2010.
január
27. 08:23

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás!

Címkék:
torna A rendszeres testmozgás segít időskorban is fenntartani a testi egészséget és a szellemi frissességet - állapította meg több tanulmány.

A Harvard Egyetem kutatói szerint azoknál a nőknél, akik 60 éves korukban többet mozogtak az átlagnál, 70 éves koruk fölött kisebb arányban fordultak elő krónikus betegségek, szívműtét, illetve a fizikai vagy szellemi leépülés bármely formája.

Egy másik tanulmány azt igazolta, hogy azoknak az idősebb nőknek, akik hetente egyszer-kétszer állóképességi tréninget végeztek, javult a koncentrációjuk, valamint konfliktusmegoldási készségük.

A harmadik tanulmányban megállapították, hogy azoknál az 55 év felettieknél, akik közepes vagy erős fizikai aktivitást végeztek, ritkábban jelentkezett később szellemi leépülés.

Egy további kutatás arra mutatott rá, hogy azoknak a 65 év fölötti nőknek, akik egy 18 hónapos tréningprogramban vettek részt, nagyobb volt a csontsűrűségük, és kevesebbszer estek el, mint azok a nőtársaik, akik ilyen edzést nem végeztek.

A tanulmányokat Kanadában, Németországban és az Egyesült Államokban folytatták le, de az eredményeket valamennyi fejlett ország idősödő lakosainak figyelmébe ajánlják a szerzők.

Forrás: Esti Hírlap

Vissza
2009.
november
21. 15:10

A tornagyakorlatok javítják az idősek életminőségét

A Journal of the American Geriatrics Society c. szaklapban megjelent tanulmány három program hatásosságát hasonlította össze, amelyeknek az volt a céljuk, hogy csökkentsék az idős betegek eséseinek számát és javítsák életminőségüket. Az eredmények alapján úgy tűnik, a testmozgás az a módszer, amely leghatékonyabban javít az idősek életminőségén.
Tovább
2009.
december
28. 10:07

Combnyaktörés: végzetes is lehet

Combnyaktörés: végzetes is lehet Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak-) törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg idős korban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés áll. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik.
Tovább
2009.
december
14. 10:50

Ez igen! 75 évesen is fuballozik

Ez igen! 75 évesen is fuballozik Nemcsak a húszéveseké a világ, még a futballpályán sem - tartja magáról a 75 esztendős Halász Miklós. A fiatalos győri nyugdíjas hetente kétszer jár el társaival kispályázni, s hol kapusként, hol mezőnyjátékosként lép parkettre a Jedlik-iskola tornacsarnokában.
Tovább
2009.
december
07. 14:39

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás Egy francia felmérés szerint a lassabban sétálók háromszor gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri problémák miatt gyorsabb kortársaiknál.
Tovább
2009.
november
15. 14:41

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék Lényeg a tápanyaggazdagság! Az időseknek kevesebb kalóriára, ellenben ugyanolyan sok létfontosságú tápanyagra van szükségük, mint a fiatalabbaknak. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget (különösen hüvelyeseket: babot, borsót, stb.), teljes kiőrlésű gabonaterméket, tejterméket, sovány húst (és hústerméket), halat, tojást, valamint növényi olajat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART