2012.
június
26. 10:35

Drasztikus visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban

Címkék:
Idősebb vásárló Az első negyedévében 0,5 százalékkal nőtt a kereskedelmi fogyasztás az előző év azonos időszakához képest, ám ez követően áprilisban 2,7 százalékkal csökkent - derül ki a statisztikai hivatal adataiból.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint "leshelyzetről szó sem lehet", a fogyasztói piac mindig a gazdaság teljesítményét követi. A szervezet a Magyar Hírlapnak jelezte, az élelmiszerek mintegy kétszázalékos visszaesésében továbbra is magas infláció játssza a főszerepet. A vásárlók ugyanis még mindig több pénzt hagynak a kasszában (tizenötmilliárd forinttal), csak éppen kevesebb árut vittek haza áprilisban.

Erősen, tíz százalékkal visszaesett a tartós, nagy értékű iparcikkek vásárlása, igaz ezekre hat-hét milliárd forinttal kevesebbet is költöttünk. A szövetség szerint a vásárlók válságtaktikája, hogy elhalasztják a nagy értékű vásárlásokat, immáron 2007 óta. A pénz ugyanis kell a drágább élelmiszerre, az üzemanyagra és a hiteltörlesztésre. Üzemagyagból azonban egyre kevesebb fogy, áprilisban háromszázalékos volt a visszaesés. Ezzel együtt éves összehasonlításban így is tizenhatmilliárd forinttal többet költöttünk rá.

A kereskedelmi szövetség szerint a következő időszak kilátásait továbbra is beárnyékolja a válság. Sok múlik azon, hogy valamelyest mérséklődik- e az élelmiszerek és az üzemanyagok inflációja. Az sem mindegy, hogy a devizahitelesek milyen széles köre él a megsegítésükre kidolgozott támogatásokkal, és mennyi pénzük marad fogyasztásra a hitelek törlesztése mellett.

Vámos György, az OKSZ főtitkára lapunknak elmondta, ha megszületne hazánk új nemzetközi hitelmegállapodása, az növelné a befektetői bizalmat. Ez pedig kedvezőbb forintárfolyamot hozhatna, ami hatással lenne az árakra is. A kereskedelemben szintén meghatározó lehet, hogy mit lép a kormány az unió aggályaira. Ismert, az Európai Bizottság vizsgálja a plázastopot, az Erzsébet- utalványt és az ágazati különadót is.

"A kedvező fordulathoz szükség lenne arra is, hogy a kereskedelmi kisvállalkozások hitelhez, támogatáshoz jussanak és kiszorítsák a piacról a feketézőket" - hangsúlyozta a főtitkár.

Forrás: retail.hu/Magyar Hírlap

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART