2009.
november
13. 20:54

Drága dolog az öregség Amerikában is

kéz Az Egyesült Államok minden 80 évesnél idősebb ember egészségének biztosítására átlagosan 45 ezer dollárt fordít. Ugyanez az összeg Európában csupán 12 ezer dollárnyi euró.

A most megszavazott egészségügy reform miatt az Egyesült Államokban alapos vizsgálatokat végeztek az új betegellátás gazdasági alapjainak becslésére. Paul Fischbeck vezetésével a Carnegie Mellon Egyetem munkacsoportja kiszámolta az egyes amerikai államok és európai országok egészségügyi költségeit, hogy összehasonlítsák, mennyit költenek az Európai Unióban, illetve a tengerentúlon a legsúlyosabb betegségek kezelésére, gondozására.

Kiderült, hogy az Egyesült Államok minden 80 évesnél idősebb ember egészségének biztosítására átlagosan 45 ezer dollárt fordít. Ugyanez az összeg Európában csupán 12 ezer dollárnyi euró. Számítások szerint, ha az amerikai nyugdíjasokra csak annyit költenének, mint Németországban vagy az Egyesült Királyság területén, a teljes népességre vonatkozó egészségügyi költség 40 százalékkal kevesebb volna.

Ez különösen az igen idős emberek egészségi állapotának megtartására vonatkozik. Innen kezdve az amerikai kiadások az európai adatokhoz képest évente sok százmillió dolláros gazdasági terhet jelentenek. A reform előkészítőinek azzal a kérdéssel kell szembenézni, hogy az idős amerikai polgárok további életben tartása hogyan és mennyire végezhető költséghatékony módszerekkel.

Ha a jövőben többet fordítanának a betegségek megelőzésére, az egészségesebb életvitel népszerűsítésére, az csökkentené az egészségügyi ellátás kiadásait. A 70 évesnél idősebb férfiak cukorbetegség okozta halálozásában sok életmódbéli tényező játszik szerepet.

A legrosszabb amerikai adatok Louisiana államból származnak, ahol tízszer nagyobb a cukorbaj kockázata, mint Izlandon, mely ilyen szempontból a legjobb európai ország. Mivel a cukorbetegség veszélyeinek fokozódásában a táplálkozás vagy a kövérség fontos szerepet játszanak, ezeknek a befolyásolása a reform során hasznosabb módszer lehetne, mint a kezelés kiadásainak korlátlan növelése.

Forrás: Info Rádió

Vissza
2009.
november
11. 08:26

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint Noha egyes genetikusok számításai szerint az emberek 130-140 esztendeig élhetnek, ezt az eltúlzott véleményt a gyakorló orvosok a tényleges adatok alapján kétségbevonják. Ahol a születési és halálozási adatok vezetése megbizható, ott 110 éves kornál idősebb emberek a legjobb életkörülmények esetén is ritkán fordulnak elő.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART