2011.
augusztus
19. 17:34

Durva kavarodások nyugdíjügyekben

Címkék:
százalékjel Az alkotmánybíróság tervezte alapján azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Erről azonban csak augusztus végén vagy még később dönt a testület. Közben több nem várt nehézség miatt nem kapták meg néhány ezren a reálhozamukat.

Az Origo információ szerint megszületett a határozattervezet a magánnyugdíjpénztárak államosításáról szóló törvényről, amely kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Az internetes portál úgy tudja, nem született végleges döntés, és jelentősen befolyásolhatja a végső határozat tartalmát az is, hogy a testület azt jelenlegi felállásban augusztusban, vagy új tagokkal kiegészülve szeptemberben fogadja el. Folynak a találgatások, hogy a magánnyugdíjpénztári visszalépés ügyében megsemmisítik-e a törvény két pontját, vagy szeptemberben új irányt vesz a tervezet. Jelenleg látszik némi esély rá, hogy végül azok járnak jól, akik tagok maradtak valamelyik magánnyugdíjpénztárban, mert így két helyről kapnak majd nyugdíjat.


Nem módosítható adatok

Közben zajlanak a kifizetések a pénztáraknál, azonban a közelmúltban számos jelzés érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), hogy az állami társadalombiztosítási rendszerbe visszalépett volt magánnyugdíjpénztári tagoknak a tagi kifizetéssel kapcsolatos lakcím- vagy bankszámlaszám-változási bejelentését egyes magánnyugdíj-pénztárak arra hivatkozva elutasították, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján május 31-ig volt lehetőség a kifizetési adatokkal kapcsolatos nyilatkozattételre. Ezzel párhuzamosan a Magyar Posta jelezte, hogy több esetben téves vagy pontatlan címzéssel érkeztek a postahelyekre a kifizetési utalványok, így azokat nem lehetett kézbesíteni.

A PSZÁF közleménye szerint hibás adatok pontosítása vagy a lakcím, bankszámlaszám bizonyított megváltozása esetében a pénztárak akkor járnak el megfelelően, ha eleget tesznek a volt pénztártag módosítási kérelmének, az adatváltozást befogadják, és ismételten gondoskodnak a tagi kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül.

A magánnyugdíj-pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség egyetért a PSZÁF álláspontjával. Azonban úgy véli, hogy a jogszabályi előírások miatt ezek egy része bizonyos esetekben éppen a kormányrendelet előírása miatt nem teljesíthető. A pénztárak a problémát jelezték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a PSZÁF-nak, arra kérve az illetékeseket, hogy jogszabály-módosítással is tegyék még egyértelművé az utalások újraindításának lehetőségét.


Az átlépők is kapnak reálhozamot?

Tovább bonyolítja a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket, hogy több intézménynél elszámolták az ügyfelek reálhozamát, amire csak augusztus elején derült fény. Az Allianz Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárt, a Budapest Magánnyugdíjpénztárt, az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárt és az OTP Magánnyugdíjpénztárt a felügyelet határozatban arra kötelezte, hogy 15 napon belül számítsák újra tagi kifizetéseiknek összegét.

Azok számíthatnak nagyobb összegekre, akik korábban más pénztárakból léptek át, ám róluk az átadó pénztárak a reálhozam számításához annak idején nulla forint tagdíjról, tagdíj-kiegészítésről szolgáltattak információt. Ez körülbelül 1500 tagot érint, akik esetében a helytelen számítási mód jelentős eltérést eredményezhetett a kifizetendő reálhozamban. A felügyelet szerint ezek az ügyfelek is megkapják kifizetéseiket a jogszabályban foglalt végső határidőig, 2011. augusztus 31-ig.


Aki keveset kapott, várjon…

A Stabilitás Pénztárszövetség elismeri, hogy az elmúlt napokban a reálhozamok megérkezésével párhuzamosan megszaporodtak a panaszügyek pénztáraknál a reálhozam kiszámításának módjával kapcsolatban. A szövetség arra kéri a volt pénztártagokat, hogy várják meg az elszámolási értesítőket, amelynek segítségével le tudják ellenőrizni, hogy pénztáruk helyesen számította-e ki a reálhozamot. Ha ezek után is vitatják a kifizetések nagyságát, esetleges jogorvoslati kezdeményezéseikkel forduljanak közvetlenül saját pénztárukhoz a probléma tisztázása érdekében.

Forrás: mindennapi.hu

Vissza
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
2011.
július
04. 09:56

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél?

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél? Múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál, de a rendszer teszteléseként tervezett kisebb kisebb tételű kezdeményezések elmaradtak - írja hétfői cikkében a Napi Gazdaság, amely szerint nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók összetorlódjanak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART