Persze Alagon.
Öntudat és cselekvő összefogás

Egy öntudatos társaság: Cigányok Kereszténydemokrata Pártja. Azért furcsa, mert ők jobban szeretik a roma kifejezést, ami, ugye, lovari nyelven embert jelent. De ezzel - úgy tűnik – nagyon sok romaszervezetet megelőztek, hiszen 7 jelöltjük indulhat, és listát is állíthattak Miskolcon.

Nézzünk egy hozzánk közelebbit: Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület. Hát igen, ők tudják, hogy nem csak össze kell fogni, hanem cselekedni is kell, az összefogásnak köszönhetően ezt valószínűleg közösen képzelik el. Tetszik. És a választópolgároknak is, hiszen polgármester-jelöltet, 8 képviselőjelöltet és listát állítottak Cellben.

A kedvencünk következik: Darázsderék Nyugdíjas Táncegyesület. Az önirónia mindig bejön, de legyünk optimisták, a tánc miatt elképzelhető az a darázsderék. De az is lehet, hogy tényleg van ebben egy kis irónia, jó humorérzék, mint megyénkben is, ahol működik Mamajorett csoport, és van Öreg Tyúkok Egyesülete is. Sajnos, a darázsderekúak egyetlen képviselője indulhat csak székhelyükön, Ráckeresztúron.
A semmitmondás tipikus esete

Aztán a semmitmondás tipikus esete: Demokratikus Centrum Unió. A szolnoki csoport azt akarta üzenni, hogy… Mit is? Középen állnak, demokratikusak és szövetségbe vannak forrva. Nem éppen direkt üzenet a választóknak, nem is tudnak jelölteket indítani. Igaz, tőlünk nyugatabbra, például Franciaországban volt már sikeres párt ezen a néven, de úgy tűnik, Szolnokon nem az.
 

Egy érdekes szervezet, ráadásul országos tevékenységi körrel: Demokratikus Keresztény Királyság Párt. Ők aztán tudják, mit akarnak. Először is királyságot, ami legyen demokratikus. Ilyen több is létezik, lásd Norvégia, Spanyolország, stb. Aztán ez a királyság legyen keresztény is. ilyen is volt, több is, főként a középkorban, ma már a demokratikus királyságok sem jelölik meg vallási hovatartozásukat. A párt központja a fővárosban van, de csak Borsodban sikerült egy polgármester-jelöltet és egy képviselőjelöltet, Zalában és Tolnában egy-egy képviselőjelöltet állítaniuk.

Egy komoly, szigorú csapat: Élet- és Vagyonvédő Egyesület. Nyugodtan gondolhatjuk róluk, hogy militáns társaság, de kicsit kiszínezve elképzelhetjük, ahogyan a képviselő-testületben védik az életet… Valószínű, ennél azért komolyabb a dolog, főleg, hogy a borsodi Pácin településen sikerült egy képviselőjelöltet indítaniuk…
Az igaziak…

Komoly önszerveződésre utal a következő név: Győri Nők Független Szervezete. Valóban, a mai mainstream politikában alacsony a hölgyek aránya. Ezen talán segíthetnek, legalábbis Győrött, ahol hat jelöltjük is megméretteti magát. Sok sikert a hölgyeknek!

Igazi Demokraták Klubja. Érden működik ez a szervezet, amikor először láttuk, Rejtő Jenő jutott eszünkbe, az „igazi Trebisch” névvel, akiről senki sem tudta, mit jelent a neve előtt az igazi szócska. Persze, valószínűleg minőséget akartak ezzel kifejezni, hiszen akkor vannak igazi és nem igazi demokraták is. A megosztás aztán nem vezet igazi együttműködéshez, érezték ezt a választók is, a Klub egyetlen jelöltje sem indulhat október 3-án.
 

Jönnek a sportemberek: Kecskeméti Tollaslabda Egyesület. Persze, szükség van a tollaslabda játékot gyakorló és népszerűsítő sportolókra, de hogy éppen a képviselő-testületben? Inkább alapítottak volna egy másik egyesületet, ezzel a névvel nem sikerült az ajánlószelvény-gyűjtés.
Kaposfőről megújítani a magyarságot…

Aztán megint egy fejtörést okozó név: Korona Csereklub Egyesület. Arról már hallottunk, hogy a bélyeg-, képeslap-, szalvétagyűjtők csereberélni szoktak. De hogy koronát?! Reméljük, félreértjük a nevet, egyébként Piliscsabán működnek, ahol sikerült polgármester-jelöltet és 8 képviselőjelöltet állítaniuk.

Magyarság Megújulásáért. Ez a neve a következő szervezetnek, sajnos, még a működési formát sem ismerjük. Ami miatt érdekes, a Kaposvár melletti településről, Kaposfőről akarják megújítani a magyarságot. Van is ehhez egy polgármester- és egy képviselőjelöltjük.

Megint csak gondolkodásra késztető név: Pálmások Szövetsége. Gondolhatnánk itt a szobanövény-kedvelőkre, vagy azokra, akik trópusi tengerpartot álmodnának Szentesre, mert hogy ott működik a szervezet. De az összeesküvés-elméletet kedvelők akár valamiféle titkos társaságra is. Utánanéztünk, környezetvédőkről van szó, akik már 2006 óta jelen vannak a városi közéletben. De miért kellett ilyen titokzatos nevet választaniuk? Tény, hogy van polgármester-jelöltjük, 10 képviselőjelöltjük és kompenzációs listájuk.
 

Egy olyan párt, amiről már hallottunk: SMS Demokraták Párt. Ők már a mai kor gyermekei, ők azok, akik hirdetés útján próbálták toborozni a jelöltjeiket Érden. Nem sikerült nekik, nincs egyetlen indulójuk sem.

A végén pedig egy mondatban emlékezzünk meg az egykori rendszerváltó SZDSZ-ről. Ők is próbálkoztak, egyetlen képviselőjelöltjüknek sikerült a regisztráció, mégpedig Sopronban.
 

Forrás: nyugat.hu

Vissza
2010.
február
10. 20:15

A Jobbik is előhúzta a nyugdíjas-kártyát

 A Jobbik is előhúzta a nyugdíjas-kártyát A Jobbik szerint az MSZP és a Fidesz elmúlt időszakban tett nyilatkozatai azt mutatják, hogy a nagy pártok csak "szavazógépként" tekintenek az idősekre, akiket elegendő a választások éveiben megszólítani.
Tovább
2010.
március
12. 19:25

A Fidesz az időseken akar spórolni?

A Fidesz  az időseken akar spórolni? A Fidesz a választásokhoz közeledve, egyre több ponton cáfolja meg saját, 2007-ben meghirdetett programját. Bebizonyosodik, hogy az Orbán Viktor által korábban ígért csoda elmarad, a Fidesz nem lesz képes egyszerre megőrizni a költségvetés egyensúlyát, adót csökkenteni és jóléti kiadásokat emelni.
Tovább
2010.
augusztus
27. 13:21

Az idősotthonokra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát javasolja az MSZP

Az idősotthonokra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát javasolja az MSZP Korózs Lajos kezdeményezi a Nemzeti Erőforrás Minisztériumánál, hogy a szakmai szervezetekkel közösen tekintse át az idősotthonokra vonatkozó jogszabályokat.
Tovább
2009.
december
31. 09:42

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz Az MSZP számára az egyik legfontosabb társadalmi csoport a nyugdíjasok közössége - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke, miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Schmuck Andorral, a Tisztelet Társasága elnökével.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2010.
január
05. 18:50

Fidesz: az idősek a fő vesztesek

Fidesz: az idősek a fő vesztesek A Fidesz szerint az idős emberek az egyik legnagyobb vesztesei a Gyurcsány-Bajnai-korszaknak. Iván László, a párt nyugdíjas tagozatának elnöke azután adott ki közleményt, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság keddi tájékoztatóján közölték: a 4,1 százalékos nyugdíjemelés mintegy 2 millió 657 ezer embert érint, és az átlagos emelés 3.452 forintot jelent.
Tovább
2010.
március
03. 16:18

Kell-e pártkötődés a termálbérlethez Győrött?

Kell-e pártkötődés a termálbérlethez Győrött? Hány termálbelépőt kapnak győri nyugdíjas, nagycsaládos és mozgáskorlátozott szervezetek? Az Alterblog számszerűsít.
Tovább
2010.
január
10. 09:34

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat A Fidesz meg fogja védeni a nyugdíjasokat, és olyan gazdaságpolitikát folytat majd, amely megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi az állami nyugdíjalapot - jelentette ki Szijjártó Péter szombati sajtótájékoztatóján.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART