2011.
október
07. 12:39

Drágább hitelek, gyenge forint - ezt várják a profik

Címkék:
millió forint Miközben nemzetközi szinten némi megnyugvást várnak, idehaza gyenge forintra, kamatemelésre számítanak a magyarországi intézményi befektetők, akik szerint maradhat az euró 1,2 svájci frankos kurzusa. Ez az óvatosság nem jelent jó hírt a hazai tőkepiac számára.

A legtöbb intézményi befektető óvatos a hazai eszközök tekintetében, miközben nemzetközi szinten valamelyest a piacok megnyugvásával, és - főként a feltörekvő országokat illetően - a részvénypiacok pozitív teljesítményével számolnak - derül ki a K&H Alapkezelő felméréséből. A megkérdezettek között a legnagyobb megosztottság az euró alapkamat jövőbeni változásával kapcsolatban tapasztalható, miközben szinte egységes a kép a magas euró/forint árfolyamszint fennmaradását illetően.

A K&H Alapkezelő arról kérdezte a hazai pénztárakat és pénzintézeteket, mire számítanak egyes befektetési instrumentumok értékének egy éves változását illetően. Az intézményi befektetők számára a jövő évi befektetési politika kialakítása jellemzően a negyedik negyedévben történik, ezért a befektetési piac alakulása szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy ezen piaci szereplők hogyan vélekednek a hazai és nemzetközi trendek változásáról - mondta a Horváth István. Idén 29 intézményi befektető, köztük nyugdíj- és egészségpénztárak, bankok, biztosítók, alapkezelők, valamint egyéb pénzintézetek vettek részt a megkérdezésben, amelyek együttesen több száz milliárd forint intézményi vagyont képviselnek.

290 forintra várják az eurót

Az idei felmérés alkalmával az euró/forint árfolyamot tekintve alakult ki a legegységesebb vélemény, a többség egyértelműen a szeptember elején tapasztalt 290 euró/forint árfolyam fennmaradását valószínűsíti leginkább. A további, hazai szempontból leglényegesebb devizák tekintetében az euró dollárhoz képesti erősödését várják a befektetők, miközben a svájci frankkal szemben az intervenciós szint tartásával számolnak. Az euró árfolyamát a következő hónapokban is feltehetően az eurózóna tagállamainak államadósság helyzete, ezen belül is az egyre biztosabbra vett görög csődesemény bejelentése fogja mozgatni, egy éves távra tekintve azonban a helyzet stabilizálódásával és az eurózóna fennmaradásával terveznek a befektetők - fogalmazott a befektetési szakember.

Mivel a jelentősebb makroadatok alapján a következő egy évben a legjobb esetben is csak visszafogott gazdasági növekedés prognosztizálható, ezért nem meglepő, hogy a kőolaj világpiaci árára vonatkozóan nem várnak jelentős emelkedést az intézményi befektetők. Pozitívnak tekinthető viszont, hogy miközben nem számítanak az arany világpiaci árának további emelkedésére, a feltörekvő részvénypiacok esetében növekedést valószínűsítenek, ami mindenképpen a jelenlegi, meglehetősen pesszimista befektetői hangulat javulását vetíti előre.

Hazai szinten egyelőre nem ennyire optimista a kép, hiszen a megkérdezett befektetők az MNB alapkamat több mint 1 százalékpontos növekedésével számolnak, emellett a 10 éves államkötvények esetében is hozamemelkedést valószínűsítenek.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
október
05. 11:33

A 2008-as válságnál is súlyosabb krízistől tartanak a cégvezetők

A 2008-as válságnál is súlyosabb krízistől tartanak a cégvezetők A Policy Agenda – Ipsos kis- és középvállalkozói konjunktúra indexe mélypontot ért el, mivel még a gazdasági válság időszakában sem volt ilyen alacsony a hazai KKV szektor cégvezetőinek jövőbe vetett bizalma. Az előz két negyedév stagnálása után jelentős, majd 8 százalékponttal esett vissza ez a mutatószám, és így 42,2 százalékon áll.
Tovább
2011.
október
04. 19:02

Átlépte a 300 forintos rémálomhatárt az euró

Átlépte a 300 forintos rémálomhatárt az euró Kedden kora délután rövid ideig 300 forint fölé emelkedett az euró árfolyama. Elemzők szerit nem a világgazdasági borúlátás okolható a gyenge forintért.
Tovább
2011.
október
06. 08:09

Nem száll el a hiány -állítja a kormány

Nem száll el a hiány -állítja a kormány Nem száll el a 2011. évi költségvetés hiánya - közölte a kormányszóvivői iroda szerdán az MTI-vel az idei költségvetés megalapozottságával kapcsolatban szerintük félreértésre okot adó cikkekre reagálva.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART